Επιδιαιτησία από την πίσω πόρτα!

Από την πλευρά της, η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί ότι όσο περισσότεροι Ελληνοκύπριοι επιστρέψουν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση και όσο μεγαλύτερη είναι η επιστροφή εδάφους, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να πεισθούν να πουν ναι. Αληθές είναι ότι η τελική απόφαση θα κριθεί και από τις άλλες πτυχές της λύσης και ειδικότερα από τον τομέα της διακυβέρνησης και της κατανομής των εξουσιών.
Ισοϋψείς κυριαρχίες
Στον τομέα αυτό η τουρκική πλευρά έχει καταθέσει προτάσεις στη βάση τριών ισοϋψών κυριαρχιών και υποστηρίζει ότι βρίσκεται εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ. Μάλιστα, από την περασμένη βδομάδα η Τουρκία, διά του υπουργού της των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς, διαβίβασε προς τον Επίτροπο για θέματα Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε τον ισχυρισμό ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά κατέθεσε στην τριμερή της Γενεύης στις 26 Ιανουαρίου προτάσεις λύσης που δεν έγιναν δεκτές από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Συνεπώς, ισχυρίζονται οι Τούρκοι, η Άγκυρα δεν έχει ευθύνη, κάνει ό,τι είναι δυνατό και η ευθύνη ανήκει στην ελληνοκυπριακή πλευρά.
Μία εβδομάδα αργότερα, δηλαδή την περασμένη Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Μάρκος Κυπριανού είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον οποίο ενημέρωσε για τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, αναφέροντας ότι η πρόταση Έρογλου, την οποία προωθούν και οι Βρετανοί στην Ευρωβουλή και σε άλλους θεσμούς της ΕΕ, βρίσκεται εκτός των παραμέτρων του ΓΓ του ΟΗΕ για λύση του προβλήματος.
Κλειδί και αγκάθι
Μία από τις πτυχές που αποτελούν κλειδί αλλά και αγκάθι για τη λύση είναι το περιουσιακό. Η τουρκική πλευρά σε όλους τους τομείς, όπως και στη διακυβέρνηση, τηρεί ακραία και αδιάλλακτη στάση για να οδηγηθεί η διαδικασία σε αδιέξοδο και να μην υπάρχει άλλη επιλογή διάσωσης παρά μόνο η επιδιαιτησία, η οποία θα προέρχεται μεν από την ΟΗΕ αλλά θα έχει συντάκτες τους Βρετανούς. Τόσο οι Βρετανοί όσο και οι Τούρκοι θεωρούν βάση προς αυτήν την κατεύθυνση τη σχετική με το θέμα φράση η οποία υπάρχει στην ανακοίνωση του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν μετά την τριμερή της 26ης Ιανουαρίου. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι επί του περιουσιακού, ο ΓΓ των Ην. Εθνών μπορεί να διαθέσει εμπειρογνώμονες προς τις δύο πλευρές για να διευκολυνθεί η διαδικασία.
Πρόβλημα με την εμπλοκή των Ην. Εθνών φαίνεται ότι δεν υπάρχει από την πλευρά της ηγεσίας του Δημοκρατικού Συναγερμού, αφού το κόμμα εκτιμά πως δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να προχωρήσει η διαδικασία και να εξευρεθεί λύση.
Τα λοιπά κόμματα της αντιπολίτευσης, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι, υποστηρίζουν ότι η αποδοχή της διαδικασίας των εμπειρογνωμόνων από τον ΟΗΕ, πίσω από τους οποίους θα βρίσκονται οι Βρετανοί, σηματοδοτεί την επιδιαιτησία από το παράθυρο και την επιβολή ενός σχεδίου που θα είναι χειρότερο από εκείνο του Ανάν.


Σχολιάστε εδώ