Φως στο τούνελ

Μέχρι πρότινος επαΐοντες και αγορές στοιχημάτιζαν ότι η Ελλάδα δεν θα αποφύγει τη χρεοκοπία. Τώρα που επί τάπητος τίθεται το θέμα της επιμήκυνσης αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ και ταυτόχρονα ανοίγει η δυνατότητα επαναγοράς ομολόγων ελληνικών από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης, φαίνεται καθαρά ότι απετράπη οριστικά ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας – αντίθετα χρεοκόπησαν οι βεβαιότητες επαϊόντων και αγορών, καθώς και το κινδυνολογικό τους περιεχόμενο. Πλέον, όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι στην εαρινή σύνοδο κορυφής του Μαρτίου θα κλείσει και το θέμα της επιμήκυνσης και το θέμα της επαναγοράς ομολόγων, που άλλωστε οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες θέλουν να ξεφορτωθούν.
•Όμως δεν είναι μόνο οι αγορές και οι επαΐοντες που κινδυνολογούν σε βάρος της χώρας μας, είναι και ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης που καθημερινά κινδυνολογούν με «νέα επώδυνα μέτρα» και αποστασιοποιούν την κοινωνική και οικονομική ομαλότητα. Πότε «πιέζεται» η κ. Κατσέλη από την «τρόικα» νʼ αλλάξει προς το χειρότερο τις επιχειρησιακές συμβάσεις και πότε «έρχονται νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις» με το πρόγραμμα μείωσης του ελλείμματος για την περίοδο 2012-2014. Η αλήθεια είναι ότι η κ. Κατσέλη δεν πιέστηκε και οι επιχειρησιακές συμβάσεις δεν αλλάζουν. Επίσης η αλήθεια ότι είναι η μείωση του ελλείμματος από τα 17 στα 6 δισ. ευρώ θα γίνει μέσω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της ανάπτυξης και «δεν περιλαμβάνονται περικοπές σε μισθούς και συντάξεις» όπως διαβεβαίωσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
•Να αφιερώσουμε στους κινδυνολογούντες ένα απόσπασμα από τις πρόσφατες δηλώσεις της προέδρου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, αφού τονίσουμε ότι τον Νοέμβριο οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 37,9%: «Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μια μετάβαση προς ένα πιο ανεπτυγμένο εξαγωγικό πρότυπο της Ελλάδας, οδηγούμαστε σε εξαγωγές μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας, σε εξαγωγές προϊόντων που ενσωματώνουν καινοτομίες και ελληνική τεχνογνωσία». Και κάτι άλλο, οι εξαγωγές του Νοεμβρίου σε μηχανήματα αυξήθηκαν 73,7% και σε βιομηχανικά είδη 46,7%. Αυτά είναι καλά και ελπιδοφόρα νέα, που δείχνουν εξωστρέφεια.


Σχολιάστε εδώ