Το άσυλο γίνεται πεδίο αντιπαράθεσης
Για να είμαστε ειλικρινείς, το θέμα δεν θα έμενε τόσο καιρό στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων αν η αξιωματική αντιπολίτευση, μέσω κυρίως του Αντώνη Σαμαρά και της ΟΝΝΕΔ, δεν έθετε ευθέως θέμα κατάργησης του ασύλου στη σημερινή του μορφή και αν δεν επέμενε ουσιαστικά στην πρόταση αυτή.
Το υπουργείο ωστόσο, τόσο με δηλώσεις και ομιλίες της Άννας Διαμαντοπούλου όσο και με τις τοποθετήσεις του υφυπουργού Γιάννη Πανάρετου στη Βουλή, προσπάθησε να υπερβεί (!) τη συζήτηση για το άσυλο. Η γραμμή της κυβέρνησης είναι ότι υπερασπίζονται το άσυλο αλλά… θα καταργηθεί στην πράξη! Εννοούν δηλαδή, αν και δεν το λένε ευθέως, ότι θέλουν να μεταφέρουν τις αρμοδιότητες άρσης του ασύλου στα προτεινόμενα Συμβούλια Διοίκησης των ΑΕΙ και ΤΕΙ, τα οποία θα είναι επιλεγόμενα ή οριζόμενα και δεν θα προκύπτουν με ψηφοφορίες. Επομένως στο υπουργείο πιστεύουν ότι δεν θα εξαρτώνται από τα «πανεπιστημιακά κυκλώματα». Ωστόσο αυτή η ανεξαρτησία των συμβουλίων διοίκησης από την πανεπιστημιακή κοινότητα είναι που προκαλεί τις αντιδράσεις φοιτητών και καθηγητών…
Με την εξαίρεση του ΛΑΟΣ και της ΔΗΣΥ, οι οποίοι αιφνιδιάστηκαν από την ευθεία υιοθέτηση της πρότασης της ΟΝΝΕΔ από τον Αντώνη Σαμαρά, κανένα άλλο κόμμα δεν υποστηρίζει την κατάργηση του ασύλου αλλά υπερασπίζονται, λιγότερο ή περισσότερο, τη σημερινή του μορφή. Είναι μάλιστα ενδεικτική η σκληρή αντιπαράθεση του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή την εβδομάδα που μας πέρασε, αλλά και πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ, κυρίως με εκπροσώπους της ΝΔ και του ΛΑΟΣ για το θέμα του ασύλου.
Τι λένε οι νέοι
Σε συνέχεια του ρεπορτάζ μας της περασμένης εβδομάδας, όπου σας παρουσιάσαμε τις θέσεις των οργανώσεων νέων πάνω στην αιχμή του ζητήματος, ας δούμε τι λένε σήμερα, με περισσότερη ψυχραιμία και ουσιαστικό προβληματισμό, επώνυμα ηγετικά στελέχη των νεολαιών και των φοιτητικών παρατάξεων, τόσο για το θέμα του ασύλου και των καταχρήσεών του όσο και για τα θέματα διαπλοκής και διαφθοράς στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Σε ερωτήσεις της στήλης απάντησαν ο γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Κώστας Πανταζής, οι γραμματείς της ΔΑΠ ΑΕΙ Σάκης Ιωαννίδης και ΠΑΣΠ ΤΕΙ Αλέξανδρος Θεοδωράκος, ενώ το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (που υποστηρίζεται από την ΠΚΣ και την ΚΝΕ) επέλεξε να τοποθετηθεί με κείμενο του ηγετικού του στελέχους Δημήτρη Βιτάλη.
// Πιστεύεις ότι ο θεσμός του ασύλου σήμερα προσφέρει (και τι ακριβώς) στην κοινωνία γενικά και στην ακαδημαϊκή κοινότητα ειδικά;
– Κώστας Πανταζής: Ο θεσμός του ασύλου είναι συστατικό στοιχείο της έννοιας του πανεπιστημίου. Είναι η θεσμική διασφάλιση της ανεξαρτησίας της σκέψης, της έρευνας και της επιστήμης, που οφείλει να παράγει το πανεπιστήμιο. Κατά τον τρόπο αυτό προσφέρει και στην κοινωνία. Η κοινωνία έχει ανάγκη από ένα ανεξάρτητο, ένα χειραφετημένο πανεπιστήμιο. Γι’ αυτό άλλωστε η συζήτηση περί της κατάργησης του ασύλου δεν συνδέεται με την αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών, αλλά με την αλλαγή της υφής και της ποιότητας της έννοιας του πανεπιστημίου. Εν ολίγοις με την ποδηγέτησή του.
– Σάκης Ιωαννίδης: Ο θεσμός του ασύλου καθιερώθηκε σε μια εποχή που η δημοκρατία ήταν εύθραυστη και τo ιστορικό πλαίσιο εντελώς διαφορετικό. Έχουν περάσει 37 χρόνια από τότε όμως. Μπορώ να καταλάβω απόλυτα τις συνθήκες που επέβαλαν το άσυλο τότε, αλλά δεν καταλαβαίνω τον λόγο να υφίσταται σήμερα ένας θεσμός που είναι αυτονόητος και με το πρόσχημα του οποίου πραγματοποιούνται εγκληματικές πράξεις που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και ουσιαστικά έρχονται σε αντίθεση με την ίδια του την αποστολή. Η δημοκρατία μας δεν έχει να φοβηθεί απολύτως τίποτα από την κατάργηση του ασύλου, αντίθετα τα πανεπιστήμια θα αναπνεύσουν ξανά και θα απαλλαχθούν από τη βία.
– Αλέξανδρος Θεοδωράκος: Η έννοια του ασύλου αποτελεί την πιο παρεξηγημένη, ίσως, έννοια στην ελληνική κοινωνία. Πιστεύουμε όμως πως με υπευθυνότητα πρέπει να ανοίξει και να κλείσει μια και καλή το συγκεκριμένο ζήτημα. Το άσυλο αποτέλεσε για χρόνια το βασικό όπλο έκφρασης διαφόρων απόψεων, καθώς και τον ακρογωνιαίο λίθο ανεμπόδιστης δημοκρατικής συνδικαλιστικής δράσης. Xαρακτηριστικότερο παράδειγμα ήταν οι φοιτητικές κινητοποιήσεις της περιόδου 2006-2007. Παράλληλα όμως συνέβαλε και στη δημιουργία καθεστώτος ανομίας κάτω από την ανοχή των εκλεγμένων πρυτανικών και προεδρικών αρχών. Για εμάς, το θέμα του ασύλου πρέπει να τεθεί με σύνεση και σοβαρότητα. Παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια τη ρητορική της Δεξιάς που κινδυνολογεί κι επιχειρηματολογεί υπέρ της κατάργησης του ασύλου κάνοντας ό,τι ξέρει καλύτερα, να επενδύει στον φόβο των πολιτών, χρησιμοποιώντας τα ΜΜΕ. Από την άλλη οι δυνάμεις της παραδοσιακής Αριστεράς αντιδρούν σε οποιαδήποτε προσπάθεια άρσης του ασύλου για την καταπολέμηση αυτόφωρων αδικημάτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία καθεστώτος ανομίας κυρίως σε περιοχές του κέντρου. Για εμάς το άσυλο σε περίοδο δημοκρατίας πρέπει να υπάρχει για την ανεμπόδιστη έκφραση κι ανταλλαγή απόψεων.
// Τι νομίζεις ότι πρέπει να γίνεται στις περιπτώσεις που ομάδες (εκτός ή εντός πανεπιστημίου) καταχρώνται το άσυλο (χωρίς απόφαση συλλογικών οργάνων των πανεπιστημίων) με καταλήψεις, συγκεντρώσεις και άλλες ενέργειες;
– Κώστας Πανταζής: Κατ’ αρχάς είναι αυτονόητο ότι μιλάτε για κατάχρηση του ασύλου και όχι για εκδηλώσεις, που όσο ακραίες και αν είναι, μπορούν να εκφράζουν μια κοινωνική δυσαρέσκεια και διαφορετικότητα. Στις περιπτώσεις λοιπόν που αναφέρεστε υπάρχει επαρκές θεσμικό πλαίσιο που πρέπει να εφαρμοστεί. Αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση από αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις.
– Σάκης Ιωαννίδης: Δυστυχώς εδώ και πολλά χρόνια νόμοι για τη διαχείριση του θέματος από την ακαδημαϊκή κοινότητα και μόνο υπήρχαν. Όμως ο φόβος ξεπερνούσε κάθε νομική πρόβλεψη. Κανένας δεν ήθελε να θέσει τον εαυτό του στόχο επιθέσεων από εκείνους που θα έχαναν τον χώρο δράσης τους, γεγονός που οδήγησε τα όργανα να αποτύχουν στην αποστολή τους. Αυτή είναι η σκληρή αλήθεια. Από το ’74 και μετά μόλις σε τέσσερις περιπτώσεις έγινε άρση ασύλου αλλά ακόμη και τότε αφού είχαν προκληθεί τεράστιες καταστροφές ή προβλήματα. Πρέπει λοιπόν να απεμπλέξουμε τα πρόσωπα από την ευθύνη και να αφήσουμε τις Αρχές να επεμβαίνουν όταν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος ή εκτεταμένες καταστροφές.
– Αλέξανδρος Θεοδωράκος: Ένα από τα βασικά προβλήματα που παρατηρείται σήμερα είναι η ατολμία των διοικήσεων των Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης να εφαρμόσουν κατά περιπτώσεις κι όπου παρενοχλείται η διδασκαλία ή παρατηρούνται αποδεδειγμένες εγκληματικές ενέργειες τον νόμο που ισχύει για το ακαδημαϊκό άσυλο. Η ΠΑΣΠ ΤΕΙ έχει καταθέσει συγκεκριμένη άποψη για το ζήτημα και είναι η εξής: αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη των διοικήσεων των ΑΕΙ που δεν αίρουν το άσυλο εκεί που παρατηρούνται αυτόφωρα αδικήματα καθώς με αυτόν τον τρόπο τα συγκαλύπτουν. Οι διοικήσεις εκλέγονται όχι μόνο για τα δικαιώματά και τα προνόμιά τους, αλλά και για τις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο μιας ευνομούμενης πολιτείας.
// Νομίζεις ότι το άσυλο πρέπει να προστατεύει οποιονδήποτε καταφεύγει σε πανεπιστημιακούς χώρους, ανεξαρτήτως
ιδιότητας ή αδικήματος; Ποιοι χώροι πρέπει να καλύπτονται από άσυλο;
– Κώστας Πανταζής: Στην πρώτη σας ερώτηση κατέθεσα την αντίληψή μου περί του ασύλου. Από κει και πέρα, η συζήτηση για τα πρόσωπα, τους χώρους και την έκταση εφαρμογής του ασύλου θυμίζει το παιδικό παιχνίδι της κολοκυθιάς. Έχουμε μεγαλώσει πια για να το παίζουμε.
– Σάκης Ιωαννίδης: Τα πανεπιστήμια είναι χώροι ακαδημαϊκής διδασκαλίας και έρευνας, συνεπώς μέχρι τώρα μόνο οι φοιτητές, οι ακαδημαϊκοί και το ερευνητικό προσωπικό έπρεπε να απολαμβάνουν το καθεστώς του ασύλου ιδεών. Η αποστολή τους λοιπόν είναι σαφής, συνεπώς τα αμφιθέατρα και τα εργαστήρια ήταν οι μόνοι χώροι όπου μπορούσε να υφίσταται ο θεσμός. Δυστυχώς όμως τα γεγονότα μάς απέδειξαν πως το πρόβλημα ήταν περισσότερο στη βούληση όσων έπρεπε να αποφασίσουν παρά στις ίδιες τις πράξεις. Ο νόμος για καθορισμό των χώρων ασύλου ποτέ δεν εφαρμόστηκε στην πράξη.
– Αλέξανδρος Θεοδωράκος: Φυσικά και δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να εκμεταλλεύεται το άσυλο. Το άσυλο δεν καθιστά τα ιδρύματα μοναστήρια στα οποία θα μπορεί να μονάζει ο οποιοσδήποτε κακοποιός. Πρέπει να υπάρχει και να το περιφρουρήσουμε σε χώρους διδασκαλίας, έρευνας και συνδικαλιστικής δράσης. Για εμάς, δεν υπάρχουν ταμπού. Τα δικαιώματα των φοιτητών για ανεμπόδιστη συνδικαλιστική δράση θα τα περιφρουρήσουμε μέχρις εσχάτων. Από εκεί και πέρα κανείς δεν είναι υπεράνω των νόμων στο πλαίσιο του κράτους δικαίου. Οι χώροι που πρέπει να καλύπτονται από άσυλο είναι αυτοί στους οποίους δραστηριοποιείται το ανθρώπινο δυναμικό (φοιτητές, καθηγητές) των ΑΕΙ της χώρας. Σίγουρα δεν είναι το πεζοδρόμιο μπροστά από τα Προπύλαια.
// Στην κοινωνία (και όχι άδικα πολλές φορές) υπάρχει η βεβαιότητα ότι μεγάλο μέρος της παθογένειας των ελληνικών πανεπιστημίων οφείλεται τόσο στη νοοτροπία των φοιτητών (και των παρατάξεων) όσο και στην εκτεταμένη συμμετοχή των φοιτητών σε αποφάσεις του πανεπιστημίου. Συμφωνείς με την παρατήρηση και τι προτείνεις;
– Κώστας Πανταζής: Πρώτον, θέλω να ξεκαθαρίσω το εξής. Το πανεπιστήμιο αποτελείται από ομάδες ανθρώπων, καθηγητές, φοιτητές, προσωπικό, οι οποίες εμφορούνται από ρεύματα ιδεών και απόψεων. Συνεπώς, ο μόνος τρόπος αποτελεσματικής διοίκησης και λειτουργίας του πανεπιστημίου είναι ο δημοκρατικός τρόπος. Αυτός περνά μέσα από καθαρά σχήματα σε αυτές τις ομάδες που εκφράζουν αντίστοιχα ιδεολογικά ρεύματα.
Εξάλλου δημοκρατία χωρίς διαφορετικότητα δεν είναι δημοκρατία. Σε ό,τι αφορά την παθογένεια του ελληνικού πανεπιστημίου, θεωρώ ότι οφείλεται στην ανύπαρκτη αξιολόγηση του έργου που παράγεται, στην αναξιοκρατία, ιδίως στις επιλογές του διδακτικού προσωπικού, στην αδιαφάνεια στη λειτουργία του και στην έλλειψη υποδομών. Γι’ αυτά πρέπει να υπάρξει πρόνοια και σε αυτά πρέπει να επικεντρωθεί η συζήτηση και ο διάλογος.
– Σάκης Ιωαννίδης: Οι φοιτητές είναι τα εύκολα θύματα. Δεν έχουν συλλογικό ανώτατο όργανο να αντιδράσουν, δεν έχουν διείσδυση σ’ αυτούς που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη. Αλλά έτσι δεν συμβαίνει και στην κοινωνία; Εμείς πιστεύουμε ότι παθογένειες υπάρχουν, αλλά δεν μπορούν να χαρακτηρίζουν ολόκληρο το φοιτητικό κίνημα. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Όμως σκεφτείτε αν ένας φοιτητής φταίει για τη σημερινή κατάσταση πόσες ευθύνες έχει άραγε ένας υπουργός ή ένας πρύτανης που διαμόρφωσε πολιτικές για την Παιδεία; Ας μη γελιόμαστε, λοιπόν. Άλλος είναι ο στόχος αυτών των απόψεων.
– Αλέξανδρος Θεοδωράκος: Για την παράταξή μας η συμμετοχή των φοιτητών στα όργανα διοίκησης είναι αδιαπραγμάτευτη, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι φοιτητές ήταν αυτοί που ανέδειξαν περιπτώσεις κακοδιαχείρισης και σήψης εντός των ΑΕΙ. Από εκεί και πέρα πρέπει να αποδεχτούμε φαινόμενα παθογένειας και να τα απομονώσουμε. Σε ζωντανούς οργανισμούς όπως τα ΑΕΙ, όλα τα υγιή κύτταρα μάχονται για την ανάπτυξή τους κι απομονώνουν τα νεκρά που την εμποδίζουν. Εμείς πιστεύουμε πως η μεγάλη πλειοψηφία των σπουδαστών είναι υγιή κύτταρα και μπορούν με καινοτόμες ιδέες να συμβάλουν στην ανάπτυξη της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
// Κυριαρχεί επίσης η βεβαιότητα ότι η αλληλεξάρτηση καθηγητών και παρατάξεων πρέπει να παταχθεί, καθώς παρατηρούνται εκτεταμένα φαινόμενα διαφθοράς (συναλλαγή με αλληλοϋποστήριξη έναντι προνομίων, ακαδημαϊκών ρουσφετιών και χρηματισμών). Πώς μπορεί να εξαλειφθούν τέτοιου είδους συναλλαγές;
– Κώστας Πανταζής: Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, αυτά γίνονται. Θα ήθελα, όμως, να επισημάνω ότι όλα αυτά καταγγέλλονται κυρίως από αυτούς που υποθάλπουν τη συναλλαγή και τη διαπλοκή. Από αυτούς που έχουν αναγάγει την πολιτική σε επικοινωνία και δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να αντιμετωπίσουν τα υπαρκτά αυτά φαινόμενα. Ενδεικτικά θα σας παραθέσω μερικές ιδέες που αποτελεσματικά χτυπούν τη συναλλαγή και τη διαπλοκή. Πρώτον, ενιαίο και διαφανές θεσμικό πλαίσιο εισαγωγής των φοιτητών στα μεταπτυχιακά και ερευνητικά προγράμματα. Δεύτερον, αλλαγή του τρόπου αξιολόγησης των φοιτητών ώστε να είναι διαφανής και όχι αποτέλεσμα συναλλαγής με καθηγητές. Τρίτον, θεσμοθέτηση της καθολικής αξιολόγησης των καθηγητών από τους φοιτητές. Αυτά τα απλά πράγματα, σε συνδυασμό με άλλες ιδέες, θα αντιμετώπιζαν αποτελεσματικά το φαινόμενο. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο αγώνας για μια αναγεννημένη Ελλάδα περνά μέσα από τη συστράτευση των συλλογικών οργανωμένων δυνάμεων της κοινωνίας γύρω από καθαρούς εθνικούς στόχους και όχι με τη διάλυσή τους. Αυτό υπονομεύει τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή. Από κει και πέρα, για να επανέλθω στο σημείο απ’ όπου ξεκίνησα την απάντηση, οι καταγγέλλοντες τη διαπλοκή στα πανεπιστήμια ας ξεκινήσουν την κάθαρση από τον πολιτικό τους περίγυρο και τους πολιτικούς τους φίλους.
– Σάκης Ιωαννίδης: Αν διαβάσει κανείς τον νόμο Γιαννάκου για τις αρμοδιότητες των φοιτητών στα Ιδρύματα θα καταλάβει πόσο φταίμε εμείς για τη σημερινή κατάσταση και πόσο αυτοί που λαμβάνουν κεντρικές αποφάσεις. Σύμφωνα λοιπόν με τον ν. 3549/2007, οι φοιτητές δεν λαμβάνουν αποφάσεις ούτε για χρηματικές συναλλαγές ούτε για εκλογές ή εξελίξεις καθηγητών ούτε παρεμβαίνουν σε διοικητικές πράξεις. Η μοναδική εμπλοκή τους είναι η συμμετοχή στις ειδικές συνελεύσεις και στα διοικητικά όργανα καθώς στις πρυτανικές και προεδρικές εκλογές ψηφίζουν όλοι οι φοιτητές και όχι μόνο οι εκπρόσωποι των παρατάξεων. Η διαφθορά λοιπόν στο κομμάτι που αφορά στους φοιτητές πλέον είναι ελάχιστη αλλά ακόμη και αυτή μπορεί να παταχθεί. Στη νέα πρόταση Παιδείας που θα καταθέσουμε το επόμενο διάστημα, θα διαπιστώσετε πως κινούμαστε και προς αυτή την κατεύθυνση.
– Αλέξανδρος Θεοδωράκος: Ο νόμος 1268/82 αποτέλεσε μια μεγάλη τομή της τότε κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ για την ουσιαστική εκπροσώπηση των φοιτητών στα όργανα διοίκησης των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και του εκδημοκρατισμού τους. Είναι, όμως, κοινά αποδεκτό πως πολλοί παράγοντες συνετέλεσαν στον εκφυλισμό των δημοκρατικών διαδικασιών εντός των ΑΕΙ της χώρας. Σε πολλές περιπτώσεις φοιτητές-συνδικαλιστές εκμεταλλεύτηκαν την ιδιότητά τους μέσα από τις σχέσεις που διαμόρφωσαν με το καθηγητικό κατεστημένο και μετέτρεψαν τον συνδικαλισμό σε επάγγελμα. Στο παραπάνω βέβαια συνετέλεσε και η κομματική γραφειοκρατία των κυβερνώντων κομμάτων για τον προσεταιρισμό, με οποιονδήποτε τρόπο, της κάστας του καθηγητικού κατεστημένου. Για εμάς τα πράγματα είναι απλά. Προτείνουμε: Πρώτον, διαφάνεια στις φοιτητικές εκλογές μέσα από την επίβλεψη και πιστοποίηση των εκλογικών διαδικασιών σε κάθε σύλλογο από δικαστικούς αντιπροσώπους, ενώ όπου δεν υπάρχει πιστοποίηση ο φοιτητικός σύλλογος δεν εκπροσωπείται στα όργανα διοίκησης. Δεύτερον, δημοσιοποίηση στο πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων των Ιδρυμάτων. Τρίτον, δημοσιοποίηση των προσόντων, διά μέσου του προγράμματος «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», όλων όσοι εργάζονται σε ερευνητικά προγράμματα. Τέταρτον, καταπολέμηση της διαπλοκής με τη δημιουργία τράπεζας θεμάτων ανά γνωστικό αντικείμενο και την επικάλυψη των ονομάτων των σπουδαστών κατά τα πρότυπα των πανελλαδικών εξετάσεων για την εξέταση του κάθε μαθήματος.
***
ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ σπόντες
Μονοθεματικό
Λόγω της επικαιρότητας με το άσυλο, η στήλη σήμερα είναι σχεδόν μονοθεματική. Μόνο οι «σπόντες» δεν ακολουθούν…
Πρωτοβουλία
Ακούμε ότι η Νεολαία ΠΑΣΟΚ θα συμμετέχει επίσημα και ενεργά στην κίνηση πολιτών «Αγοράζουμε ελληνικά» που προωθεί την κατανάλωση ελληνικών προϊόντων ως αντίδοτο στην κρίση. Ψάχνουν να δουν πώς θα απλώσουν την πρωτοβουλία πιο αποτελεσματικά και πετυχημένα…
Καμπάνια ενάντια στα ναρκωτικά
Ο Θοδωρής Χιώνης, νέος γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, θα παρουσιάσει σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη τη δίμηνη καμπάνια της ΚΝΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, με ιδιαίτερη έμφαση στις θέσεις της κομμουνιστικής νεολαίας και στις πρωτοβουλίες της, παλαιές και νέες.
Γαλάζιο ρεύμα νέων
Ακούμε συνεχώς ότι οι νέοι (κυρίως γαλάζιοι…) δικηγόροι στηρίζουν με πάθος τον υποψήφιο… Αδαμόπουλο για πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Παρότι μεγαλύτερός τους, μας λένε ότι η μέχρι τώρα θητεία του δείχνει στους νεώτερους εχέγγυα επιτυχίας. Αλλά έχει και νεαρούς υποψήφιους συμβούλους που τραβάνε κόσμο, όπως οι Ηλίας Νικολακάκος, Τίτος Χριστόπουλος, Ανδρέας Τζουμάνης, Φώτης Κωτσής, Κατερίνα Γαλανοπούλου και Κατερίνα Φραγκάκη.
Κάτω από τη ζώνη
Επιμένουν οι «αντιρρησίες» να προσπαθούν να δημιουργήσουν προβλήματα, κυρίως στη ΔΑΠ. Στόχος είναι να «διαιρέσουν» το μέτωπο της ηγεσίας. Και χτυπάνε συχνά τον γραμματέα της ΔΑΠ ΑΕΙ. Τελευταία μάλιστα διαδίδουν ότι υπάρχουν προβλήματα στις σχέσεις Παπαμιμίκου – Ιωαννίδη. Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι ο γραμματέας αποτελεί πλέον το alter ego του προέδρου.
Για τα εθνικά
Ανακοινώσεις για τα Ύμια και την εξωτερική πολιτική έβγαλε, μετά από χρόνια, η ΟΝΝΕΔ. Σας είχαμε προϊδεάσει αλλά μας έκανε εντύπωση. Είπαμε να τα μελετήσουμε και να επανέλθουμε…
Νέα αρχή
Στον αέρα βρίσκεται η νέα ιστοσελίδα της ΔΑΠ ΝΔΦΚ. Είναι η πρώτη πράξη στον «πόλεμο» των φετινών φοιτητικών εκλογών αλλά και της εντύπωσης που θέλουν να κάνουν με τη νέα πρόταση Παιδείας. Η ιστοσελίδα είναι πράγματι πολύ καλή και μπορεί να γίνει «κόμβος» των γαλάζιων φοιτητών.
Παρεμβάσεις
Ασχολούνται και με την ουσία μερικές φορές… Η ΔΑΠ ΝΔΦΚ ζήτησε ευθέως να κρατηθούν οι παλιές τιμές για τους φοιτητές στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Και η ΜΑΚΙ ζήτησε να μην προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις σχολείων διότι θα την πληρώσουν πάλι οι μαθητές…
Συμμαχικά Ι
Η πρώτη εκδήλωση της Νεολαίας της Δημοκρατικής Συμμαχίας ήταν (φυσικά…) πάρτι και έγινε σε μπαράκι στο Θησείο. Μαζεύτηκε αρκετός κόσμος και σε όλους έκανε εντύπωση ότι η Ντόρα Μπακογιάννη έμεινε πολλή ώρα και μίλησε σχεδόν με όλους. Αυτό που σε εμάς έκανε εντύπωση ήταν ότι στο πάρτι ήταν πολλοί οι συμμετέχοντες, αλλά στην οργανωτική σύσκεψη για τη Νεολαία, που έγινε παρουσία Αυγενάκη και Αντωνόπουλου, ελάχιστοι.
Συμμαχικά ΙΙ
Ο βουλευτής Λευτέρης Αυγενάκης αναλαμβάνει μάλλον «μέντορας» της Νεολαίας της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Εξάλλου αναμένουμε μέσα στην εβδομάδα να ανακοινωθούν τα μέλη της επταμελούς διοίκησης. Επικεφαλής θα είναι ο Βασίλης Τσιατσάμης, θα υπάρχει μία εικοσάδα κεντρικών στελεχών, ενώ στην επταμελή
ηγεσία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συμμετέχουν δύο πρώην στελέχη της
ΝΕΟΣ (Αρβανίτης, Χρύσης), δύο ή τρία πρώην στελέχη ΟΝΝΕΔ και ΔΑΠ και ένας ή δύο ανένταχτοι, ενώ πιθανό είναι να υπάρχει παρουσία και στελέχους από μικρότερα κόμματα (Δράση, Φιλελεύθερη Συμμαχία).
Μεγάλο σουξέ η Μελίνα
Η Μελίνα Τσιλιμίγκρα είναι φοιτήτρια της Νομικής Αθήνας, μέλος της ΝΕΟΣ και υπεύθυνη της ΦΟΣ στη σχολή της. Ξαφνικά, την εβδομάδα που μας πέρασε, γνώρισε (ηθελημένα…) μεγάλο σουξέ! Έγινε θέμα μέχρι και στη Βουλή ότι δεν μπόρεσε να γράψει Εμπορικό Δίκαιο διότι αντέδρασε στην παρέμβαση αντιεξουσιαστών στο αμφιθέατρο κατά την ώρα των εξετάσεων. Μήπως ετοιμάζεται να γίνει και μάρτυρας;
Διαδήλωση
Πέρασε απαρατήρητο από τα ΜΜΕ αλλά οι συγκεντρώσεις που έγιναν για την επέτειο των Υμίων ήταν οι μεγαλύτερες και εντυπωσιακότερες όλων των αντίστοιχων μέχρι σήμερα. Και συμμετείχαν κατά 80% νέοι…