Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1Πολλές φορές μιλάμε για τους δανειστές-κερδοσκόπους που έχουν καταδικάσει τους λαούς σε αέναη λιτότητα για να πάρουν πίσω τα δανεικά που έδωσαν. Ας δούμε λοιπόν ποιοι είναι αυτοί οι δανειστές και το άνοιγμά τους στις 4 χώρες, που αυτήν τη στιγμή αποτελούν τους αδύναμους κρίκους της Ευρωζώνης (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ελλάδα και Ισπανία). Οι περισσότερο εκτεθειμένοι δανειστές είναι οι γερμανικές τράπεζες που κατέχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ομόλογα, μετοχές και παράγωγα προϊόντα των 4 παραπάνω χωρών. Έτσι σήμερα οι τράπεζες της Γερμανίας κατέχουν τέτοια χαρτιά ύψους 512,7 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 216,6 δισ. είναι ισπανικής προέλευσης. Τη δεύτερη θέση κατέχουν οι γαλλικές τράπεζες με χαρτιά ύψους 410,2 δισ. δολαρίων, με μεγαλύτερη έκθεση επίσης σε πιστωτικούς τίτλους Ισπανίας ύψους 201,3 δισ. Την τρίτη θέση κατέχουν οι βρετανικές τράπεζες με χαρτιά αξίας 370 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 187,5 είναι ιρλανδικής προέλευσης (λόγω ίσως γειτονίας;). Την τέταρτη θέση κατέχουν οι τράπεζες των ΗΠΑ με χαρτιά αξίας 352,9 δισ. δολαρίων, με ισπανικούς τίτλους ύψους 172,8 δισ. Και την πέμπτη θέση έχουν οι τράπεζες της Ισπανίας με χαρτιά συνολικού ύψους 117,3 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 98,3 δισ. είναι προέλευσης Πορτογαλίας (ίσως λόγω γειτνίασης και εδώ). Επομένως μια κατάρρευση των χωρών αυτών, και κυρίως της Ισπανίας, θα κλονίσει και το τραπεζικό σύστημα Γερμανίας και Γαλλίας. Για τον λόγο αυτόν νομίζουμε ότι η κ. Μέρκελ μπλοφάρει με τις αντιρρήσεις της.

2Καθόσον αφορά το χρέος της χώρας μας στις ξένες τράπεζες, αυτό το 2010 έφτασε στα 252,2 δισ. δολάρια και κατανέμεται ως εξής: Σε γερμανικές τράπεζες 65,4 δισ., σε ισπανικές 1,3 δισ., σε γαλλικές 83,1 δισ., σε ιταλικές 6,8 δισ., σε τράπεζες των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης 31,6 δισ., σε αγγλικές 17 δισ., σε ιαπωνικές 2,3 δισ., σε τράπεζες των ΗΠΑ 36,2 δισ. και σε διαφόρων κρατών του υπόλοιπου κόσμου μικρόποσα συνολικού ύψους 8,5 δισ. δολάρια. Βέβαια πέρα από αυτά τα χρέη που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των μεγάλων τραπεζών, υπάρχουν και τα χαρτιά που έχουν στα χέρια τους οι ξένοι και ντόπιοι θεσμικοί επενδυτές (ασφαλιστικά ταμεία, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.), καθώς και οι ιδιώτες επενδυτές (κερδοσκόποι) και μικροαποταμιευτές (εισοδηματίες). Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι οι γαλλικές και οι γερμανικές τράπεζες έχουν την υψηλότερη θέση σε ελληνικά πιστωτικά χαρτιά (83,1 και 65,4 δισ. αντίστοιχα). Εκείνο όμως που φοβίζει τις τράπεζες είναι η τυχόν κατάρρευση της οικονομίας της Ισπανίας. Περισσότερο εκτεθειμένες είναι εδώ οι γερμανικές και οι γαλλικές τράπεζες, με χαρτιά ύψους 216,6 και 201,3 δισ. Επίσης σχετικά μεγάλη έκθεση παρουσιάζουν και οι τράπεζες των ΗΠΑ με 172,8 δισ. δολάρια. Φανταστείτε τον πάταγο που θα προκαλέσει τυχόν κατάρρευση της οικονομίας της Ισπανίας.

3Αναδιαρθρώσεις και αποκρατικοποιήσεις είναι τα «χρυσωρυχεία» για τις «ειδικές» εταιρίες συμβούλων. Η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων αποφάσισε κατά τη συνεδρίαση της 13-1-2011 να προσληφθεί ως χρηματικοοικονομικός σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης η εταιρεία «KPMG Σύμβουλοι Α.Ε.», και ως νομικός σύμβουλος η δικηγορική εταιρεία «Φορτσάκος, Διακόπουλος, Μυλωνογιάννης και Συνεργάτες». Ο δικηγόρος κ. Δημ. Διακόπουλος υπήρξε μέλος του ΔΣ και νομικός σύμβουλος της εταιρίας «Drumilan International Hellas», που έγινε γνωστή για την εμπλοκή της στη διαβόητη και αμφισβητούμενη σύμβαση προμήθειας των ρωσικών πυραύλων τύπου TOR M1. Η εταιρεία Drumilan είχε τότε, επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου στο υπουργείο Άμυνας (στην κυβέρνηση Σημίτη) τη διαχείριση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων για το ελληνικό Δημόσιο από την αγορά των ρωσικών πυραύλων. Τα αντισταθμιστικά οφέλη ουδέποτε δόθηκαν στο Δημόσιο, με αποτέλεσμα ανάλογη ζημία του κράτους. Η υπόθεση για τα μη πολιτικά πρόσωπα εκκρεμεί ακόμη ενώπιον της Δικαιοσύνης (ως πότε άραγε;), ενώ για τα πολιτικά πρόσωπα έχει παραγραφεί! Τι έγιναν τα αντισταθμιστικά οφέλη; Πού βρίσκεται η έρευνα της υπόθεσης αυτής από τη Δικαιοσύνη; Πότε επιτέλους θα υπάρξει κάθαρση «των τοιούτων παθημάτων» του ελληνικού Δημοσίου; Να περιμένουμε απάντηση; Μάταιο!


Σχολιάστε εδώ