ΠΑΓΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Μιλώντας προσφάτως στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης δήλωσε ότι λόγω της οικονομικής κρίσεως δεν θα γίνει το 2011 καμιά νέα παραγγελία οπλικών συστημάτων, υπονοώντας κυρίως την υλοποίηση της ελληνογαλλικής συμφωνίας για την κατασκευή έξι σύγχρονων φρεγατών τύπου Fremm.
Την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος είχε συνάντηση στην Αθήνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο των γαλλικών ναυπηγείων DCNS Πατρίκ Μπουασιέ και τον γάλλο πρέσβη στην Αθήνα. Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε το πάγωμα της συμφωνίας και η παραπομπή στις καλένδες του προγράμματος των φρεγατών.
Το ίδιο έχει γίνει και με τη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση Καραμανλή για την αγορά από τη Ρωσία 467 τεθωρακισμένων μάχης BMP3.
Και τα δύο προγράμματα είναι άκρως σημαντικά, απαραίτητα και επείγοντα για τη χώρα. Το πρώτο αφορά τη διατήρηση μιας στοιχειώδους ισορροπίας δυνάμεων στο Αιγαίο ως μέρος μιας αποτρεπτικής πολιτικής έναντι της Τουρκίας. Η τελευταία έχει επιδοθεί σε μια πραγματική φρενίτιδα εξοπλισμών, με επίκεντρο στη φάση αυτή τους αεροναυτικούς εξοπλισμούς. Επιδιώκει, μέσα από αυτούς, να εξασφαλίσει αναμφισβήτητη αεροναυτική υπεροχή, για να υπαγορεύσει από θέση ισχύος και «ειρηνικά» αλλαγές στο καθεστώς του Αιγαίου, στο πνεύμα των διεκδικήσεών της. Το πρόγραμμα των ρωσικών τεθωρακισμένων μάχης BMP3 αφορά τη συνοδεία και τη σύμπραξη με τα άρματα Λέοπαρντ, τα οποία ελπίζουμε ότι θα εφοδιασθούν επιτέλους με τα απαραίτητα σύγχρονα βλήματα, που εκκρεμούν εδώ και δέκα χρόνια.
Όλοι γνωρίζουμε ότι η χώρα βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση. Δεν βρίσκεται όμως μόνο σε δεινή οικονομική θέση. Αντιμετωπίζει επίσης την τουρκική επιθετικότητα, για την οποία υπάρχει ανάγκη ενός ελάχιστου αντίπαλου δέους και μιας ελάχιστης ικανότητας αποτρεπτικής ισχύος. Τα σύνορά μας στον Έβρο δεν μπορούν να μείνουν εκτεθειμένα σε σχέδια «Βαριοπούλες», ούτε το Αιγαίο μας σε σχέδια «Suga», που ήρθαν προσφάτως στο φως και αφορούσαν κατάληψη ελληνικών νησιών. Δεν μπορεί η Ελλάδα να περιέλθει σε θέση αμυντικής αδυναμίας και αφοπλισμού, όταν η Άγκυρα αμφισβητεί απροκάλυπτα την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ και βυσσοδομεί στο διπλωματικό παρασκήνιο για την προώθηση της συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο.
Τα μεγάλα εξοπλιστικά συστήματα δεν αγοράζονται έτοιμα, από το ράφι, σε περίπτωση ανάγκης. Χρειάζονται χρόνο για να υλοποιηθούν. Η εξόφλησή τους με κατάλληλη διαπραγμάτευση μπορεί να παραπεμφθεί σε βάθος χρόνου, όταν η χώρα θα έχει ανακάμψει από τις σημερινές οικονομικές της δυσκολίες.
Οι αμυντικές δαπάνες δεν είναι πολυτέλεια για την Ελλάδα, ώστε να μπορούν να περικόπτονται κατά το δοκούν χωρίς μεγάλη ζημία και κινδύνους. Αυτό θα ίσχυε για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που δεν αντιμετωπίζουν αμφισβητήσεις της εθνικής τους ασφάλειας και συνεχόμενους κινδύνους. Είναι γνωστό ότι ορισμένοι άσπονδοι φίλοι μας θέλουν να χρησιμοποιήσουν ως εργαλείο την κρίση για να προωθήσουν νέες ρυθμίσεις στο Αιγαίο, επισείοντας την τουρκική στρατιωτική υπεροχή. Η Ελλάδα πρέπει γι’ αυτό να ενισχύσει τόσο τη στρατιωτική της θέση, όσο δύσκολες κι αν είναι οι οικονομικές συνθήκες, όσο και τις στρατηγικές διπλωματικές της σχέσεις με χώρες όπως η Γαλλία και η Ρωσία, που έχουν στρατηγική σημασία γι’ αυτή.


Σχολιάστε εδώ