Τελικά στη ΝΕΤ δεν επέστρεψαν οι τηλεθεατές…

Τρεις ώρες αργότερα ξεκίνησε το πολυδιαφημισμένο δελτίο με την Έλλη Στάη. Νευρικό στην αρχή, αγχωμένο, πιεσμένο και χωρίς ρυθμό στη συνέχεια. Με τα θέματα να μην εντάσσονται σε ενότητες (πολιτικά, εσωτερικά, εξωτερικά κ.λπ.), μεγάλο σε διάρκεια (μία ώρα και ένα τέταρτο), «κρέμασε» αρκετές φορές. Ωστόσο ο χρόνος του αρκούσε για να φιλοξενηθούν μεταξύ άλλων δύο υπουργοί της κυβέρνησης (Λοβέρδος, Παπουτσής), το στέλεχος του ΔΟΛ Παντελής Καψής και ο εκπρόσωπος των λαθρομεταναστών της Νομικής, Αμπντούλ. Η εμφάνιση Καψή μάλιστα, όπως ειπώθηκε, εγκαινιάζει μια σειρά συνεργασιών με μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα και ονόματα, καθώς αυτό ήταν προφανώς το πρόβλημα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης (η εκπροσώπηση συγκροτημάτων που έχουν ταυτιστεί με τα συμφέροντα και τη διαπλοκή) και όχι η αντικειμενική παρουσίαση των ειδήσεων.

Έτσι, για τα κόμματα της αντιπολίτευσης φαίνεται ότι δεν υπάρχει χώρος στο νέο δελτίο της ΕΡΤ, καθώς μετά βίας φιλοξενούνται ελάχιστες θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ οι απόψεις της ελάσσονος (και όχι όλων), αν υπάρχουν, είναι με τη μορφή δυο λέξεων στην αποφώνηση των θεμάτων. Άλλωστε αυτό είχε ξεκαθαριστεί και στη σύσκεψη των συντακτών υπό τον διευθυντή ειδήσεων Γιώργο Κογιάννη: «Οι απόψεις των κομμάτων θα παίζουν στα δελτία των 2, 3 και 6, ενώ στο κεντρικό θα κάνουμε ειδήσεις ανταγωνιστικές και αιχμηρές», με την κ. Στάη να δεσμεύεται πως θα πάρει πάνω της τις αντιδράσεις των κομμάτων (αυτών που έχουν ψηφιστεί από τον ελληνικό λαό).

Όπως ήταν αναμενόμενο, το δελτίο που ξεκίνησε με τους υπουργούς της κυβέρνησης ήταν ιδιαίτερα… αιχμηρό, ενώ η μεγαλοσύνη της κ. Στάη «βγήκε» και στον αέρα, όταν δεχόμενη το «καλή αρχή» του Παντελή Καψή, απάντησε: «Ε, και η δημόσια τηλεόραση πρέπει να έχει κι αυτή την ευκαιρία της…».

Πραγματική ευκαιρία για τους εργαζομένους της ΕΡΤ με τους πετσοκομμένους μισθούς, που κλήθηκαν τη Δευτέρα στη σύσκεψη, υπό τον Λάμπη Ταγματάρχη αυτήν τη φορά, να βάλουν πλάτη σε ένα ακόμη πείραμα της διοίκησης. Ο κ. Ταγματάρχης προσπάθησε να δικαιολογηθεί και για το προσβλητικό διαφημιστικό τρέιλερ της εταιρείας για το νέο δελτίο, με επιχειρήματα του τύπου «αφού κατάφερε να προκαλέσει, πέτυχε» κ.λπ. Στο σημείο αυτό πήρε τον λόγο και η κ. Στάη, λέγοντας πως «το στοίχημα είναι να αναδείξουμε νέα πρόσωπα», φράση που επιβεβαιώνεται συνεχώς στην πράξη, όσο περνούν οι μέρες… Νικόλ Λειβαδάρη, Γιώργος Καπόπουλος και πολλά άλλα «νέα» πρόσωπα «αναδείχθηκαν» και αντικατέστησαν τους διευθυντές σύνταξης, αρχισυντάκτες και συντάκτες που μέχρι τώρα πρόσφεραν με αυταπάρνηση στις ειδήσεις της ΝΕΤ.

Σημειωτέον πως όλοι οι νεοπροσληφθέντες συντάκτες με τον πρόσφατο διαγωνισμό της ΕΡΤ εργάζονται και εμφανίζονται κανονικά στα δελτία, χωρίς να έχουν, στην πλειοψηφία τους, ολοκληρώσει τις απαιτούμενες ιατρικές εξετάσεις και υπογράψει τη σχετική σύμβαση. Όμως, όπως ειπώθηκε γενικά και αόριστα, έχουν αυτήν τη δυνατότητα από τη στιγμή που η σύμβασή τους θα ισχύσει αναδρομικά και θα πληρωθούν από τις 18 Ιανουαρίου, οπότε και αποφασίστηκε η πρόσληψή τους (ασχέτως αν άρχισαν δουλειά έπειτα από 12 ημέρες και κάποιοι δεν έχουν εργαστεί ακόμη). Γενικά και αόριστα επίσης το γραφείο της κ. Στάη έχει στελεχωθεί και από 3-4 συνεργάτιδές της, πέραν της κ. Λειβαδάρη και του κ. Μιχόπουλου, χωρίς να έχει ανακοινωθεί τι αρμοδιότητες έχουν ή με ποια σχέση εργασίας βρίσκονται εκεί. Εκεί, δηλαδή στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, στο Μέσο που ανήκει σε όλους τους Έλληνες, και στην είσοδο του οποίου η κ. Στάη φτάνει κάθε μέρα με τον οδηγό του σκούρου τζιπ της και έναν δεύτερο, το ίδιο εύσωμο, άντρα της ασφάλειάς της. Λεπτομέρειες για την κ. Στάη, στην οποία απευθυνόμενη η Σεμίνα Διγενή, που είχε περάσει μαζί της το κατώφλι της ΕΡΤ για πρώτη φορά το 1981, γράφει στο mediasoup.gr: «Επιστρέφεις να ”υπηρετήσεις” τη χειρότερη κυβέρνηση από την εποχή της μεταπολίτευσης, την πιο αντιλαϊκή, την πιο επικίνδυνη (…) Με ενοχλεί που η προπαγάνδα αυτής της απαράδεκτης κυβέρνησης θα έχει το πρόσωπό σου»…

Εν κατακλείδι: Εκτός από τις ειδήσεις τελικά στη ΝΕΤ δεν επέστρεψαν και οι τηλεθεατές. Την πρώτη ημέρα η θεαματικότητα του δελτίου κινήθηκε στο 8,5% (κατά μέσον όρο), την επομένη (λόγω… ανταγωνισμού) κατέρρευσε στο 3,9%, ενώ τις επόμενες ημέρες το κοντέρ έγραψε 6,3% (Τετάρτη) και 7,7% (Πέμπτη). Οι τηλεθεατές δυσκολεύονται να… βρουν τον δρόμο προς την Αγία Παρασκευή.

Αστείες δικαιολογίες

Επίθεση στην ΕΡΤ από τον εκπρόσωπο της ΝΔ Γ. Μιχελάκη (και πρώην διευθυντή ειδήσεων τηλεοπτικών σταθμών), ο οποίος υποστηρίζει πως «ούτε ένα πλάνο, ούτε μια λέξη, δεν έβαλαν από την ομιλία του προέδρου της ΝΔ στην ΚΟ». Η ΝΔ, όπως αποκάλυψε, έχει ζητήσει από το ΕΣΡ την καταμέτρηση του χρόνου που έχει η ΝΔ στην ΕΡΤ. Η κρατική τηλεόραση, από τη μεριά της, απάντησε αναφέροντας πως έδειξε όλη την ομιλία του προέδρου τη ΝΔ, προβάλλοντας ρεπορτάζ σε όλα τα δελτία της πλην αυτού στις 9 το βράδυ(!), το οποίο λόγω του προγραμματισμένου αγώνα μπάσκετ είχε διάρκεια 18′.

Η ΕΡΤ δηλώνει πως «επελέγησαν να μεταδοθούν θέματα άμεσης επικαιρότητας» και μεταξύ άλλων δεν μεταδόθηκαν οι δραστηριότητες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και του πρωθυπουργού, «καθώς έτυχαν ευρείας τηλεοπτικής κάλυψης από την ΕΡΤ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας».


Σχολιάστε εδώ