Λιτότητα διαρκείας…

ΣΤΟΝ προθάλαμο μιας… σκληρής, μακράς, παρατεταμένης και χωρίς χρονικό ορίζοντα λιτότητας βρίσκεται η χώρα, ως αντίδοτο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και την αποφυγή της χρεοκοπίας. Προϊόντος του χρόνου τα πάντα θα ανατραπούν, δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών θα αποτελέσουν παρελθόν. Τα… κακά νέα ήρθαν από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος προανήγγειλε ότι με το τέλος του Μνημονίου θα τεθούν σε εφαρμογή μόνιμα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, τα οποία θα ισχύσουν επ’ αόριστον. Τα ακόμη χειρότερα πάντως έρχονται από το Βερολίνο, όπου η Άνγκελα Μέρκελ θέτει αυστηρές προϋποθέσεις ώστε να συμφωνήσει στη δημιουργία ενός μόνιμου και ισχυρού μηχανισμού στήριξης. Πιο συγκεκριμένα, την εφαρμογή ενός Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, με ενιαία πολιτική για τη φορολογία, την απασχόληση, τους μισθούς και τις συντάξεις. Παράλληλα θα προβλέπει αυστηρές ποινές για όσα κράτη παρεκκλίνουν από τις βασικές αρχές. Το νέο αυτό καθεστώς θα επιφέρει περικοπές στις αμοιβές, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης (μέχρι τα 67 έτη), επώδυνες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Σε «αντάλλαγμα» θα επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ που έχει πάρει η Ελλάδα (ενδεχομένως για 30 έτη) με ταυτόχρονη μείωση των τόκων. Οι διαφαινόμενες αποφάσεις είχαν αποτέλεσμα τα spreads να υποχωρήσουν σημαντικά, ενώ το Χρηματιστήριο σημείωσε μεγάλη άνοδο. Ο υπουργός Οικονομικών προεξόφλησε ότι οι κρίσιμες αποφάσεις θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου.
Ναρκοπέδιο
ΤΗΝ ίδια στιγμή, οι εκπρόσωποι της «τρόικας», οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα για ένα ακόμη τεστ της ελληνικής οικονομίας, πιέζουν για νέα πιο επώδυνα μέτρα. Ειδικότερα ζητούν αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις με την καθιέρωση ευέλικτων ωραρίων εργασίας, ατομικές συμβάσεις, περικοπές σε αποζημιώσεις και εφάπαξ, αλλά και στις επικουρικές συντάξεις. Αντικείμενο των επαφών με κυβερνητικά στελέχη είναι η πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών (αστικές συγκοινωνίες, κλειστά επαγγέλματα κ.ά.), αλλά και η πάταξη της φοροδιαφυγής. Στην κυβέρνηση εμφανίζονται αισιόδοξοι για τα αποτελέσματα των ελέγχων από την «τρόικα» και δηλώνουν ότι θα εγκριθεί κανονικά η τέταρτη δόση του δανείου. Ωστόσο, η προσπάθεια της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις επιταγές του Μνημονίου θυμίζει… πορεία σε ναρκοπέδιο, καθώς τα μέτρα προκαλούν ισχυρές αντιδράσεις, «παραλύοντας» βασικούς τομείς της κοινωνικής δραστηριότητας, ενώ διάφοροι αστάθμητοι παράγοντες, γεγονότα όπως η κατάληψη μεταναστών στη Νομική δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Θέμα δημιουργήθηκε από τις δηλώσεις της υπουργού Εργασίας Λ. Κατσέλη, η οποία σημείωσε ότι κάθε επίσκεψη της «τρόικας» στην Αθήνα λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για την ελληνική οικονομία.
«Μπλακ άουτ»
ΤΟ απόλυτο «μπλακ άουτ» έχει δημιουργηθεί στον χώρο των αστικών συγκοινωνιών, καθώς οι εργαζόμενοι συνεχίζουν και κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου για τις διαρθρωτικές αλλαγές. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι απεργίες κρίνονται παράνομες από τα δικαστήρια. Αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων, χιλιάδες κάτοικοι της πρωτεύουσας να υποβάλλονται σε μεγάλη ταλαιπωρία και να επικρατεί ένα πρωτοφανές «αλαλούμ» στο κυκλοφοριακό. Η κυβέρνηση δηλώνει αμετακίνητη στις θέσεις της, αλλά μέχρι την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου δεν πρόκειται να παρέμβει για να τερματιστεί η κατάσταση αυτή. Ελπίζει στην κόπωση των απεργών, επενδύει στην αγανάκτηση του επιβατικού κοινού. Η απόφαση των εργαζομένων να αψηφήσουν τις αποφάσεις των δικαστηρίων που είχαν κρίνει παράνομες τις απεργίες προκάλεσε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης. «Πολεμικό» είναι το κλίμα και στον χώρο της Υγείας, όπου οι φαρμακοποιοί συνεχίζουν τις απεργίες ζητώντας αλλαγές στις κυβερνητικές ρυθμίσεις για την απελευθέρωση του επαγγέλματος. Στον χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν και οι γιατροί, φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να μπλοκάρουν το υπουργείο Υγείας, ενώ απειλούν με κλιμάκωση τις επόμενες ημέρες. Πονοκέφαλο προκαλεί στην κυβέρνηση και το… «κύμα ανυπακοής» που εξαπλώνεται, καθώς μεγάλος αριθμός πολιτών αρνείται να πληρώσει είτε το κόστος των διοδίων είτε το αντίτιμο του εισιτηρίου για τις αστικές συγκοινωνίες. Ο αρμόδιος υπουργός προανήγγειλε μέτρα κατά των «τζαμπατζήδων», ενώ είχαμε παρέμβαση της Δικαιοσύνης εναντίον επικεφαλής φορέων που καλούν τους πολίτες να μην πληρώνουν διόδια.
Αψιμαχίες
ΜΕΤ’ εμποδίων και με αλλεπάλληλες αναβολές συνεχίζεται η δίκη των μελών της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς. Με τη συγκεκριμένη δίκη, αλλά και γενικότερα με την υπόθεση της τρομοκρατίας, συνδέουν οι Αρχές την αποστολή παγιδευμένου με εκρηκτικά δέματος στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Το δέμα έφθασε την περασμένη Τετάρτη στο υπουργείο και ως παραλήπτης αναφερόταν το γραφείο του Χ. Καστανίδη. Ο μηχανισμός είχε αρκετές ομοιότητες με τον μηχανισμό των παγιδευμένων δεμάτων που τον περασμένο Νοέμβριο είχαν σταλεί σε ξένες πρεσβείες στην Αθήνα. Στην Αντιτρομοκρατική φοβούνται ότι στο επόμενο διάστημα θα υπάρξουν κι άλλες ανάλογες απόπειρες, για τον λόγο αυτό η Αστυνομία έχει σημάνει συναγερμό σε υπουργεία, δημόσιους οργανισμούς και υπηρεσίες. Οι έλεγχοι σε όλους τους πιθανούς στόχους είναι πλέον εξονυχιστικοί. Αίσθηση και ποικίλα σχόλια προκάλεσε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίνεται αντισυνταγματική η διάταξη του νόμου Ραγκούση βάσει της οποίας οι αλλοδαποί ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση. Η κυβέρνηση δεν έκρυψε τη δυσφορία της, σημείωσε ότι αντίστοιχος νόμος ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και πρόσθεσε ότι περιμένει την τελική απόφαση της Ολομέλειας. Από τη πλευρά της, η ΝΔ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των εκλογών, ειδικά σε δήμους όπου η νίκη ήταν οριακή, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης. Τα κόμματα της Αριστεράς κατήγγειλαν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.


Σχολιάστε εδώ