Εκρηκτική η κατάσταση στον Έβρο

Τους αμέσως επόμενους μήνες ο αριθμός των ανέργων θα αυξηθεί κατά 3-5.000 άτομα που θα απολυθούν από τις δημοτικές επιχειρήσεις που λόγω «Καλλικράτη» θα καταργηθούν η θα συγχωνευθούν. Η έλλειψη θέσεων εργασίας υποχρεώνει τους κατοίκους να εγκαταλείψουν την περιοχή και να αναζητήσουν σε γειτονικούς νομούς ευκαιρίες απασχόλησης. Την ίδια στιγμή τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας αναπτύσσουν έντονη δραστηριότητα, με μαζικές αγορές κτιρίων ή οικοπέδων, κυρίως στις παραέβριες περιοχές, με ευνοϊκά δάνεια που χορηγούνται από συγκεκριμένη τράπεζα της Τουρκίας («Ζιράτ»). Η τελευταία επεκτείνει τις δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης και ανοίγει υποκατάστημα στην Ξάνθη.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί το αγωνιώδες κήρυγμα (31 Ιανουαρίου) του Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης Άνθιμου, στον Ναό του Αγίου Νικολάου, όπου μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «ο χριστιανικός πληθυσμός μειώνεται και ο μουσουλμανικός αυξάνεται, χωρίς επενδύσεις και με ανέργους που φεύγουν διαρκώς από τον τόπο μας». Αναφέρθηκε και στην απόφαση του εργατοϋπαλληλικού κέντρου της πόλης να ορίσει ειδική ψυχολόγο για να αντιμετωπίσει περιπτώσεις ανθρώπων που η ανεργία τούς οδηγεί στη σκέψη της αυτοκτονίας. «Το άκουσα και μου έφυγε η γη κάτω από τα πόδια μου», σημείωσε ο Μητροπολίτης. «Πρέπει όμως κι εμείς να πάρουμε τις αποφάσεις μας», πρόσθεσε «να έχουμε τα μάτια μας δεκατέσσερα προκειμένου, χωρίς να χάσουμε οτιδήποτε, να διασφαλίσουμε τα πάντα και από μας και από το περιβάλλον μας και από τα παιδιά μας».
«Μίζες»
Στη διάρκεια του κηρύγματος ο Άνθιμος προχώρησε και σε σοβαρές καταγγελίες για τα σκάνδαλα και τη διαφθορά στις επενδύσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια στον Έβρο. «Μέχρι τώρα», είπε, «όλοι ανεξαιρέτως οι περιφερειάρχες και οι περί αυτούς σύμβουλοι σκότωναν τραγικά κάθε αναπτυξιακό νόμο επειδή όποιος επενδυτής και να ερχόταν στην περιφέρειά μας ζητούσαν προσωπικά μίζες». Αναφέρθηκε μάλιστα σε μια ειδική (κραυγαλέα) περίπτωση: «Στο γραφείο μου ήταν για μια υπόθεση πρόνοιας που ήθελε να κάνει η Μητρόπολις και μου ζήτησαν να κάνω στραβά μάτια για να κρατήσουν από την επένδυση, η περιφέρεια, εκατό χιλιάδες ευρώ για να διευκολυνθούν γρήγορα οι υποθέσεις». Ο Μητροπολίτης αιτιολόγησε την αλλαγή στη στάση του στο θέμα της επένδυσης χρυσού τονίζοντας ότι ως επικεφαλής της Εκκλησίας έχει ευθύνη απέναντι στους ανθρώπους που καθημερινά επισκέπτονται το γραφείο του και ζητούν δουλειά. «Δεν μπορούμε να κρατούμε τους ανθρώπους μας σε κοινωνική και επαγγελματική εξαθλίωση για να χαιρόμαστε εμείς το περιβάλλον», σημείωσε χαρακτηριστικά.


Σχολιάστε εδώ