υπουργείο Εξω(φρεν)ικών
— Η απορία μας είναι: Έγινε η οποιαδήποτε ευρεία σύσκεψη ώστε να ακουστούν απόψεις, να διαμορφωθεί στρατηγική ή, γιατί όχι, να κατατεθούν και προτάσεις προς την ΕΕ; Ή απλώς όλοι περίμεναν να περάσουν μερικές ημέρες προκειμένου να μιλήσει τηλεφωνικά ο κ. Παπανδρέου με τον «σύντροφο» της Σοσιαλιστικής Διεθνούς κ. Μουμπάρακ;
— Παρά τα όσα λέγονται κατά καιρούς, δεν υπάρχει τίποτα στον ορίζοντα, καθώς οι Σκοπιανοί, και ειδικά ο κ. Γκρούεφσκι, δεν δείχνουν ικανοί να αντιληφθούν την «ευκαιρία» που τους έχει ανοιχθεί με την παρούσα κυβέρνηση στην Ελλάδα. Με ελάχιστες παραχωρήσεις θα μπορούσαν να απαλλαγούν οριστικά από τον βραχνά του ονόματος μπαίνοντας στο ΝΑΤΟ και ξεκινώντας ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Ο κ. Γκρούεφσκι με την αδιαλλαξία του «χαντακώνει» τη χώρα του, αλλά τουλάχιστον «σώζει» για τον ελληνισμό την υπόθεση του ονόματος και της μακεδονικής ιστορίας και παράδοσης.
***
— Βλέποντας την πληθώρα αφιερωμάτων, σχεδόν με λαγνεία, στην Τουρκία του κ. Ερντογάν, δεν είδαμε και δεν ακούσαμε πουθενά ότι νέος, αυστηρότερος νόμος για τη διάθεση αλκοόλ εφαρμόζεται στην Τουρκία και ότι στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης εισήχθη νέος δείκτης με μετοχές 30 εταιρειών που συμμορφώνονται με τον ισλαμικό νόμο της Σαρίας…
— Αν έτσι εννοεί τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του ιδίου και της χώρας του ο κ. Ερντογάν, τότε μάλλον κάτι δεν πάει καλά. Αρκεί να θέλουν ορισμένοι να το κατανοήσουν.
— Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εάν ευθύνεται ο συγκεντρωτισμός του κ. Δρούτσα ή η ίδια η κ. Ξενογιαννακοπούλου για την πλήρη περιθωριοποίησή της στο υπουργείο Εξωτερικών.
— Δεν είναι πάντως εικόνα αυτή. Να είναι πολύ πιο ενεργοί και δραστήριοι οι δύο υφυπουργοί, ακόμη και από την ΑΝΥΠΕΞ και τον ίδιο τον ΥΠΕΞ.
— Με την κρίση της Αιγύπτου ξεχάσαμε και την κρίση στην Αλβανία. Η ελληνική μειονότητα παραμένει διχασμένη και κάθε άλλο παρά βοηθούν την κατάσταση κινήσεις όπως της κ. Μπακογιάννη, που έφθασε μέχρι την Κακκαβιά για να συναντηθεί με τους εκπροσώπους του κόμματος MEGA, το οποίο φιλοδοξεί να σπάσει στα δύο την ΟΜΟΝΟΙΑ, διεκδικώντας τους συντηρητικούς μειονοτικούς.
— Το MEGA όμως στη Βόρειο Ήπειρο και στις άλλες μειονοτικές περιοχές βλέπει την επιρροή του να συναγωνίζεται τα ποσοστά της Δημοκρατικής Συμμαχίας της κ. Μπακογιάννη. Ίσως περί αυτού να ήθελαν να ανταλλάξουν απόψεις.
— Ο κ. Ντούλες, πρόεδρος του ΚΕΑΔ, πάντως, έλαβε θέση για την κρίση ζητώντας νέες, δημοκρατικές και ελεύθερες εκλογές, σπάζοντας έτσι οριστικά τους δεσμούς με τον Σ. Μπερίσα, τον οποίο είχε στηρίξει ως κυβερνητικός εταίρος μέχρι τις τελευταίες εκλογές.
— Στην αρχή όλοι θεωρούσαν ότι επρόκειτο απλώς για τις συνήθεις καθυστερήσεις, μετά όλοι πίστεψαν ότι ήταν διαδικαστικό το πρόβλημα, τώρα όλοι έχουν πεισθεί ότι, αν μη τι άλλο, η διαδικασία πληρωμής των μισθών στο εξωτερικό και η έγκριση των δαπανών των λειτουργικών εξόδων γίνεται με τρόπο που οδηγεί στην εξόντωση της Διπλωματικής Υπηρεσίας.
— Οι πλέον καχύποπτοι κάνουν λόγο για συστηματική προσπάθεια ώστε τελικά η άσκηση εξωτερικής πολιτικής να εγκαταλειφθεί στους έχοντες, στους αποδεχομένους «δωρεές» και «χορηγίες» και στους πειθήνιους που είναι έτοιμοι να συμφωνήσουν σε όλα, αρκεί τα παραστατικά τους για τη θέρμανση ή το τηλέφωνο να εγκρίνονται σχετικά γρήγορα.
— Γιατί τελικά, εκτός από τη μετάθεση και το καλό πόστο, τώρα βρίσκεται ένα ακόμη εργαλείο «συμμόρφωσης» των διπλωματών. Η οικονομική εξάρτηση των ιδίων, της οικογένειάς τους και ολόκληρης της αντιπροσωπείας της οποίας προΐστανται από την εύνοια της εκάστοτε πολιτικής ή υπηρεσιακής ηγεσίας.
— Αυτός είναι ο πραγματικός εξευτελισμός, όχι μόνο της Διπλωματικής Υπηρεσίας αλλά και αυτής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας τόσων υπαλλήλων, που, αν μη τι άλλο, βρίσκονται σε κάθε άκρη του κόσμου για να υπηρετήσουν άλλοτε με επάρκεια, άλλοτε με προβλήματα την εικόνα και τα συμφέροντα της πατρίδας.
— Στη συγκυρία της εξέγερσης στην Αίγυπτο είχαμε τη σύμπτωση στη θέση του γ.γ. του ΥΠΕΞ να βρίσκεται ο Ι.Α. Ζέππος, που μέχρι πρόσφατα υπηρετούσε στο Κάιρο, ο Α. Νικολαΐδης, που πριν από μερικές εβδομάδες διορίστηκε στη θέση του ειδικού απεσταλμένου για τη Μέση Ανατολή, να είναι Αιγυπτιώτης και να γνωρίζει καλά τη χώρα και τη γλώσσα, ενώ ένας ακόμη πρώην πρέσβης μας στο Κάιρο, ο Π. Βλασσόπουλος, να γνωρίζει καλά τη χώρα λόγω και της τωρινής απασχόλησής του ως σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς που διατηρεί συμφέροντα στην Αίγυπτο.
— Είδαμε διαρροές και δημοσιεύματα ότι ο κ. Κασκαρέλης δεν σκοπεύει να μετακινηθεί από την Ουάσινγκτον. Πολύ ενδιαφέρον, καθώς αρκετοί είναι αυτοί που ενδιαφέρονται για τη θέση του. Όμως το δίλημμα είναι μεγάλο και για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, παρά τα όσα μπορεί να λέει η υπηρεσιακή ηγεσία, μια και θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να φέρουν πίσω τον κ. Κασκαρέλη και να τον βάλουν στο ψυγείο…
— Θυμάστε ένα πρόβλημα που το έλεγαν Σκοπιανό και κοντεύει να γίνει… Κυπριακό; Για να μην ξεχνιόμαστε, ο Ντίμης Βασιλάκης θα κάνει ένα ακόμη υπερατλαντικό ταξίδι, μια και την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη θα συναντηθεί με τον «παλιόφιλο» Μάθιου Νίμιτς και τον σκοπιανό διαπραγματευτή Ζ. Γιόλεφσκι.
— Το διαβάσαμε κι αυτό: Η κ. Κλίντον, έγραψε έγκυρη βρετανική εφημερίδα, στην επίσκεψη που επρόκειτο να κάνει στη χώρα μας ήθελε να θέσει και το θέμα των κτημάτων του ηθοποιού Άντονι Κουίν. Ο ηθοποιός, μετά τα γυρίσματα της ταινίας τα «Κανόνια του Ναβαρόνε» στη Ρόδο, άκουσε τους συνήθεις γαλαντόμους πολιτικούς μας (όταν πρόκειται για περιουσία άλλων και κυρίως του Δημοσίου) να του ανακοινώνουν ότι του χαρίζουν έναν ολόκληρο κόλπο στη Ρόδο, εκεί όπου έγιναν τα γυρίσματα, έναντι συμβολικού τιμήματος. Η περιοχή, όπως καταλαβαίνετε, πήρε μεγάλη αξία και κατόπιν η επόμενη κυβέρνηση, όπως γίνεται συνήθως, θεώρησε ότι η προσφορά ήταν άκυρη.
— Οι κληρονόμοι του γνωστού ηθοποιού δεν το έβαλαν κάτω και έτσι, αφού διεκδικούν και νομικά την έκταση, έβαλαν και τα μεγάλα μέσα που ακούνε στο όνομα Χίλαρι Κλίντον. Και έτσι εκεί που φοβόμασταν ότι θα μας πιέζουν οι Αμερικανοί για το Σκοπιανό ή το Κυπριακό, θα κληθούμε να πληρώσουμε τα σπασμένα του… Ναβαρόνε.
— Απαντήσεις ζητάει από τον υπουργό Οικονομικών ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος, με ερώτημα που κατέθεσε, σχετικά με τη βοήθεια σε ειρηνευτικές αποστολές στην Αϊτή (7.001.413 δολάρια), στο Νταρφούρ (5.250.000 δολάρια), στον Λίβανο (2.599.699 δολάρια), στο Κονγκό (900.000 δολάρια), στην Ακτή του Ελεφαντοστού (675.000 δολάρια) και στο Τσαντ (465.000 δολάρια), την ώρα που γίνονται συνεχώς μεγάλες περικοπές και μειώσεις στη λειτουργία της διπλωματικής υπηρεσίας, στενεύοντας δραματικά την όποια δυνατότητα «ευελιξίας» της σε κομβικά εθνικά και άλλα ζητήματα που χειρίζεται στο εξωτερικό. Το θέμα είχε θέσει το Δ.Σ. της ΕΔΥ στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, όπως είχαμε γράψει στο προηγούμενο φύλλο.