Πολιτικές ανατροπές φέρνει η επιμήκυνση

Δύο είναι τα σενάρια. Ή να αγοραστούν τα ελληνικά ομόλογα από το Ευρωπαϊκό ΔΝΤ (EFSF, Ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας), ή να δοθούν κεφάλαια στην Ελλάδα και να επαναγοράσει από τις αγορές ομόλογά της.

Ως προς την επιμήκυνση, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές που έχουν πρόσβαση στο εξωτερικό (κι όχι μόνο στην Ευρώπη), αυτό που φαίνεται να επικρατεί είναι ότι πέραν των 110 δισ., που πρέπει να αρχίσουμε να πληρώνουμε το 2013, στο πακέτο της ρύθμισης θα υπαχθούν τα 55 δισ. που έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την αγορά ελληνικών ομολόγων, συν τα 50 δισ. ευρώ που θα μας δώσουν για την επαναγορά ομολόγων, ήτοι το συνολικό πακέτο της επιμήκυνσης θα είναι γύρω στα 210 δισ., με διάρκεια χρόνου αποπληρωμής 30 χρόνια!

«Ανοικτά» θα μείνουν γύρω στα 55 δισ. ευρώ από ομόλογα που έχουν ελληνικές τράπεζες και 50 δισ. που έχουν αγοράσει ξένες τράπεζες και funds. Το ετήσιο βάρος για πληρωμή τόκων και του ελλείμματος που θα συνεχίσει να έχει η Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια (περίπου 4 δισ.), μέχρι να αναπτυχθεί παραγωγικά και να γίνει ο προϋπολογισμός πλεονασματικός, υπολογίζεται συνολικά στα 20 δισ. ευρώ.

Επειδή τις τελευταίες μέρες μόνο σημαίες δεν έχουμε σηκώσει, είναι λάθος ότι οι αγορές, μόλις ακούσουν ότι η Ελλάδα βγήκε και αγοράζει ομόλογά της, θα τρέξουν να προσφέρουν αυτά που έχουν στο 75% και πιο κάτω της αξίας τους. Είναι λάθος τέτοιες εκτιμήσεις λένε γνώστες των διεθνών αγορών. Μόλις μάθουν ότι η Ελλάδα έχει λεφτά, θα ανεβάσουν την τιμή και τελικά το «κούρεμα» δεν θα είναι παραπάνω από ένα 15%, το κέρδος δηλαδή θα είναι ένα μικρό ποσό στο σύνολο του χρέους.

Έτσι και λείψει
ο φόβος…

Από τη στιγμή που οριστικοποιηθεί η επιμήκυνση -που αποτελεί και ομολογία του πρωθυπουργού ότι το Μνημόνιο δεν βγαίνει και κάθε άλλο παρά οδηγεί σε σωτηρία- η αγωνία και ο φόβος του κόσμου ότι πάμε για χρεοκοπία και θα κινδυνεύσουν οι όποιες οικονομίες του θα χαλαρώσουν και θα δει με άλλο μάτι τα πράγματα και δεν θα μείνει σιωπηλός θεατής ή χειροκροτητής. Και όπως τονίζουν πολιτικοί κύκλοι, δεν θα συνεχίσει να απολαμβάνει ο Παπανδρέου και η κυβέρνηση την ανοχή που έχει τώρα. Ο κόσμος θα αρχίσει να περνάει στην άλλη άκρη, στην αμφισβήτηση, ζώντας τις επιπτώσεις από τη ραγδαία πτώση του βιοτικού επιπέδου, από τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει και τις ανάγκες που έχει δημιουργήσει και δεν μπορεί πλέον να καλύψει, συν το ενδεχόμενο ο ίδιος ή τα παιδιά του να είχαν απολυθεί ή να μην μπορούν να βρουν δουλειά, και έχοντας κι από πάνω ότι όλα έχουν ακριβύνει.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που προβλέπουν ότι μέσα στο εξάμηνο θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις και ανατροπές στο σημερινό πολιτικό σκηνικό, από κοινωνικές εντάσεις και την απώλεια του προβαδίσματος του ΠΑΣΟΚ και του ίδιου του πρωθυπουργού.

Στήριξη απ’ έξω…

Στις εκτιμήσεις αυτές θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι ο κ. Παπανδρέου συνεχίζει να απολαύει της απόλυτης στήριξης των Ευρωπαίων αλλά και των Αμερικανών, είναι δε γεγονός ότι παντού ο έλληνας πρωθυπουργός έχει εντυπωσιακή αποδοχή και έχει περάσει η εικόνα ότι κατάφερε να σώσει την Ελλάδα από τη χρεοκοπία.

Που σημαίνει ότι σε όποια εσωτερικά προβλήματα αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός θα έχει στο πλευρό του τη στήριξη των ξένων. Που εκτός των άλλων θέλουν να μείνει αλώβητος, για να μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν μετά έξω σε κάποιο πόστο.

Χάσαμε τον Στρος-Καν

Στο μεταξύ ερωτήματα δημιουργεί η εξαφάνιση από το προσκήνιο για θέματα της χώρας του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ, του… γιατρού μας, κ. Ντομινίκ Στρος-Καν. Μετά την… εισβολή του στην ελληνική Βουλή δεν ξαναεμφανίστηκε. Η απουσία του, λένε κύκλοι του περιβάλλοντος του, καθόλου δεν είναι τυχαία. Έχει πλέον και ο ίδιος διαπιστώσει ότι το Μνημόνιο δεν βγαίνει, το ελληνικό πρόβλημα δεν λύνεται με όρους του Μνημονίου, και ότι δεν εξελίσσονται καθόλου καλά οι στόχοι, προσθέτουν.

Γι’ αυτό προφανώς και είναι ο κ. Στρος-Καν υπέρ της επιμήκυνσης.


Σχολιάστε εδώ