Φθάνει ως το κόκαλο το… νυστέρι της «τρόικας»

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη διαμηνύσει στην «τρόικα» ότι αποδέχεται τις περισσότερες από τις προτάσεις της, αλλά εκφράζονται στο παρασκήνιο έντονοι φόβοι για τις πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις που θα προκληθούν. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου είχε εξαρχής μιλήσει για την ανάγκη πολιτικής συναίνεσης για τα μέτρα του «πακέτου» της τριετίας 2012-2014, καθώς η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι το «δεύτερο μέρος» εφαρμογής των πολιτικών του Μνημονίου θα είναι και το δυσκολότερο.
Τα μέτρα του 2010, με τα οποία διορθώθηκε γρήγορα μια ακραία απόκλιση του ελλείμματος, που είχε ξεπεράσει το 15% το 2009, παρότι αποτέλεσαν σοκ για τους πολίτες, ήταν στην πραγματικότητα το πιο «εύκολο» κομμάτι του προγράμματος, αφού υπήρχε αρκετό «λίπος» στον δημόσιο τομέα για να «καεί» με μέτρα γρήγορης απόδοσης.
Το 2011, ο στόχος μείωσης του ελλείμματος είναι αρκετά μετριοπαθής, δηλαδή θα πρέπει να πέσει στο επίπεδο του 7,5% του ΑΕΠ. Όμως, από το 2012 μέχρι και το 2014 το έλλειμμα θα πρέπει να μειωθεί, από σχετικά χαμηλή αφετηρία, άλλες πέντε ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ (περίπου 12,5 δισ. ευρώ) και αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο με μέτρα πολύ πιο επώδυνα από κάθε άλλη φορά.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του «Π», η «τρόικα» δεν θα αρκεσθεί σε μια συμφωνία για μέτρα απόδοσης ίσης με το 5% που χρειάζεται για τη μείωση του ελλείμματος, αλλά θα απαιτήσει να ξεπερασθεί αυτό το όριο, ώστε να υπάρχει περιθώριο ασφάλειας, αφού θεωρούνται εκ των προτέρων βέβαιες οι αποκλίσεις και υστερήσεις που θα εμφανισθούν.
Είναι, δηλαδή, πιθανό να ζητηθούν μέτρα με στόχο την εξοικονόμηση ακόμη και 15 δισ. ευρώ στην τριετία, τα οποία κατ’ ανάγκη, αφού έρχονται «στην πλάτη» της βαριάς λιτότητας που ήδη έχει επιβληθεί, θα πρέπει να φθάσουν ως το… κόκαλο – των πολιτών!
Στο Δημόσιο, τα νέα μέτρα φέρνουν νέες μεγάλες μειώσεις αποδοχών με το νέο μισθολόγιο, στόχος του οποίου είναι να εξοικονομηθεί άλλο 1 δισ. ευρώ από την ετήσια μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων από το 2012 και μετά. Επιπλέον, η κυβέρνηση καλείται να καταρτίσει σχέδιο για «λουκέτα» και συγχωνεύσεις φορέων και οργανισμών που θεωρείται ότι δεν παράγουν έργο, ενώ στο τραπέζι υπάρχει και πρόταση ακόμη μεγαλύτερης μείωσης της σχέσης νεοπροσλαμβανόμενων και αποχωρούντων, ώστε από το 2012 να προσλαμβάνεται μόνο ένας για κάθε επτά συνταξιοδοτούμενους υπαλλήλους (από το ένα προς πέντε που ισχύει σήμερα). Τελικός στόχος, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να το αποφύγει, είναι να φθάσουμε και σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, οι θέσεις των οποίων θα καταργηθούν.
Σε ό,τι αφορά τα πάσης φύσεως επιδόματα κοινωνικής πολιτικής, ειλημμένη θεωρείται η απόφαση να χορηγούνται στο εξής μόνο σε όσους δηλώνουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας.


Σχολιάστε εδώ