Αντεπίθεση του ΣΥΝ

Ταυτόχρονα συνεχίζονται, χωρίς ορατό μέχρι στιγμής αποτέλεσμα, οι προσπάθειες «επανεκκίνησης» του ΣΥΡΙΖΑ, αφού οι διαφορές του ΣΥΝ με τις συνιστώσες της συμμαχίας παραμένουν ανοιχτές, παρά τις αλλεπάλληλες επαφές που έκανε προσωπικά ο ίδιος ο Α. Τσίπρας.

Οξύνεται
η αντιπαράθεση
με την κυβέρνηση

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ, που την εβδομάδα που πέρασε ασχολήθηκε με αυτά τα θέματα, αποφάσισε να εντείνει το κόμμα την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και τα συμφέροντα που τη στηρίζουν και συνόψισε τη θέση του στην εκτίμηση οι επιμέρους αγώνες που αναπτύσσονται «να συντείνουν στην ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».

Ο ΣΥΝ εκτιμάει ότι η κυβέρνηση οξύνει την ολομέτωπη επίθεση στα πιο στοιχειώδη κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων και τις δημοκρατικές κατακτήσεις και ελευθερίες χρόνων και φέρνει παραδείγματα τις τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό, αλλά και τις εξαγγελίες για την Ανώτατη Παιδεία, τις προωθούμενες αλλαγές στην Υγεία και τα όσα υλοποιούνται στις δημόσιες συγκοινωνίες. Ο ΣΥΝ θεωρεί ότι μαζί με το ξεκίνημα του ΣΥΡΙΖΑ αποκτά δραματική επικαιρότητα η πρόταση για κοινές δράσεις όλου του φάσματος των δυνάμεων της Αριστεράς και της οικολογίας για την από κοινού ενθάρρυνση και ενίσχυση των μαζικών κοινών αγώνων.

Χρειάζεται, τονίζει η ηγεσία του, να δυναμώσει το κοινωνικό και το πολιτικό μέτωπο αντίστασης και να αναπτυχθούν στην Ελλάδα και την Ευρώπη τα μεγάλα μαζικά κινήματα που και νέους πολιτικούς συσχετισμούς θα διαμορφώσουν και θα οδηγήσουν στην ανατροπή των πολιτικών και των κυβερνήσεων των Μνημονίων που φθάνουν μέχρι του σημείου να προτείνουν τη συνταγματική κατοχύρωση των αντιλαϊκών μέτρων που προωθούν οι ηγετικές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο στο εσωτερικό του συμμαχικού σχήματος του

ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα δεν δείχνουν να ξεκολλάνε από το τέλμα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα. Πέντε στελέχη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που ακολουθούν τον Α. Αλαβάνο και το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής -του οποίου ηγείται- απέρριψαν τις προτάσεις του ΣΥΝ για το μέλλον της συμμαχίας, ενώ τη διαφωνία του με τις προτάσεις του ΣΥΝ εξέφρασε και ο Γ. Μπανιάς, επικεφαλής της ΑΚΟΑ.

Οι εξελίξεις για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ

Όπως είναι γνωστό, ο ΣΥΝ προτείνει η νέα πορεία του ΣΥΡΙΖΑ να ξεκινήσει μέσα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του σχήματος, η οποία θα αναλάβει τον επιτελικό ρόλο στη θέση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, που πριν από την αδρανοποίησή της ήταν το κέντρο λήψης των αποφάσεων του συμμαχικού σχήματος.

Οι πέραν του ΣΥΝ σύμμαχοι στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η πρόταση της Κουμουνδούρου να αναλάβει η Κοινοβουλευτική Ομάδα σε συνεργασία με τις συνιστώσες τη διεύθυνση του σχήματος, συνιστά υποβάθμιση των συνιστωσών οι οποίες πρακτικά θα «καπελωθούν» από τον ΣΥΝ.

Έτσι αντιπροτείνουν την εκκίνηση των διαδικασιών για την πραγματοποίηση της πανελλαδικής οργανωτικής συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που η Κουμουνδούρου δεν βλέπει με καλό μάτι, αφού θεωρεί ότι στην παρούσα συγκυρία μια τέτοια ενέργεια θα οδηγήσει συνολικά τον χώρο στην εσωστρέφεια και τις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις, απογοητεύοντας όσους ακόμα πιστεύουν στο μέλλον και την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως στον ΣΥΝ λένε ότι το εξάμηνο «πάγωμα» που πρότειναν για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ικανό χρονικό διάστημα κατά το οποίο όλοι ψύχραιμα μπορούν να καταλήξουν σε θέσεις που θα διασώσουν την πορεία του συμμαχικού σχήματος, που σήμερα δοκιμάζεται.


Σχολιάστε εδώ