Περνά στην αντεπίθεση ο Ιωαννίνων
Η σκληρή στάση που έχει επιλέξει για να διοικεί στο εξής την Επιτροπή Οικονομικών της Εκκλησίας αποκαλύπτεται σε δύο επιστολές γραμμένες σε πολύ σκληρό ύφος, τις οποίες έχει στην κατοχή του το «Παρόν». Ο Ιωαννίνων στην πρώτη του επιστολή, που την απευθύνει στον Μητροπολίτη Γλυφάδας με αφορμή υπηρεσιακό θέμα, του ξεκαθαρίζει ούτε λίγο ούτε πολύ πως δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του και τον καλεί «αντί να διαβάζει τι λένε τα δημοσιεύματα, να ζητάει ενημέρωση υπηρεσιακώς». Στη δεύτερη επιστολή, που την απευθύνει στον Αρχιεπίσκοπο και στα μέλη της Συνόδου και αφορά στην αναστάτωση που προκάλεσε το συνοδικό ταξίδι του Ζακύνθου στη Μόσχα, προασπίζεται με ζήλο (!) τον διευθυντή των Οικονομικών Υπηρεσιών Αντώνη Ζαμπέλη.
Έμπειροι στα εκκλησιαστικά παρασκήνια υποστηρίζουν πως η κίνηση αυτή δεν είναι τυχαία. Ο Ιωαννίνων «βάζει πλάτη», λένε, γιατί σύντομα κρίνεται η ανανέωση της θητείας του στενού του συνεργάτη στη συγκεκριμένη θέση. Ο κ. Ζαμπέλης φαίνεται πως έχει χάσει την εμπιστοσύνη πολλών μέσα στην Ιεραρχία, πλην του Αρχιεπισκόπου και του Ιωαννίνων. Ο τελευταίος, λοιπόν, δηλώνει αποφασισμένος να προτάξει τα στήθη του (!) ώστε να παραμείνει στη θέση του ο διευθυντής της ΕΚΥΟ και δεξί του χέρι στα οικονομικά. Προειδοποιεί, λέγεται, και όσους εσχάτως επιδίωξαν να τον υποσκάψουν.
Στην επιστολή (30.12.2010, αρ. πρωτ. 8300) ο Ιωαννίνων εγκαλεί τον Γλυφάδας γράφοντας πως «η ΕΚΥΟ δεν είναι υποχρεωμένη να δίνει απαντήσεις σε όσα υποστηρίζετε και προέρχονται από δημοσιεύματα». Ο Γλυφάδας ζητά από τις Οικονομικές Υπηρεσίες να έχει την ίδια αντιμετώπιση με άλλον Μητροπολίτη –επικαλείται δημοσιεύματα– και να έχει τις ίδιες διευκολύνσεις και η Μητρόπολή του. Ο Ιωαννίνων απορρίπτει το αίτημά του, συστήνοντάς του να μη στηρίζεται σε όσα γράφονται στον Τύπο. «Και άλλοι Επίσκοποι πήγαν σε νέες Μητροπόλεις, βλέπε Ιλίου, όμως κανένας δεν ζήτησε από τη Διοικούσα Επιτροπή να φροντίσει για τη στέγαση της διοίκησης και της διαμονής τους» υπογραμμίζει. «Οι Επίσκοποι δεν αλληλογραφούν στηριζόμενοι σε δημοσιεύματα, ούτε προβαίνουν σε υπαινικτικές συγκρίσεις αναφερόμενοι σε άλλους Επισκόπους, ούτε αναφέρουν Επισκόπους της πρεσβυτέρας Ιεραρχίας γιατί εκτίθενται σε αυτή», γράφει σε αυστηρό ύφος ο Ιωαννίνων προς τον Γλυφάδας. Του υπενθυμίζει άλλωστε πως η ΕΚΥΟ του έχει παραχωρήσει οικόπεδο αξίας 15 εκατ. ευρώ (!) και θα πρέπει να σιωπά…
Προστάτης του Ζακύνθου
Στη δεύτερη επιστολή του, με αρ. πρωτ. 8299 που απέστειλε στα μέλη της ΔΙΣ, ο Ιωαννίνων προσπαθεί να καλύψει τη διαρροή που έγινε από τα γραφεία της ΕΚΥΟ και «αποκάλυπτε» το δήθεν πολυτελές ταξίδι (υπηρεσιακό) που έκανε ο Ζακύνθου στη Μόσχα, εκπροσωπώντας σε συνέδριο την Εκκλησία της Ελλάδος. Τότε ο Ζακύνθου είχε γίνει «πυρ και μανία», ρίχνοντας την ευθύνη για τη διαρροή στον Αντ. Ζαμπέλη. Οι φήμες λένε πως ο Χρυσόστομος κυκλοφορούσε στους διαδρόμους της Συνόδου φωνάζοντας και απαιτώντας την απομάκρυνσή του. Ο Ιωαννίνων στην επιστολή δίνει… χίλια δίκια στον Ζακύνθου και στα όσα «παραπλανητικά και συκοφαντικά κυκλοφόρησαν υπό προσώπου ή προσώπων της ΕΚΥΟ εναντίον του». Όμως προχωρά ένα βήμα παραπάνω, έχοντας πιθανότατα ανακαλύψει τον ένοχο. Στην επιστολή διαρρηγνύει τα ιμάτιά του πως δεν ήταν ο Ζαμπέλης το «βαθύ λαρύγγι» που θέλησε να βλάψει την εικόνα του Ζακύνθου. «Αρνούμαστε τις αποδιδόμενες κατηγορίες εναντίον του γενικού διευθυντή. Ο διευθυντής των Οικονομικών, γράφει ο Ιωαννίνων στη Σύνοδο, ζήτησε τα δικαιολογητικά με τα έξοδα που έκανε ο Ζακύνθου για να τον προστατεύσει… «Για να μην μπορέσει κανείς να εγείρει θέμα εναντίον του Μητροπολίτη και της Εκκλησίας» όπως λέει. Η επιστολή ζητεί… συγχώρεση από τον Ζακύνθου επειδή εξετέθη – αφού είναι ο μοναδικός με δύο τρεις ακόμη αρχιερείς που μπορούν να εμποδίσουν την ανανέωση της θητείας του Ζαμπέλη.