ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΟΙ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Είναι όλα ανοιχτά, όλα στο τραπέζι ή, για να καταγράψουμε χαρακτηριστική έκφραση στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, «ο Γιώργος δεν έχει ακόμα κλείσει μέσα του το θέμα των πρόωρων εκλογών».

Είναι εμφανές ότι οι διαψεύσεις στοχεύουν σε «ξεκάρφωμα», ώστε αν τελικά επιλεγεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, να καταληφθούν τα άλλα κόμματα εξ απήνης. Πράγμα βέβαια μάλλον απίθανο, αφού και τα κόμματα της αντιπολίτευσης θεωρούν πολύ πιθανό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών μέχρι τις 3 του Απρίλη. Ιδιαίτερα δε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη ομιλία του Αντ. Σαμαρά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

Υπάρχουν φυσικά και φωνές στο επιτελείο του Παπανδρέου ενάντια στις πρόωρες εκλογές, όπως ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχ. Καρχιμάκης. Ωστόσο υπάρχουν και εισηγήσεις, επίσης ισχυρές, από επιτελείς του πρωθυπουργού, υπέρ του εκλογικού «αιφνιδιασμού».

Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι, όπως προαναφέραμε, ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου, παρά τις διαψεύσεις του, αφήνει το θέμα ανοιχτό, φλερτάροντας μάλλον με την ιδέα της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες με λίστα.

Και πέραν των ευκόλως εννοούμενων λόγων, ότι δηλαδή η λίστα διευκολύνει τον κάθε πολιτικό αρχηγό να ελέγξει το κόμμα του, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό ειδικά τούτη την περίοδο, υπάρχουν επιπλέον επιχειρήματα τα οποία έχουν πέσει στο τραπέζι των διαβουλεύσεων του πρωθυπουργού με τους επιτελείς του:

• Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που έχει το Μαξίμου, οι εκλογές τώρα κερδίζονται. Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις επιτελών του πρωθυπουργού, κερδίζεται ακόμα και η αυτοδυναμία.

• Με μια νέα εκλογική νίκη, ουσιαστικά ο Γιώργος κερδίζει ενάμιση χρόνο, αφού «μηδενίζει το κοντέρ» και πάει απρόσκοπτα για μια τετραετία.

• Θεωρείται πολύ πιθανό ότι, μετά το καλοκαίρι, το ΠΑΣΟΚ πολύ δύσκολα θα είναι πρώτο κόμμα. Οπότε το σωστότερο είναι εκλογές τώρα, που κερδίζονται.

• Μια εκλογική νίκη στην ουσία νομιμοποιεί και το Μνημόνιο και τα σκληρότατα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση. Και θα είναι πολύ δύσκολο για την αντιπολίτευση, αλλά και για θιγόμενες κοινωνικές ομάδες, να διαμαρτυρηθούν για νέα, ακόμα πιο σκληρά μέτρα που θα ληφθούν στο εγγύς μέλλον.

• Σε ενδεχόμενη αντίδραση της «τρόικας» θα χρησιμοποιηθεί το επιχείρημα ότι «μαζί με μας νομιμοποιείστε κι εσείς», εφόσον οι εκλογές κερδηθούν.

• Ακόμα, υπάρχει κοινωνική ανοχή έναντι θιγόμενων και διαμαρτυρόμενων κοινωνικών ομάδων, όπως έναντι των γιατρών, οπότε οι τωρινές κινητοποιήσεις δεν θα κάνουν κακό στην κυβέρνηση, αφού μπορεί να τις ελέγξει, με τη βοήθεια και των περισσότερων ΜΜΕ που τη στηρίζουν.

Κρίσιμος ο Μάρτης…

Τα προαναφερθέντα επιχειρήματα τα ασπάζεται γενικά και ο Γ. Παπανδρέου. Χωρίς βέβαια να έχει, επαναλαμβάνουμε, καταλήξει σε οριστική επιλογή. Απλώς αφήνει ανοιχτό το ζήτημα των εκλογών με λίστα.

Όλα δείχνουν ότι για την οριστική του απόφαση ο Μάρτης θα είναι κρίσιμος.

Μέσα στον Μάρτη αναμένονται αποφάσεις για δύο σημαντικά θέματα:

– Το πακέτο επιμήκυνσης του δανείου απ’ την «τρόικα». Όλα δείχνουν πως θα δοθεί η επιμήκυνση συνοδευόμενη από μικρότερο επιτόκιο. Κι αυτό θα πλασαριστεί στην κοινή γνώμη σαν μεγάλη επιτυχία!

– Η απόφαση για την 4η δόση του δανείου απ’ την «τρόικα». Στον βαθμό που η κυβέρνηση κάνει ό,τι της ζητείται, η εκτίμηση είναι ότι θα κερδηθεί και η 4η δόση, πράγμα που επίσης θα πλασαριστεί σαν επιτυχία.

– Οπότε, και στον βαθμό που για να πάμε σε εκλογές με λίστα στις 3 του Απρίλη αυτές θα πρέπει να αποφασιστούν στις αρχές του Μάρτη, τότε θα κριθούν όλα…

Υπέρ της επιλογής των πρόωρων εκλογών συνηγορούν και άλλοι παράγοντες, όπως επισημαίνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, σχετιζόμενοι με την απελπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκονται κυβέρνηση και κόμμα.

Πράγματι η κυβέρνηση εμφανίζει εικόνα πλήρους σχεδόν διάλυσης, με υπουργούς να καρφώνουν ο ένας τον άλλο, να υπονομεύουν ο ένας τον άλλο και να έχουν κάνει τα υπουργεία τους αυτόνομα βιλαέτια.

Ακόμα και στον χειρισμό της κρίσης της κατάληψης της Νομικής, που απείλησε με γενικότερη έκρηξη, ακόμα και σε αυτό το ζήτημα, δεν κατέστη δυνατό να μαζευτούν σ’ ένα γραφείο όλοι οι εμπλεκόμενοι υπουργοί και να συντονιστούν. Η απουσία ομάδας διαχείρισης κρίσεων είναι εμφανής, αφού είναι πολλοί οι υπουργοί που αρνούνται να συντονιστούν υπό… τον Γ. Ραγκούση!

Τα ίδια και χειρότερα επικρατούν και στο κόμμα, αφού στην ουσία κόμμα δεν υπάρχει, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Καρχιμάκης.

Οι συνδικαλιστές, πιεζόμενοι απ’ τη βάση τους, τουλάχιστον οι περισσότεροι, έχουν αυτονομηθεί και αντιτάσσονται σε όλες τις βασικές κυβερνητικές επιλογές.

Το σημαντικότερο όμως είναι η κατάσταση αναβρασμού που επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ειδικά εναντίον του Γ. Παπακωνσταντίνου, υπάρχει απόλυτη αντίδραση. Και εκφράζεται σε κάθε ευκαιρία. Αλλά και γενικότερα, οι βουλευτές, και ειδικά αυτοί οι οποίοι βλέπουν δύσκολη την επανεκλογή τους, θα αρχίσουν σιγά σιγά να λειτουργούν έως και ανεξέλεγκτα.

Προς αυτήν την κατεύθυνση λειτουργούν άλλωστε και οι ισχυρές πιέσεις που δέχονται απ’ τους ψηφοφόρους τους, τους οποίους με δυσκολία τολμούν να αντιμετωπίσουν.

Επιχειρήματα όπως «εδώ τα λέει ο Καστανίδης που είναι και υπουργός, εσύ γιατί σιωπάς», είναι όλο και συχνότερα.

Στο επιχείρημα «τι θα γίνει αν αντιδράσει η ”τρόικα”», αντιπαραβάλλεται το προαναφερθέν επιχείρημα ότι αν γίνουν εκλογές και τις κερδίσει το ΠΑΣΟΚ, τότε νομιμοποιείται επί της ουσίας και η «τρόικα».

Φυσικά, μια τέτοια συζήτηση θα την κάνει ο Γιώργος σε υψηλότατο επίπεδο και όχι με τους εκπροσώπους της «τρόικας» στην Αθήνα…

Υπάρχει βέβαια και το άλλο επιχείρημα:

– Τι θα γίνει αν κερδηθούν μεν οι εκλογές, αλλά χωρίς αυτοδυναμία ή με οριακή αυτοδυναμία;

Σε αυτό απάντηση δύσκολα υπάρχει. Είναι ένα ρίσκο οι πρόωρες εκλογές. Και πράγματι, αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία ή υπάρξει μεν αλλά οριακή, θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα.

Είπαμε όμως, ο Μάρτης θα δείξει πολλά…


Σχολιάστε εδώ