Κάτω στον Πειραιά
Δηλαδή ένας χώρος που έχει δοθεί στον δήμο, τελικά μόνο στον δήμο δεν ανήκει! Γι’ αυτό ο δήμαρχος έδωσε εντολή να κινηθούν οι νομικές υπηρεσίες του δήμου ώστε να φύγουν οι καταληψίες και να μπορέσει ο δήμος να αξιοποιήσει τις εκτάσεις που του ανήκουν.
Παράλληλα ο δήμος θα διεκδικήσει όλες τις δημόσιες εκτάσεις που βρίσκονται στα όριά του και παραμένουν ανεκμετάλλευτες προκειμένου να τις αξιοποιήσει. Τέλος, θα καταγράψει όλα τα διατηρητέα κτίρια της πόλης και θα επιχειρήσει να εξαγοράσει στην αντικειμενική τους αξία τα περισσότερα απ’ αυτά, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει για να στεγάσει υπηρεσίες του, οι οποίες σήμερα στεγάζονται σε κτίρια με εξωφρενικά ενοίκια.
// Το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής συνεδρίασε η επιτροπή που έχει συστήσει ο Δήμος Πειραιά για το παζάρι και αποφάσισε να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση που θα συζητηθεί στο μεθεπόμενο δημοτικό συμβούλιο. Η επιτροπή αποφάσισε επίσης το παζάρι να λειτουργεί και πάλι στην οδό Αλιπέδου από την πλατεία Ιπποδαμείας μέχρι τη γέφυρα Καλαμάκη, μια και δεν μπορεί να λειτουργήσει στον χώρο του παλιού γκαράζ του ΗΣΑΠ, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, γιατί είναι υπαίθρια αγορά και δεν μπορεί να μεταφερθεί σε στεγασμένο χώρο. Το 20% των αδειών θα δοθεί σε Πειραιώτες καταστηματάρχες, οι οποίοι έχουν κλείσει τα μαγαζιά τους εξαιτίας της κρίσης.
// Πάντως η Αλιπέδου, που ήταν ο κατεξοχήν τόπος συγκέντρωσης των αλλοδαπών που κάνουν παρεμπόριο, έχει πλέον «καθαρίσει». Μεταφορικά και ουσιαστικά. Η συνεχής παρουσία δημοτικών αστυνομικών έχει απομακρύνει τους παράνομους εμπόρους, ενώ επί 4 ημέρες υδροφόρα οχήματα του δήμου σάρωναν την περιοχή και την έκαναν να… λάμπει! Οι έλεγχοι της Δημοτικής Αστυνομίας για το κυνήγι του παρεμπορίου συνεχίζονται. Ο επικεφαλής αντιδήμαρχος Γιώργος Δαβάκης έχει καταρτίσει πρόγραμμα καθημερινών περιπολιών σε όλους τους κεντρικούς δρόμους ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με αποτέλεσμα οι παράνομοι πλανόδιοι μικροπωλητές να μην μπορούν να δουλέψουν.
Την τελευταία εβδομάδα η Δημοτική Αστυνομία έκανε τρεις προσαγωγές παρεμπόρων, ενώ κατέσχεσε 8.000 αντικείμενα που είχαν προς πώληση. Παράλληλα «έκοψε» 230 κλήσεις σε οχήματα για παραβάσεις του ΚΟΚ (κυρίως διπλοπαρκάρισμα).
// Την προεδρία της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής ανέθεσε ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος στον αντιδήμαρχο Γ. Δαβάκη. Να θυμίσουμε ότι η επιτροπή αυτή μαζί με την Οικονομική Επιτροπή, πρόεδρος της οποίας είναι ο Τ. Κάρλες, αντικαθιστούν, με βάση τον «καλλικρατικό» νόμο 3852/2010, την παλιά Δημαρχιακή Επιτροπή.
// Την πλήρη αντίθεσή του στην κατάργηση των λεωφορειακών γραμμών Α17 και Β17 που συνέδεαν απευθείας τον Κορυδαλλό με το κέντρο της Αθήνας εξέφρασε ο δήμαρχος Σταύρος Κασιμάτης, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή και συνδικαλιστών της ΕΘΕΛ και του ΗΣΑΠ για τη συγκοινωνιακή κάλυψη της περιοχής. Ο δήμαρχος Κορυδαλλού πρότεινε ακόμα τη συγκρότηση ενός παμπειραϊκού μετώπου για την αναδιοργάνωση των συγκοινωνιών σε όλο τον Πειραιά, με ενδεχόμενη υποστήριξη και της δημοτικής συγκοινωνίας. Στόχος η στήριξη των δημοσίων μέσων μεταφοράς αλλά και η εξυπηρέτηση των κατοίκων της πόλης.
// Έβρεχε όλη μέρα την Πέμπτη στον Πειραιά και σε μερικές περιπτώσεις καταρρακτωδώς, αλλά σε όλο τον δήμο δεν δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα. Εκεί που άλλοι δήμοι (Ταύρος, Γλυφάδα κ.ά.) «πνίγηκαν», ο Πειραιάς δεν είχε το παραμικρό… παρατράγουδο. Κι αυτό γιατί από την αρχή της εβδομάδας και αφού η ΕΜΥ προειδοποίησε για ακραία καιρικά φαινόμενα, συνεργεία του δήμου είχαν βγει σε όλους τους δρόμους που «μαζεύουν» νερό και καθάρισαν φρεάτια, απομάκρυναν αντικείμενα που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως «αναχώματα» και να μην αφήνουν τα νερά να φεύγουν, και γενικά πήραν όποιο πρόσφορο μέτρο μπορούσαν για να μην υπάρξει πρόβλημα με τη νεροποντή. Όπως και δεν υπήρξε τελικά… Άλλο ένα δείγμα ότι πλέον στον Πειραιά γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια…
// Ερώτηση προς τον αντιδήμαρχο Πρασίνου Γ. Βοϊδονικόλα υπέβαλε ο σύμβουλος του συνδυασμού «Πειραιάς: Πόλη – Θρύλος» Γιάννης Μαστρονικόλας στο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας, ζητώντας να πληροφορηθεί πόσα άτομα εργάζονται στον τομέα και πόσες υπερωρίες παίρνει ο καθένας. Απάντηση ακόμα δεν έχει πάρει, αλλά μάλλον ο σύμβουλος που ερωτά κάτι γνωρίζει και θέλει να το επιβεβαιώσει. Για να δούμε…
// Τα μεγάλα θέματα βιώσιμης ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά και η προοπτική ένταξης κάποιων από αυτά στο ΕΣΠΑ συζητήθηκαν σε συνάντηση του αντιπεριφερειάρχη Στέφανου Χρήστου και του προέδρου του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρη Γουρδομιχάλη. Στη συνάντηση πήραν επίσης μέρος από την αντιπεριφέρεια Πειραιά οι διευθυντές Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος, Βιομηχανίας και Τεχνικών Υπηρεσιών και από τον ΠΕΣΥΔΑΠ ο συντονιστής και ο τεχνικός σύμβουλος. Η ολοκλήρωση της αποκατάστασης του επικίνδυνου ΧΑΔΑ Σχιστού, η δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου 1 Mwp σε πρώτη φάση με προοπτική τα 3 Mwp, η κατασκευή λιμνοδεξαμενής 30.000 κ.μ., η αξιοποίηση του νερού της Ψυττάλειας και η αναδάσωση του όρους Αιγάλεω εξετάστηκαν αναλυτικά. Το σημαντικό, όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ, είναι ότι δεν πρόκειται για ανεξάρτητες δράσεις, αλλά για δράσεις που συνδέονται μεταξύ τους, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημιουργία προοπτικών ανάπτυξης της περιοχής και ζήτησε από τον αντιπεριφερειάρχη στα πλαίσια των σημαντικών αρμοδιοτήτων του την υποστήριξή του για την υλοποίησή τους.
// Το σχέδιο του ΠΕΣΥΔΑΠ προβλέπει ότι το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που θα παράγει το φωτοβολταϊκό πάρκο θα αξιοποιείται για την άντληση νερού από την Ψυττάλεια στη λιμνοδεξαμενή σε υψόμετρο περίπου 300 μ., ώστε από εκεί να υποστηρίζεται η αναδάσωση του όρους Αιγάλεω. Χωρίς νερό διαθέσιμο σε μεγάλες ποσότητες, κάθε προσπάθεια αναδάσωσης είναι καταδικασμένη και η ερημοποίηση και υποβάθμιση του όρους Αιγάλεω θα συνεχίζεται, παρά το υποκριτικό ενδιαφέρον των κυβερνήσεων, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ.