αμυντικά θέματα

Μια περίεργη ερώτηση
ξ Αν προτίθεται να μεταφέρει την έδρα της Ναυτικής Διοίκησης Ιονίου από την Πάτρα στην Κέρκυρα ρωτήθηκε ο υπουργός
Εθνικής Άμυνας, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Η περίεργη -αλήθεια είναι- ερώτηση έλαβε μια σύντομη αρνητική απάντηση: «Δεν υπάρχει προς το παρόν κάποιος σχετικός επιχειρησιακός σχεδιασμός». Σιγά μην άφηναν οι Αχαιοί να φύγει η Ναυτική Διοίκηση από την Πάτρα. Άσε που, από το ρεπορτάζ, μαθαίνω ότι ο ναυτικός σταθμός της Κέρκυρας «κινδυνεύει» από την τοπική Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με έξωση, διότι βρίσκεται στο Νέο Φρούριο, που είναι αρχαιολογικός χώρος. Λέτε;

Απόστρατοι καλούν
σε «απολογία» υποπτέραρχο
ξ Απίστευτο! Ο Επιστημονικός Σύλλογος Μηχανικών Αεροπορίας καλεί σε απολογία εν ενεργεία υποπτέραρχο του ΓΕΑ, μέλος του Ανωτάτου Αεροπορικού Συμβουλίου! Ο υποπτέραρχος «κατηγορείται» από τον σύλλογο για απαξιωτική συμπεριφορά προς τους συναδέλφους του μηχανικούς της ΠΑ κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον υπαρχηγό ΓΕΑ. Μάλιστα απέστειλαν και έγγραφη κλήση προς τον υποπτέραρχο. Δεν θυμόμαστε να έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο, αλλά ακόμη κι αν έχει γίνει, είναι σίγουρα παρατραβηγμένο, υπερβολικό και τελικά επιζήμιο για τους ίδιους τους μηχανικούς της ΠΑ, που παλεύουν να ικανοποιήσουν εδώ και πολλά χρόνια κάποια αιτήματά τους.

Ακόμα να πάρουν σύνταξη
ξ Έναν χρόνο πριν, κατά τις τακτικές κρίσεις, η κυβέρνηση τους αποστράτευσε. Έναν χρόνο μετά, ακόμη περιμένουν να πάρουν τη σύνταξή τους παρότι άλλοι αξιωματικοί, που παραιτήθηκαν αρκετούς μήνες μετά, έχουν ήδη πληρωθεί. Η καταγγελία αυτή μας ήλθε από μια ομάδα ανωτάτων αξιωματικών που περιέργως δεν έχει πληρωθεί ακόμη, όταν νεώτεροι αξιωματικοί που αποστρατεύτηκαν ακριβώς την ίδια περίοδο ή και άλλοι που έφυγαν μεταγενέστερα έχουν οικονομικά τακτοποιηθεί. Τι το ιδιαίτερο έχει αυτή η μικρή ομάδα ανωτάτων και τυγχάνει τέτοιας μεταχείρισης; Εκτός φυσικά ότι τους καταλογίζουν πως ήταν της «προηγούμενης κατάστασης». Θα επανέλθουμε με λεπτομέρειες…

Χάσαμε κονδύλια από το ΕΣΠΑ
ξ Οι περιορισμοί και οι περικοπές πέφτουν βροχή στο υπουργείο Άμυνας. Οι υπεύθυνοι οικονομικοί αξιωματικοί των επιτελείων έχουν πέσει σε κατάθλιψη, αφού ο προϋπολογισμός δεν φτάνει για να βγει ο χρόνος κι όμως χάνονται «τσάμπα» λεφτά του ΕΣΠΑ. Η πληροφορία είναι αξιόπιστη και δεν μιλάμε για χιλιάδες, αλλά για εκατομμύρια ευρώ τα οποία χάθηκαν γιατί έργα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που είχαν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, απεντάχθηκαν λόγω απραξίας και κακής διαχείρισης. Λεπτομέρειες προσεχώς.

Ιδού η διαφάνεια
ξ Τριετής φυλάκιση επεβλήθη στον πρώην πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ Τομ Ντέλεϊ για ξέπλυμα χρήματος.
s Δεκαοκτάμηνη φυλάκιση και υποχρέωση επιστροφής των κλαπέντων (μιλάμε για 20 ψωροχιλιάδες λίρες) επεβλήθη στον άγγλο Εργατικό βουλευτή Ντέιβιντ Τσέιτορ, επειδή αποδείχθηκε ότι εισέπραξε παρανόμως αυτό το ποσό ως αποζημίωση.
ξ Χρειάζονται κι άλλα για να οσμισθείτε τη δυσωδία του ελληνικού πολιτικού συστήματος;

Μια ιστοριούλα από τη Νορβηγία
ξ Η Siemens προσκάλεσε στην Ισπανία τρεις αξιωματούχους του νορβηγικού
ΥΕΘΑ για μια επίδειξη υλικού. Έξοδα 2.500 ευρώ.
s Ο ναύαρχος κ. ΑΤΚ που συμμετείχε, παρουσίασε στη συνέχεια εξαιρετική δραστηριότητα σε αγορές, δείπνα, ταξίδια κ.λπ.
ξ Ο έλεγχος αποκάλυψε σκοτεινές διαδρομές λαδωμάτων από την εταιρεία και εκμαυλισμό αξιωματούχων του ΥΕΘΑ.
s Σημειώνω ότι έγινε έλεγχος, πώς να το κάνουμε; Τι ακολούθησε; (Εκεί, φυσικά, δεν υπάρχει άρθρο 86 του Συντάγματος, που καλύπτει αρπαχτές πολιτικών.)
– Απαγγέλθηκαν κατηγορίες κατά 15 προσώπων που ευρέθησαν υπόλογοι.
– Επιβλήθηκε, άμεσα, στη Siemens πρόστιμο 250.000 ευρώ.
– Ελέγχθηκαν οι τελευταίες συμβάσεις της εταιρείας με το νορβηγικό ΥΕΘΑ. Απεκαλύφθησαν υπερκοστολογήσεις και επεβλήθη έτερον πρόστιμο 1,1 εκατ. ευρώ.
ξ Εδώ κι ενταύθα:
– Η υπόθεση, τρισχειρότερη από αυτή της Νορβηγίας, κουκουλώθηκε από την ελληνική Βουλή.
– Ευρέθησαν σε λογαριασμούς στελεχών του ΥΕΘΑ υπέρογκοι λογαριασμοί με τροφοδότη τη Siemens.
– Η εταιρεία ομολόγησε ότι λάδωσε τα δύο μεγάλα κόμματα με 2 δισ. ευρώ (πέραν των προσωπικών καταβολών σε «αξιωματούχους»).
Και δεν κουνιέται φύλλο. Προσθέτω ότι στη Νορβηγία έχουν φυλακιστεί δύο υπουργοί για ανάλογο σκάνδαλο και έχουν επιβληθεί βαριά πρόστιμα στην εταιρεία.

Συμβαίνουν κι αλλού…
ξ Οι Αλβανοί μιμούνται τους Έλληνες στα εξοπλιστικά κι αυτοί συνεργάζονται με τους Τούρκους. Βολεύει…
s Διέθεσαν το ποσό των 82 εκατ. ευρώ για αγορά 6 ελικοπτέρων έρευνας – διάσωσης!
ξ Στον διαγωνισμό συμμετείχαν οι εταιρείες Sikorsky, Agusta Westland και Eurocopter.
s Τα πλέον σύγχρονα και φθηνότερα ελικόπτερα ήσαν τα αμερικανικά και ιταλικά (Agusta – Sikorsky) για μέσο όρο κόστους 13 εκατ. ευρώ έκαστον, η αξία των οποίων υπερκαλυπτόταν από την πίστωση, και τα ακριβότερα (τεχνολογίας ’70) τα γαλλικά Puma.
ξ Αγοράστηκαν, τελικά, 5 Puma έναντι 112 εκατ. ευρώ. Στον δρόμο που χάραξαν οι δικοί μας… Μας κλέψανε τη διαφάνεια…


Σχολιάστε εδώ