Μεσογειακοί Αγώνες… Τέλος!

Αφήνω στο πολύ πίσω μέρος του μυαλού μου τους πιθανολογούμενους θησαυρούς που κρύβονται μέσα της και που χρόνια τώρα προσελκύουν πολλούς μνηστήρες.

Αναφέρομαι στην πρόσφατη «σφαλιάρα» της ΔΕΜΑ (Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων) ν’ αφαιρέσει από τη χώρα μας τη διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 στον Βόλο και στη Λάρισα. Περίμενα να καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός, να παρακολουθήσω αντιδράσεις και δικαιολογίες ένθεν κακείθεν.

Είναι να γελάς, αν πρώτα κατορθώσεις να πνίξεις τον θυμό σου.

Ας αρχίσουμε από τη ΔΕΜΑ. Καθοριστικό σημείο για την αρνητική εξέλιξη της υπόθεσης των αγώνων υπήρξε η δυσκολία φιλοξενίας των αθλητών σε μεσογειακά χωριά. Βεβαίως και δεν υπήρχαν, όπως δήλωσε ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, 190 εκατ. ευρώ προκειμένου να χτιστούν τα μεσογειακά χωριά, φαντάζομαι έχοντας ως πρότυπο το Ολυμπιακό μας Χωριό, ρημαγμένο από τα εγκαίνιά του κιόλας, που δυστυχώς κι αυτό, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των ενοίκων του να διατηρηθεί, ρημάζει και καταστρέφεται.

Ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, μη έχοντας καμία οικονομική δυνατότητα, αρνήθηκε να αναλάβει το κόστος της κατασκευής.

Πολύ ωραία! Πολύ συνετά!

Απάντηση της ΔΕΜΑ: «Χωρίς χωριά, αγώνες γιοκ!». Οι δικοί μας σιώπησαν; Γιατί δεν τους υπενθύμισαν τα εξής:

α) Ολυμπιακοί Αγώνες: Ατλάντα 1996

Εμείς οι αθλητές φιλοξενηθήκαμε σε φοιτητικές εστίες γνωστού πανεπιστημίου που όχι πολυτέλεια δεν είχαν, αλλά για να μετακινηθεί ο ένας από τους δύο ενοίκους ενός δωματίου 8 τ.μ., ο άλλος έπρεπε να ανέβει στο κρεβάτι για να ελευθερώσει τον 20ποντο διάδρομο προς την τουαλέτα. Κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε, κανείς δεν απείλησε με αποχώρηση από τους αγώνες.

β) Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στη Γένοβα

Εμείς οι αθλητές φιλοξενηθήκαμε σε κρουαζιερόπλοια όπου αν έπασχες από κλειστοφοβία, τα κόκαλά σου εκεί θα τα είχες αφήσει. Και κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε, κανείς δεν απείλησε με αποχώρηση από τους αγώνες.

Για ποια πολυτέλεια λοιπόν ψάχνονται στη ΔΕΜΑ; Σε εποχές μάλιστα που αναρωτιέσαι τι θα υπάρχει την αμέσως επόμενη ώρα;

Αναρωτιέμαι, αυτοί οι κύριοι της ΔΕΜΑ νοιάζονται για την άνεση στη διαμονή των αθλητών ώστε αυτοί να αποδώσουν τα μέγιστα στους αγώνες; Αν ναι, τότε γιατί άφησαν τον θεσμό των Μεσογειακών Αγώνων να μοιάζει με αρκούδα σε χειμερία νάρκη;

Από την άλλη, εμείς οι Έλληνες, που ήδη είχαμε προκαταβάλει 12 εκατ. ευρώ προκειμένου να διοργανώσουμε τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013, τι θα κάνουμε τώρα; Γιατί αν δεν γνωρίζεις ιστορία, ξεγυμνώνεσαι από επιχειρήματα.

Όταν προτείναμε η διαμονή των αθλητών να γίνει σε κρουαζιερόπλοια που θα έδεναν στο λιμάνι του Βόλου, γνωρίζαμε, σε πιθανή απόρριψη της πρότασης αυτής από τη ΔΕΜΑ, πως αυτό έχει ξανασυμβεί ώστε να επιμείνουμε και την ευθύνη να την αναλάμβανε η ΔΕΜΑ;

Θα απαιτήσουμε τις προκαταβολές πίσω, εκτός των 3 εκατ. ευρώ που εξανεμίστηκαν σε ταξίδια της Ελληνικής Επιτροπής; Και σας βεβαιώνω πως κανείς απ’ όλους αυτούς που μας εκπροσωπούν δεν ταξιδεύει σε οικονομική θέση και βεβαίως δεν μένει σε μοτέλ και βεβαίως βεβαίως δεν πληρώνει ποτέ από την τσέπη του ταξί.

Και εν πάση περιπτώσει, ξέραμε εδώ και πολύ καιρό πως είχαμε μετά βαΐων και κλάδων διεκδικήσει και κερδίσει τη διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 στον Βόλο και στη Λάρισα. Δεν θα ήταν πιο αξιοπρεπές από μόνοι μας, και ίσως έναν χρόνο πριν, να δηλώσουμε αδυναμία;

Οι δυνατοί πόνταραν στη χρεοκοπία μας και ακόμη παίζουν μαζί μας. Γιατί λοιπόν αφήσαμε να μας χλευάσουν και πάλι ως ανίκανους;

Με ενοχλεί! Μας ενοχλεί!

Η σοφία της ζωής απαιτεί κρίση και πνευματική διαύγεια, κι αυτά τα δύο προϋποθέτουν ταπεινή παρατηρητικότητα (πού να βρεθεί, θα μου πεις), καθαρό μάτι και καθαρή, γεμάτη (όχι με πολυτέλειες ανούσιες) καρδιά. Δυστυχώς αυτά δεν διδάσκονται σε κανένα πανεπιστήμιο, όσα διδακτορικά κι αν αγοράσεις ή αποκτήσεις!


Σχολιάστε εδώ