Βεντέτα μεταξύ υπουργών
Όλο και περισσότεροι υποστηρίζουν πως πλέον η έλλειψη συντονισμού είναι μεγάλο πρόβλημα και η πολυφωνία που υπάρχει σχεδόν σε όλα τα μεγάλα ζητήματα δεν οδηγεί πουθενά. Πολλοί καταλογίζουν ευθύνες στον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος δεν έχει επιβάλει έναν σαφή και συνεκτικό λόγο και πορεύεται ανάλογα με τις εξελίξεις της ημέρας, όταν φυσικά δεν λείπει στο εξωτερικό.
Μεγάλες ευθύνες για την όλη κατάσταση ρίχνουν και στον Γιάννη Ραγκούση, γιατί ενώ κατάφερε μετά από πολλή σεναριολογία να κερδίσει τον ρόλο του συντονιστή, ωστόσο ποτέ δεν τον άσκησε με αποτελεσματικότητα, ούτε μπόρεσε να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις και μίνι κρίσεις, ενώ σε κάποιες από αυτές κατέστη μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης.
Σε πολλά ζητήματα η κυβέρνηση δυσκολεύεται να επιβληθεί και να περάσει τη βούλησή της, όπως φάνηκε και με το θέμα των λαθρομεταναστών και της κατάληψης της Νομικής, αλλά και με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Κι αυτό γιατί υπάρχει πλέον εμφανής απόκλιση απόψεων και εντονότατη αντιπαράθεση ανάμεσα σε υπουργούς, σε τέτοιο βαθμό που παραλύει κάθε προσπάθεια κυβερνητικού έργου. Ειδικά για την κατάληψη της Νομικής, από την αρχή είχαν διαμορφωθεί δύο τάσεις που συγκρούονταν, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αποτελεσματική λύση στο θέμα, το οποίο παραμένει ανοιχτό.
Για πολλούς, αυτή η κόντρα και οι αποκλίνουσες απόψεις οφείλονται και στη βεντέτα της Α΄ Αθηνών, καθώς οι βασικοί πρωταγωνιστές αυτής της αντιπαράθεσης πολιτεύονται ή επιθυμούν να πολιτευτούν σε αυτήν την ιδιαίτερης πολιτικής σημασίας περιφέρεια. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, που φέρεται να επιθυμεί να πολιτευτεί στην Α΄ Αθήνας για τον πρόσθετο λόγο ότι η εξαδέλφη του Άννα Νταλάρα πολιτεύεται στη Β΄, «άδειασε» τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή, που εδώ και χρόνια εκλέγεται σε υψηλές θέσεις στην Α΄ Αθήνας, αφήνοντας αιχμές για τη στάση που τήρησε η Αστυνομία με τους λαθρομετανάστες και το πώς έφτασαν από τον Πειραιά στη Νομική.
Από την άλλη, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, που επίσης εκλέγεται στην Α΄ Αθήνας, μπήκε κι αυτή στο παιχνίδι, ζητώντας στην αρχή κατάργηση του ασύλου, ενώ στη συνέχεια ανήγγειλε μέτρα για αστυνόμευση των πανεπιστημιακών χώρων.
Ο Χρήστος Παπουτσής από την πλευρά του, όπως και ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, έδειχναν πιο διαλλακτικοί, επιδιώκοντας να αποφύγουν πάση θυσία το ενδεχόμενο εισβολής της Αστυνομίας στον χώρο της Νομικής.
Όμως η ίδια διγλωσσία και αναποτελεσματικότητα επικρατεί και στο θέμα των μέσων μαζικής μεταφοράς. Από τη μια, η διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου Ρεγγίνα Βάρτζελη υιοθέτει μια σκληρή γραμμή έναντι των απεργών, συζητώντας ακόμα και το ενδεχόμενο επιστράτευσής τους, από την άλλη ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας θέλει ηπιότερη διαχείριση, ώστε τα πράγματα να μη φτάσουν στα άκρα μέχρι να ψηφιστεί τελικά το νομοσχέδιο στη Βουλή, στις 16 και 17 Φεβρουαρίου.