Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ «ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΣ» ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ!

Συγκεκριμένα ισχυρίστηκε, απαντώντας σʼ ερώτηση του συναδέλφου δημοσιογράφου κ. Σπινθουράκη, πως η δημοκρατία, ως πολίτευμα, γεννήθηκε στην αρχαία Αθήνα λόγω του πολυθεϊστικού –δωδεκαθεϊστικού για την ακρίβεια– θρησκευτικού της συστήματος! Και ξέχασε ο κ. πρωθυπουργός κάθε άλλη παράμετρο ως γενεσιουργό αίτιο της δημοκρατίας! Ιδίως δε το ελληνικό πνεύμα και τις πρωτόγνωρες για την εποχή φιλοσοφικές του διαστάσεις, καθώς και την έμφυτη στους Αθηναίους τάση ελευθερίας, η οποία αποτέλεσε το λίκνο ακόμη και για τη σημερινή αναγνώριση της αξίας του ανθρώπου και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του ως βασικού συστατικού της δημοκρατίας.
Φοβάμαι ότι θα τρίζουν στον, νωπό ακόμη, τάφο της τα κόκαλα της μεγάλης ελληνίστριας Ζακλίν ντε Ρομιγί, που πέθανε πρόσφατα. Ευτυχώς χωρίς να προλάβει νʼ ακούσει αυτούς τους «φιλοσοφικούς» αφορισμούς του επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης.
Προβληματίζομαι όμως ακόμη και για το επίπεδο των ερωτώντων δημοσιογράφων. Ένας, μωρέ, να μην του επισημάνει, μιας και μπήκε στα χωράφια της φιλοσοφίας, ότι αν ήταν και ο πολυθεϊσμός που γέννησε τη δημοκρατία, αυτή έπρεπε να είναι ευρύτατα διαδεδομένη στην αρχαιότητα αφού, μʼ εξαίρεση το Ισραήλ, όλες οι άλλες χώρες γύρω από τη Μεσόγειο –και όχι μόνον– ήταν επίσης πολυθεϊστικές; Ειδικά δε για τους Ρωμαίους και τους Γαλάτες συνιστώ, ανεπιφύλακτα, να διαβάσουν ξανά όλοι, πρωθυπουργός και δημοσιογράφοι, τα τεύχη του Αστερίξ. Και θα χαρούν και θα διδαχθούν…
ΥΓ.: Και κάτι τελευταίο προς τον πρωθυπουργό –ήσσονος βεβαίως σημασίας, αλλά χρήσιμο– για τη χαμένη τιμή της ετυμολογίας: Το «βοηθητικός» δεν ταυτίζεται με το «υποβοηθητικός». Διαφορετικά πρέπει, μεταξύ άλλων, νʼ αλλάξουν πολλά στη νομοθεσία της Στρατολογίας ως προς τους νεοσυλλέκτους…


Σχολιάστε εδώ