Οι Βρετανοί στήνουν παιχνίδι για αθώωση της Τουρκίας

Με αφορμή την έκθεση αξιολόγησης για την τουρκική ενταξιακή πορεία, της οποίας εισηγήτρια είναι η ολλανδή ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ρία Όμεν, την περασμένη Τρίτη πραγματοποιήθηκε συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών.
Ο βρετανός σκιώδης εισηγητής των Σοσιαλιστών Ρίτσαρντ Χάουϊτ υποστήριξε στην τοποθέτησή του ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις τις οποίες κατέθεσε ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου για λύση του Κυπριακού στις συνομιλίες και στην τριμερή της Γενεύης στις 26 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με τον βρετανό ευρωβουλευτή, θα πρέπει να γίνει χωριστή συζήτηση για το Κυπριακό, καθώς και να εξεταστεί εκ νέου το θέμα του «απευθείας εμπορίου», επί του οποίου η Επιτροπή Νομικών αποφάνθηκε ότι το Σώμα είναι αναρμόδιο να γνωμοδοτήσει λόγω της λανθασμένης νομικής βάσης την οποία εισηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κεφάλαιο «Ενέργεια»
Καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι μετά τον βρετανό Χάουιτ, τον λόγο πήρε άλλος ένας ομοεθνής του, ο ευρωβουλευτής των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών Τζέφρι βαν Όρτερ, ο οποίος τόνισε ότι οι Τουρκοκύπριοι όλο αυτό το διάστημα δεν ακούστηκαν και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να τερματιστεί η «απομόνωσή» τους με την εφαρμογή του κανονισμού για το «απευθείας εμπόριο».
Ταυτοχρόνως τόνισε ότι θα πρέπει να ανοίξει το τουρκικό ενταξιακό κεφάλαιο για την ενέργεια, το οποίο κρατεί μπλοκαρισμένο η κυπριακή κυβέρνηση, λόγω των τουρκικών απειλών και πρακτικών που χρησιμοποιεί η Άγκυρα σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη.
Οι παρατηρητές
Τον βαν Όρτερ διαδέχθηκε ο τουρκικής καταγωγής βούλγαρος ευρωβουλευτής Μετίν Καζάκ των Φιλελευθέρων, ο οποίος στήριξε τις τουρκικές θέσεις στο Κυπριακό και ζήτησε τη διεξαγωγή συζήτησης. Το αίτημα αυτό φαίνεται να γίνεται σε οργανωμένη βάση για δύο λόγους:
1. Για να διευκολυνθεί η Τουρκία καθότι στην έκθεση που αφορά στην αξιολόγησή της είθισται να τίθεται ενώπιον των ευθυνών της.
2. Για να κληθούν να καταθέσουν τη θέση τους και οι εκπρόσωποι του κατοχικού καθεστώτος και εν συνεχεία να εγερθεί ζήτημα παραχώρησης προς αυτούς καθεστώτος παρατηρητών κατά το πρότυπο του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Ο βρετανός ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Άντριου Νταφ, σε μια προσπάθεια υποτίμησης των τουρκικών ευθυνών στο Κυπριακό, επισήμανε ότι «είναι ατυχής η στάση των δύο ηγετών».

Τουρκικές υποχρεώσεις
Οι κύπριοι ευρωβουλευτές, καθώς και ξένοι, απαντώντας στα όσα είχε υποστηρίξει το βρετανικό φιλοτουρκικό μπλοκ, τόνισαν ότι η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να προβεί σε μια σειρά ενεργειών που θα βοηθήσουν την ίδια. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:
• Η απελευθέρωση 1.700 κούρδων πολιτικών και πολιτών.
• Η αναγνώριση της γενοκτονίας σε βάρος της Αρμενίας.
• Ο τερματισμός της κατοχής της Κύπρου και της παραβίασης του διεθνούς δικαίου και των κανόνων της ΕΕ.
• Η υπογραφή του Δικαίου της Θάλασσας και ο τερματισμός της αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας να πραγματοποιεί έρευνες στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη για την εξεύρεση και ανόρυξη φυσικού αερίου.
• Η επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου και το άνοιγμα των στρατιωτικών τουρκικών αρχείων του 1974, για να δοθεί τέλος στο δράμα του προβλήματος των αγνοουμένων.
• Ο τερματισμός του εποικισμού.

Άμεση αποχώρηση «Αττίλα»
Στο προσχέδιο της έκθεσής της, η εισηγήτρια Ρία
Όμεν τονίζει ότι η Τουρκία πρέπει να αποσύρει αμέσως τον στρατό της από την Κύπρο για να διευκολυνθούν οι προσπάθειες λύσης, η οποία πρέπει να είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και με τις αρχές επί των οποίων στηρίζεται η ΕΕ.


Σχολιάστε εδώ