Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

δ Αξιοσημείωτη συμπεριφορά επιδεικνύει το ΧΑ. Σε σταθερά ανοδική τροχιά επί σειρά συνεδριάσεων, αρκετές ημέρες σε πλήρη διαφοροποίηση έναντι των ευρωαγορών, πέτυχε να αναρριχηθεί (σε επίπεδο Γενικού Δείκτη) πάνω
από κρίσιμα τεχνικά όρια, κρατώντας μάλιστα ιδιαίτερα υψηλό τζίρο – υπερδιπλάσιο του μέσου όρου των περασμένων εβδομάδων.
δ Οι αφορμές ήταν πολλές, κυριότερη όμως η κυρίαρχη πεποίθηση πως η Ευρώπη επιτέλους αποφασίζει να στηρίξει τις αδύναμες χώρες, να αντιμετωπίσει συνολικά την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, έστω με το περιβόητο «γερμανικό σχέδιο», για το οποίο οι αντιρρήσεις αρκετών αναλυτών διίστανται. Επί του πρακτέου, ακόμα κι αν θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου για να τελεσιδικήσουν οι όποιες αποφάσεις, το γεγονός ότι για πρώτη φορά εδώ και μήνες η Ευρώπη μοιάζει αρκετά «συσπειρωμένη» και διατεθειμένη να απαντήσει πειστικά στους φόβους των αγορών και στις κερδοσκοπικές επιθέσεις, αρκεί για να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα μια –κατά τεκμήριο– υπερπουλημένη αγορά όπως η δικιά μας.
δ Εντύπωση προκαλεί επίσης ότι η πορεία του ΧΑ ήταν τέτοια ώστε να καταστήσει την αγορά μας μακράν την πρωταθλήτρια αποδόσεων μεταξύ όλων των ανεπτυγμένων αγορών για τον Ιανουάριο. Συνολικά ο Γενικός Δείκτης ανατιμήθηκε σε ποσοστό 12,69% σε μηνιαία βάση. Αυτή η επίδοση είναι και η δεύτερη καλύτερη για το ελληνικό χρηματιστήριο μετά την αντίστοιχη του περασμένου Ιουλίου (τότε στο +17,27% μηνιαία κέρδη).
δ Ακόμα σημαντικότερο είναι το γεγονός πως αυτή η αξιοσημείωτη ανατίμηση της αγοράς μας επετεύχθη με τη συνδρομή κλάδων και μετοχών που ΔΕΝ συνηθίζουν να πρωταγωνιστούν. Δεν ήταν οι τράπεζες αυτές που ξεχώρισαν στο ράλι του Ιανουαρίου, αλλά οι Πρώτες
Ύλες (ο κλαδικός τους δείκτης αυξήθηκε σε ποσοστό άνω του 24%) και οι Τηλεπικοινωνίες (με μηνιαία κέρδη 23%), την ώρα που ο τραπεζικός δείκτης «περιορίστηκε» σε άνοδο της τάξης του 9,72%.
δ Το ερώτημα φυσικά που προκύπτει είναι το τι μέλλει γενέσθαι από δω και πέρα και τι μπορεί να κάνει όποιος θέλει να δραστηριοποιηθεί. Σίγουρα εάν κάποιος είχε προλάβει το ράλι του Γενάρη θα ήταν σήμερα κερδισμένος σε αρκετά, αν όχι σε όλα τα χαρτιά του (πλην «τρανταχτών» εξαιρέσεων). Δεν είναι ακόμα αργά για να μπει κάποιος, αρκεί φυσικά να επιλέξει πού θα τοποθετηθεί. Και το σίγουρο είναι πως αρκετά χαρτιά της υψηλής κεφαλαιοποίησης «χρωστάνε» ακόμα αντίδραση…
ΥΓ.: Σωκράτης Λαζαρίδης: Ο πρόεδρος του ΧΑ εκτιμά πως η χρονιά θα είναι θετικότερη και των πλέον αισιόδοξων εκτιμήσεων. Ενδεικτικό είναι ότι μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg προέβλεψε πως το 2011, αλλά και το 2012, θα καταγραφεί σημαντική αύξηση του τζίρου στο ΧΑ. Ίδωμεν…


Σχολιάστε εδώ