ΕΔΟΕΑΠ: Οικονομικά δύσκολο το 2011

Ισοσκελισμός είναι ο προϋπολογισμός του ΕΔΟΕΑΠ για το 2011 (πλεόνασμα 234.000 ευρώ) σε αντίθεση με τον προϋπολογισμό του 2010, που για πρώτη φορά στην ιστορία του Ταμείου έκλεισε με έλλειμμα 11.000.000 ευρώ, ποσό που καλύφθηκε από τα αποθεματικά κεφάλαια. Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει περικοπή παροχών και περιστολή δαπανών (κρατική διατίμηση στις παρακλινικές και εργαστηριακές εξετάσεις, πάγωμα μισθών του διοικητικού και ιατρικού προσωπικού, περικοπή χρηματικών ποσών από ορισμένα επιδόματα κ.λπ.), ενώ προβλέπεται μηδενική σχεδόν αύξηση εσόδων (αύξηση μόνο 2,96% σε σχέση με το 2010).
Πάντως η ισοσκέλιση του προϋπολογισμού για το 2011 έχει μεγάλη πρακτική και νομική σημασία για τη διατήρηση των επικουρικών συντάξεων του Ταμείου στα σημερινά επίπεδα, αφού εντός του 2011 θα έχουν συνταχθεί από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή οι αναλογιστικές μελέτες για όλα τα Ταμεία και βάσει αυτών θα επακολουθήσει από 1/1/2012 αναπροσαρμογή των συντάξεων με νόμο, ώστε να εξασφαλίζεται η σταθερή βιωσιμότητα των Ταμείων. Ετσι σύμφωνα με τον νέο ασφαλιστικό νόμο (3863/2010) θα περικοπούν ή θα περιοριστούν οι επικουρικές συντάξεις των ελλειμματικών Ταμείων, αλλά ο κίνδυνος δεν εκλείπει και για τα βιώσιμα Ταμεία καθώς οι αναλογιστικές μελέτες θα συντάσσονται ανά διετία και έτσι οποιαδήποτε Ταμείο από τα 13 που λειτουργούν σήμερα μπορεί από βιώσιμο να μεταπίπτει στην κατάσταση του ελλειμματικού.
Ειδικότερα, ιδιαίτερα δύσκολο προβλέπεται το 2011 για τα οικονομικά του ΕΔΟΕΑΠ, καθώς οι υποχρεώσεις του Ταμείου αυξάνονται. Και τούτο διότι μειώνεται συνεχώς το αγγελιόσημο καταχωρήσεων και διαφημίσεων, αφού έχει μειωθεί και η διαφημιστική δαπάνη κατά 34%, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, που φυσικά επιφέρει ανάλογη μείωση των εσόδων του Ταμείου.
Οι μεγάλες όμως απώλειες για τα Ταμεία των εργαζομένων στον Τύπο (ΕΔΟΕΑΠ,
ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) από το αγγελιόσημο έχουν σχέση με τον τρόπο του πλημμελούς ελέγχου και είσπραξής του. Τούτο διότι από την ίδρυση του ΕΔΟΕΑΠ (1968) το αγγελιόσημο τηρείται εξωλογιστικά ενώ ο μηχανισμός και η διαδικασία ελέγχου και είσπραξής του παραμένουν ασαφείς και αδιαφανείς για δεκαετίες. Και φυσικά οι διοικήσεις των Ταμείων φέρουν την κύρια ευθύνη για τη διαιώνιση της κατάστασης αυτής, που έχει ως αποτέλεσμα μεγάλα ποσά του αγγελιοσήμου τα οποία δικαιούνται τα Ταμεία να περιέρχονται στο κύκλωμα των επιτηδείων, αφού δεν υπάρχει ενδελεχής έλεγχος. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι οι διοικήσεις των Ταμείων δεν μπορούν να εισπράξουν μεγάλα ποσά του αγγελιοσήμου που έχει εκκαθαριστεί.
Για παράδειγμα σύμφωνα με στοιχεία του ΕΔΟΕΑΠ μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2010 οι ανείσπρακτες απαιτήσεις του Οργανισμού από το αγγελιόσημο και τις εισφορές 3% των ασφαλισμένων εργαζομένων ανερχόντουσαν στο ποσό των 22,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΕΔΟΕΑΠ δεν έχει αποδώσει ακόμα στο Δημόσιο ποσό περίπου 8.000.000 ευρώ που αντιστοιχεί στο 10% του αγγελιοσήμου που δικαιούται το Ταμείο και έχει παρακρατήσει βάσει του νόμου 3566/2008 (νόμος Πετραλιά). Τέλος, σημαντική επιβάρυνση για το Ταμείο αποτελούν οι πολλές αντικαταστατικές εγγραφές νέων μελών στις δημοσιογραφικές Ενώσεις και κυρίως στην ΕΣΗΕΑ (χωρίς ασφάλιση στα Ταμεία, μεγάλης ηλικίας κ.λπ.), δηλαδή πρόσωπα άσχετα με το δημοσιογραφικό επάγγελμα που απολαμβάνουν των παροχών του ΕΔΟΕΑΠ χωρίς καμία συμμετοχή μέχρι σήμερα στα ασφάλιστρα.
Είναι ένα θέμα στο οποίο η διοίκηση του Οργανισμού δεν μπορεί να παραμένει απαθής με την αιτιολογία ότι το Καταστατικό του ΕΔΟΕΑΠ προβλέπει την ασφάλιση στο Ταμείο όσων γίνονται μέλη των οικείων Ενώσεων. Θα πρέπει δηλαδή το Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ να λάβει τα ενδεικνυόμενα μέτρα ώστε να μην επικουρεί πρόσωπα, που εγγράφονται στις δημοσιογραφικές Ενώσεις κατά παράβαση των Καταστατικών τους (επί του θέματος θα επανέλθουμε σε επόμενο φύλλο του Π.)
Γιώργος Γιαννήλος


Σχολιάστε εδώ