Τεράστια η φοροδιαφυγή στα τελωνεία

Και να μην κόβετε μισθούς, συντάξεις, δώρα και επιδόματα και να βάζετε χαράτσια κάνοντας φτωχότερους όλους, όταν την ίδια στιγμή κομπιναδόροι βγάζουν λεφτά με το τσουβάλι, χωρίς να δίνουν λογαριασμό στο κράτος.

Τεράστια είναι η φοροδιαφυγή με τα εμπορεύματα που μπαίνουν λαθραία στην Ελλάδα. Από τα τρία κεντρικά λιμάνια, Πάτρας, Ηγουμενίτσας και Πειραιά, που είναι οι κύριες πύλες εισόδου στη χώρα μας, από Ευρώπη και από τις άλλες ηπείρους.

Κανένας δεν ελέγχει τι μεταφέρει η κάθε νταλίκα που μπαίνει από τα λιμάνια αυτά. Και τα χαρτιά άλλα γράφουν και άλλα κουβαλάνε οι νταλίκες. Και δεν είναι εύκολη δουλειά να ελεγχθούν.

Λύση υπάρχει. Χωρίς να χρειαστεί, κύριε υπουργέ, να σπαταλήσουν οι συμβουλάτορές σας και οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών καθόλου φαιά ουσία. Αρκεί να αντιγράψουν αυτά που κάνουν άλλες χώρες της Ευρώπης. Φτάνει να πεταχτούν στελέχη του ΣΔΟΕ μέχρι το Πρίντεζι.

Εκεί τίποτε δεν περνάει. Όλη η νταλίκα σκανάρεται, περνάνε τα πάντα από σκάνερ και τα βλέπει ο τελωνειακός που χειρίζεται τα σκάνερ όλα. Έτσι εντοπίζουν οι Ιταλοί τα κρυμμένα μέσα σε διπλά πατώματα τσιγάρα ή άλλα είδη που μεταφέρουν λαθραία, ή σε ψυγεία τους κρυμμένους λαθρομετανάστες και τους στέλνουν πακέτο πίσω.

Τα δικά μας τελωνεία και πρωτίστως της Πάτρας, της Ηγουμενίτσας και του Πειραιά, δεν διαθέτουν τέτοια σκάνερ. Έχουν κάποια μικρά, που έχει το κάθε γραφείο, που δεν μπορούν όμως να καταγράψουν, να δουν τι περιέχει το φορτηγό, μικρό ή μεγάλο, και βέβαια η νταλίκα.

Έχουν γίνει γραπτές προτάσεις από προηγούμενους επικεφαλής του ΣΔΟΕ. Μπορείτε, κύριε Παπακωνσταντίνου, να τις αναζητήσετε. Ρωτήστε τους επικεφαλής, στις τρεις πύλες εισόδου στην Ελλάδα, τελωνειακούς κατά πόσον και σε ποια έκταση ελέγχονται τα φορτηγά που διακινούνται από και προς την Ιταλία. Αν υπάρχει συνεργασία με τις ιταλικές αρχές για τα εισαγόμενα και εξαγόμενα εμπορεύματα. Εκεί, κύριε Παπακωνσταντίνου, υπάρχει απώλεια εσόδων δισ. ευρώ. Ρωτήστε τι σημαίνει αυτό που μας έλεγε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «είδε ο εφοριακός τον τελωνειακό και φοβήθηκε». Και θα μάθετε πάρα πολλά.


Σχολιάστε εδώ