Τζάμπα φύλαξη;

FΠολλά έχουν ειπωθεί για τις διάφορες συμβάσεις των υπουργείων με ιδιωτικές εταιρείες για καθαρισμό και φύλαξη κτιρίων και ήδη διεξάγει σχετική έρευνα το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Σε ορισμένες τέτοιες συμβάσεις, πάντως, δεν χρειάζεται καν να είναι κανείς επιθεωρητής του ΣΕΠΕ για να καταλάβει ότι… μυρίζουν δουλεμπόριο.

FΈνα τρανταχτό παράδειγμα είναι η σύμβαση παροχής υπηρεσιών φύλαξης για το 2011 στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών στην Καλλιθέα, όπου φιλοξενείται η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Η ιδιωτική εταιρεία που ανέλαβε τη δουλειά, χρεώνει μόλις 921,82 ευρώ για τη φύλαξη του κτιρίου από υπαλλήλους της για ένα εξάωρο ημερησίως (από τις 2 ως τις 8 μ.μ.). Την ίδια στιγμή, με μια ματιά στην εθνική κλαδική σύμβαση εργασίας για τους φύλακες διαπιστώνει κανείς, ότι το ελάχιστο κόστος για τη φύλαξη κτιρίου από φύλακες άπειρους και άγαμους είναι 8 ευρώ την ώρα.

FΔηλαδή, 960 ευρώ τον μήνα για τις 120 ώρες φύλαξης που προβλέπει η σύμβαση. Μπορεί κάποιος να εξηγήσει, άραγε, πώς με τα 921,82 ευρώ πληρώνονται οι φύλακες σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τη σύμβαση και ταυτόχρονα η εταιρεία καλύπτει τα λοιπά κόστη της σύμβασης και βγάζει και κέρδος; Να ένα καλό ερώτημα για να απαντηθεί από τους επιθεωρητές εργασίας…

Ετοιμάζονται για τον ΟΤΕ;

FΈχουν «φουντώσει» εδώ και αρκετό καιρό οι φήμες στο Χρηματιστήριο, ότι κάποιο στιβαρό, γερμανικό χέρι «σηκώνει» εδώ και αρκετές εβδομάδες τη μετοχή του ΟΤΕ, που είχε κατρακυλήσει ως και στα 5,16 ευρώ. Η μετοχή ξεπέρασε τα 7,90 ευρώ την Πέμπτη, καταγράφοντας κέρδη άνω του 50% από τη χαμηλότερη τιμή του εξαμήνου και πολλοί λάτρεις της χρηματιστηριακής συνωμοσιολογίας έσπευσαν να υποθέσουν, ότι οι Γερμανοί, παρότι οι ίδιοι απαγορεύεται να αγοράζουν μετοχές χωρίς συγκατάθεση του Δημοσίου, έχουν στήσει μηχανισμό που «μαζεύει» μετοχές του ΟΤΕ στα χαμηλά.

FΚατά το σενάριο, όταν θα αποδώσει καρπούς η πίεση στο Δημόσιο και δοθεί η έγκριση αγοράς μετοχών του ΟΤΕ από το Χρηματιστήριο, οι Γερμανοί δεν θα έχουν παρά να αγοράσουν τις μετοχές που έχουν μαζέψει τα… φιλικά προσκείμενα χαρτοφυλάκια και να εμφανισθούν πολύ γρήγορα με πολύ υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής στον ΟΤΕ. Σε δήλωσή του σε διεθνές πρακτορείο, εκπρόσωπος της Deutsche Telekom τόνισε ότι «αυτό το διάστημα δεν έχουμε σκοπό να αγοράσουμε μετοχές του ΟΤΕ από την αγορά». «Αυτό το διάστημα», λοιπόν, και… ο νοών νοείτω.

«Χτύπησαν» φλέβα
οι χρυσοθήρες

FΦλέβα χρυσού «χτύπησαν» οι χρυσοθήρες της European Goldfields στη Χαλκιδική, σε μία από τις τρεις θέσεις που έχει λάβει άδεια να προχωρήσει σε έρευνες. Σύμφωνα με χρηματιστηριακή ανακοίνωση της εταιρείας, στις προκαταρκτικές έρευνες με επτά γεωτρήσεις εντοπίσθηκαν σε δύο περιπτώσεις υψηλές συγκεντρώσεις χρυσού (περίπου 8 γραμμάρια ανά τόνο), αλλά και αργύρου (199 γραμμάρια ανά τόνο σε μία περίπτωση), μολύβδου και ψευδαργύρου. Στην εταιρεία υπενθυμίζεται ότι συμμετέχει σχεδόν με 20% η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, συμφερόντων Μπόμπολα, που βλέπει τις μετοχές της European Goldfields να έχουν κερδίσει 170% τον τελευταίο χρόνο. Καλό είναι το «χρυσωρυχείο» των διοδίων της Αττικής Οδού, ακόμη καλύτερο, όμως, ένα πραγματικό χρυσωρυχείο.

«Μπαλωθιές» από την
Επιτροπή Ανταγωνισμού

FΣε μια αγορά που εδώ και χρόνια διενεργεί έρευνες χωρίς αποτελέσματα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού ξαναχτύπησε με επιτόπιους ελέγχους: ελεγκτές «μπούκαραν» στα γραφεία της τοπικής ένωσης βενζινοπωλών στους τέσσερις νομούς της Κρήτης και μάζεψαν στοιχεία, αναζητώντας ενδείξεις παράνομων συνεννοήσεων μεταξύ των πρατηριούχων, για να διατηρούνται οι τιμές των καυσίμων σε επίπεδα πανελλαδικού ρεκόρ.


Σχολιάστε εδώ