XΡΗΜΑτιστήριο

> Για να προτείνει κάποιος το σωστό φάρμακο χρειάζεται πρώτα να κάνει ορθή διάγνωση, αλλιώς η χορήγηση λάθος θεραπείας μπορεί να αποβεί μοιραία! Τα ευρωομόλογα, τουλάχιστον έτσι όπως μας τα έχουν παρουσιάσει, όχι μόνο προσφέρουν στους δανειστές την ασφάλεια της αξιολόγησης ΑΑΑ, αλλά παρέχουν επιτόκιο μεγαλύτερο από τα γερμανικά, με αποτέλεσμα στο «όνομα της διάσωσης» των υπό πτώχευση χωρών να νομιμοποιούν την κερδοσκοπία.

> Ύστερα από τόσο καιρό διαβουλεύσεων, διαρροών και φημών ήρθε επιτέλους η επίσημη ανακοίνωση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου για να επιβεβαιώσει τις «αδικίες υπέρ των λίγων μεγάλων και κατά των πολλών μικρών»! Το οικονομικό όφελος, από τις επιμέρους διατάξεις που έχουν να κάνουν με τις αναδρομικές μειώσεις των φορολογικών συντελεστών στα κέρδη και την απαλλαγή των μερισμάτων από τις θυγατρικές πολυεθνικών εταιρειών προς τις μητρικές τους, είναι τόσο μεγάλο για τις εταιρείες με υψηλή κερδοφορία και ταμειακές ροές, που οι χρηματιστηριακές τους τιμές ενισχύθηκαν σημαντικά συμπαρασύροντας και τον Γενικό Δείκτη Τιμών.

> Το παίζει θύμα αλλά έχει τη φωλιά του λερωμένη! Η εταιρεία του λήψης και διαβίβασης εντολών έχει αφήσει «κόκκινα-χρεωστικά υπόλοιπα» σε μια τραπεζική ΑΧΕΠΕΥ, ενώ η άλλη του επιχείρηση που ασχολείται με τις συμβουλές επενδύσεων έχει «φεσώσει» μια ιδιωτική ΑΧΕΠΕΥ και το κράτος. Για ποιον «χτυπά η καμπάνα»;

> Οι αλλοδαποί τεχνοκράτες είτε δεν εμπιστεύονται τους ντόπιους πολιτικούς είτε έκαναν το χατίρι των εγχώριων τραπεζιτών! Πώς αλλιώς να ερμηνεύσουμε την κίνηση των Moodyʼs και S&P να επιλέξουν για την παρουσίαση των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας, όχι τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, αλλά τους εκπροσώπους των πιστωτικών ιδρυμάτων, στους οποίους μάλιστα έδωσαν χρόνο για να «δουν τι θα κάνουν» με τα ομόλογα-«σαπάκια» που διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους;

> Το βάρος πέφτει πλέον στην ΑΝΕΚ! Αν και η κάλυψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Group ήταν αναμενόμενη, δεν ισχύει το ίδιο και με αυτήν του «αντίπαλου δέους», καθώς ο βασικός μέτοχος της μητρικής εταιρείας Sea Star έχει απαιτήσει την περιθωριοποίηση ενός άλλου insider προκειμένου να συμμετάσχει σε αυτή.

>Έχει πρόβλημα τόσο με το πόθεν όσο και με το έσχες! Εμφανίζεται να κατέχει απευθείας, και μέσω υπεράκτιων εταιρειών, πάνω από 19.000.000 κοινές ονομαστικές μετοχές εισηγμένης επιχείρησης. Σε ποιον βασικό μέτοχο αναφερόμαστε άραγε;

> Μα καλά η Επιτροπή Πιστωτικών-Ασφαλιστικών Θεμάτων δεν «γνω-ρίζει ούτε τα βασικά»; Η όποια απαγόρευση εξαγοράς συμβολαίων της DV LEBEN INΤERNATIONAL δεν πρόκειται να δώσει κίνητρα για την εξαγορά του χαρτοφυλακίου της, καθώς τα ασφάλιστρα που θα εισπράξει η νέα εταιρεία δεν θα αποτελούν επιδότηση, αλλά κεφάλαια των ασφαλισμένων που θα πρέπει να επενδυθούν.

> Περί Εμπορικής ο λόγος! Δεν είναι τόσο το ύψος των ζημιών που πιθανόν να ξεπεράσουν τις προβλεπόμενες, όσο το ότι η αναγκαία νέα αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου θα την οδηγήσει μετά βεβαιότητας εκτός χρηματιστηριακού ταμπλό.

> Αν δεν ήταν τοποθετημένος με τη σύμφωνη γνώμη του ΥΠΟΙΟ, ίσως και να του δίναμε δίκιο! Σχετικά με το θέμα της μείωσης των χρεώσεων στις χρηματιστηριακές συναλλαγές ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, κ. Λαζαρίδης, τόνισε ότι η εταιρεία είναι μια εισηγμένη πολυμετοχική, η οποία πρέπει να λειτουργεί με γνώμονα τη δημιουργία αξίας για τους μετόχους της, που τη δεδομένη στιγμή ποσοστό μεγαλύτερο του 5% κατέχουν δύο διεθνή funds.

> Καλές, δεν λέμε, οι συνεντεύξεις, το θέμα είναι να δίνουν λύσεις στα προβλήματα πριν αρχίσουν οι κινητοποιήσεις και τα συλλαλητήρια! Αλήθεια κύριε Σκανδαλίδη, τι «μέλλει γενέσθαι» 1) με τα υφιστάμενα χρέη των περισσότερων αγροτικών συνεταιρισμών, κατά τις επικείμενες συγχωνεύσεις τους και 2) με την πληρωμή των εισφορών στον ΕΛΓΑ από τους αγρότες, ακόμη και αν δεν δικαιούνται αποζημιώσεις σε περίπτωση καταστροφής της παραγωγής τους;

> Υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας είναι ο άνθρωπος, τι άλλο θα μπορούσε να πει; Ο κ. Χαρδούβελης θεωρεί πιο πιθανό το ενδεχόμενο της επιμήκυνσης του συνολικού χρέους της Ελλάδας, που συμπτωματικά βολεύει τα πιστωτικά ιδρύματα, παρά τη μείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων του Δημοσίου, η οποία θα δημιουργούσε ζημίες στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια.

> Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα! Άλλη μια εισηγμένη αποφάσισε να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στον ήδη κορεσμένο τομέα της παραγωγής και εκμετάλλευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών συστημάτων. Ο λόγος για τη Mevaco.

> Είναι να μη σε πάρει η κάτω βόλτα! Μία ακόμη εταιρεία του πάλαι ποτέ ισχυρού άντρα του ομίλου της Aspis κ. Ψωμιάδη, αυτή που δραστηριοποιείται στο real estate, αναμένεται να αναστείλει σύντομα τη λειτουργία της, αφού οι μετοχές της είναι δεσμευμένες υπέρ τρίτων.

> Άλλα λένε οι ειδικοί και άλλα οι αριθμοί! Μπορεί οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης να υποβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου, λόγω των στενών σχέσεων με την Ελλάδα, ωστόσο η «συνώνυμη» τράπεζα της Μεγαλονήσου φαίνεται ότι ωφελήθηκε τα μέγιστα από την οικονομική κρίση στη χώρα μας με σημαντικές εισροές καταθέσεων.

> Βάσει νόμου σε κάθε νέο πλειστηριασμό η τιμή πρώτης προσφοράς είναι από 10 έως 20% χαμηλότερη από την προηγούμενη! Από τα 8 εκατ. ευρώ, που ήταν αρχικά η τιμή του εργοστασίου της καπνοβιομηχανίας Κεράνης, κατέληξε σταδιακά στα 4 και έπεται συνέχεια.

>Ο κύβος ερρίφθη… για να αρπάξουν ό,τι έχει απομείνει! Με μια απλή ανάγνωση των επιμέρους άρθρων τού προς διαβούλευση νομοσχεδίου για τα τυχερά παιχνίδια, καταλαβαίνει κανείς ότι η «πίτα του τζόγου θα κοπεί σε τόσα κομμάτια», όσα εξαρχής ήταν συμφωνημένα να λάβουν τα απανταχού συμφέροντα. Η μερίδα του λέοντος έχει ως αποδέκτες 4 ως 10 μεγάλες εταιρείες που, καταθέτοντας εγγυητική επιστολή 300.000 ευρώ, θα μπορούν να αποκτήσουν άδειες εγκατάστασης για συνολικά 25.000 slot machines.

> Θες να καθυστερήσεις μια διαδικασία και να δημιουργήσεις αναστάτωση; «Εύκολο»… Ίδρυσε μια νέα υπηρεσία που θα την εποπτεύει και βάλ’ τη να συνεργαστεί με κάποιες παλιές! Μπορεί η νέα Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων να είναι νομοθετικά κατοχυρωμένη ως ανεξάρτητη, ωστόσο δεν προβλέπεται μεταφορά αρμοδιότητας σε έναν φορέα, αλλά δημιουργείται μια «ομπρέλα» εποπτείας.

>Κάθε νέα διαπραγμάτευση των υπουργείων έχει συνήθως δυσμενέστερη κατάληξη από τις προηγούμενες, πολύ περισσότερο όταν γίνεται κάτω από πιέσεις που χρησιμοποιούνται ως «στάχτη στα μάτια». Βάζοντας μπροστά τους αλλοδαπούς συνεργάτες τους, τα εγχώρια συμφέροντα πιέζουν την κυβέρνηση προκειμένου να τρέξει τις διαδικασίες για να ξεκινήσουν τα έργα που έχουν παγώσει λόγω έλλειψης ρευστότητας, απαλλοτριώσεων, αντιδικιών κ.λπ.

>Με χρήματα των φορολογουμένων θα διασώζονται οι βασικοί μέτοχοι των εισηγμένων ΑΕ; Πόσες από τις κρατικά εποπτευόμενες τράπεζες έχουν προχωρήσει σε αγορές περιουσιακών στοιχείων ορισμένων υπό πτώχευση εταιρειών, προκειμένου με τα χρήματα αυτά να αποπληρωθούν οι υποχρεώσεις των τελευταίων προς τα ιδιωτικά πιστωτικά ιδρύματα;

>Εικόνα από το κοντινό αύριο! Έτσι όπως πάνε τα πράγματα, οι περισσότερες από τις οικογενειακές μικρομεσαίες χρηματιστηριακές εταιρείες θα έχουν λίαν συντόμως παραχωρήσει τις υπηρεσίες εκκαθάρισης, θεματοφυλακής και margin στις τραπεζικές ΑΕΠΕΥ. Ελπίζουμε το νέο διοικητικό συμβούλιο που προέκυψε από τις πρόσφατες εκλογές των χρηματιστών, να κάνει κάτι πριν να είναι πολύ αργά για πολλά από τα μέλη του.

>Για να ξέρετε τι σας γίνεται! Οι αγοραστές των Credit Default Swaps είτε επιδιώκουν να ασφαλίσουν την ονομαστική αξία των ομολόγων που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους έναντι ενδεχομένου κουρέματος είτε δεν έχουν καν τίτλους αλλά ευελπιστούν να καρπωθούν τη διαφορά από τη ρευστοποίησή τους σε υψηλότερες τιμές. Οι πωλητές των CDS πάντως θέλουν τους εκδότες των υποκείμενων τίτλων να βρίσκονται κοντά στα όρια της χρεοκοπίας, έτσι ώστε να λαμβάνουν υψηλές αποδόσεις διακράτησης, αλλά να μην πτωχεύσουν και χρειαστεί να πληρώσουν τα ποσά που έχουν ασφαλίσει.

>Με τέτοιους οικονομικούς εγκεφάλους, πώς να ορθοποδήσει η αγορά; Όλοι αυτοί οι «πατριώτες» των τμημάτων private banking των ελληνικών τραπεζών, που «θριαμβολογούν» για τις αποδόσεις που πέτυχαν στα υπό διαχείριση χαρτοφυλάκια των μεγαλοπελατών τους, μήπως μπορούν να μας πουν ποιο είναι το ύψος των επενδύσεών τους στην εγχώρια κεφαλαιαγορά;

>Οι πολέμιοι της αναδιάρθρωσης του χρέους, ας αφήσουν στην άκρη το παραμύθι της δήθεν προστασίας των ασφαλιστικών ταμείων! Σύμφωνα με τη νομοθεσία, τα τελευταία υποχρεούνται να αποτιμούν τα ομόλογά τους σε τιμές κτήσης, με αποτέλεσμα να έχουν εγγράψει ήδη τις ζημίες στα βιβλία τους.

> Εκ του αποτελέσματος θα δούμε προς τα πού θα γείρει η ζυγαριά! Παρά την αναβολή της επιβολής του φόρου υπεραξίας, η αύξηση του φόρου στα κέρδη επί των πωλήσεων μετοχών αναμένεται να επιδράσει θετικά στα δημόσια έσοδα, αλλά αρνητικά στους όγκους συναλλαγών της αγοράς.

>Βράζουν περίπου στο ίδιο καζάνι! Από ό,τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία, η κερδοφορία των τραπεζών θα παρουσιάσει πτώση, επηρεασμένη κυρίως από τις εφάπαξ φορολογικές επιβαρύνσεις, τις ζημίες στα ομολογιακά χαρτοφυλάκια και την αύξηση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις.

>Αν το δείτε από την ανάποδη, μήπως σας θυμίζει κάτι αυτή η αλληλουχία των γεγονότων; Η χρεοκοπία ενός κράτους «ακουμπά» τους πολίτες αρχικά στη μείωση των αποταμιεύσεών τους, στη συνέχεια στην αύξηση της ανεργίας και τέλος στην απώλεια των κοινωνικών παροχών.

>Τα υπόλοιπα τα ακούμε περιττά! Επειδή «πολλά λέγονται και ακόμα περισσότερα φημολογούνται», ποιο θα είναι τελικά το ύψος του ποσοστού, επί του πιο ακραίου σεναρίου κουρέματος των ομολόγων μας, πάνω στο οποίο θα βασιστούν και τα επικείμενα stress tests;

>Αφού από μόνες τους δεν θέλουν να διορθώσουν τα του οίκου τους, μήπως θα έπρεπε να παρέμβουν οι αρμόδιες εποπτικές αρχές; Τι και αν η πτώση της χρηματιστηριακής αξίας για το σύνολο των εισηγμένων εταιρειών είναι εντυπωσιακή, αποτυπώνοντας τους φόβους για την πορεία των κερδών τους, εντούτοις ελάχιστες είναι οι εταιρείες που έχουν προχωρήσει σε αναθεώρηση των προβλέψεών τους.

>Αν τα κεφάλαια κατευθύνονταν προς την οικονομία «θα είχε καλώς», το θέμα είναι πως οδεύουν προς τις τράπεζες για να κλείσουν τις τρύπες τους, άρα! Οι κεντρικές τράπεζες των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, με τη χρησιμοποίηση του εργαλείου της Ενίσχυσης Ρευστότητας Έκτακτης Ανάγκης, δημιουργούν ηλεκτρονικό χρήμα εκ του μηδενός και εκτός του ισολογισμού τού ευρωσυστήματος, ενώ οι όποιες ζημίες επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς των εκάστοτε κυβερνήσεων που εγγυώνται την κάλυψή τους.

>Ανοίγουν διάπλατα οι πόρτες για την εισβολή… των ξένων! Συμφωνίες για τη δανειοδότηση ελληνικών επιχειρήσεων από πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού έρχονται να ισοσκελίσουν το κλείσιμο της στρόφιγγας από τις εγχώριες τράπεζες. Τυχαίο; Δεν νομίζουμε!

>Ελλοχεύει ο κίνδυνος για μια ακόμη κρίση, όχι οικονομική αλλά σίτισης! Η αύξηση του κόστους των βασικών ειδών διατροφής, σε συνδυασμό με τις άσχημες κλιματολογικές συνθήκες, θα μπορούσε να οδηγήσει προς αυτήν την κατεύθυνση.

>Καλά τα λέει ο ΣΕΔ, το θέμα είναι ποιος τον ακούει; Στα πλαίσια της Εταιρικής Διακυβέρνησης οι εισηγμένες οφείλουν να αποδεικνύουν ότι έχουν πραγματικά ανεξάρτητα μέλη στο ΔΣ. Έτσι, τουλάχιστον ένα από αυτά θα πρέπει να εκλέγεται από τους μετόχους μειοψηφίας, μέσω συστήματος απλής αναλογικής ή αθροιστικής ψήφου, και να μην είναι της απολύτου επιλογής του μεγαλομετόχου.

>Αυτήν τη φορά, μέχρι την επόμενη, η «σοσιαληστρική κυβέρνηση ΓΑΠ ξεπέρασε τον εαυτό της»! «Κατάφερε το ακατόρθωτο», να κάνει δηλαδή τη μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ακριβότερη σε σχέση με τα αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης.

– Αυτοί που τους έχρισαν διαχειριστές, είναι και εκείνοι που ετοιμάζονται να αγοράσουν κοψοχρονιά ό,τι έχει απομείνει! Ποιος «ανεξάρτητος» εκτιμητής και κάτω από ποιες κοινά αποδεκτές διαδικασίες, θα αναλάβει άραγε την αποτίμηση του option της ΔΕΗ για το ποσοστό των μετοχών που κατέχει στη ΔΕΠΑ;

– Πόσα χρήματα κατασπαταλήθηκαν σε μελέτες; Ποιοι τα πήραν; Τι απέγιναν; Με αφορμή την πρόθεση της διοίκησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης να στραφεί στην παραγωγή νέων προϊόντων, αναρωτιόμαστε αν θα μάθουμε ποτέ το ύψος της ζημίας που υπέστη η εταιρεία από το «σίριαλ» της παραγωγής βιοκαυσίμων και τη μείωση της παραγωγής σε μια περίοδο αυξημένης ζήτησης.

– Οι κατά καιρούς δεσμεύσεις της κυβέρνησης απέναντι στην «τρόικα», συνοδεύονται πάντα με διάφορα δωράκια! Για παράδειγμα, οι αναλογιστικές μελέτες των επικουρικών ταμείων αναμένεται να γίνουν με ανάθεση, έναντι παχυλών αμοιβών, σε ιδιώτες, ημεδαπούς ή αλλοδαπούς.

– Εμείς, όπως πάντα, είμαστε πολύ… γαλαντόμοι! Την ώρα που πανευρωπαϊκά υπάρχουν σκέψεις μείωσης των επιδοτήσεων στα φωτοβολταϊκά, γεγονός που συνδέεται με την οικονομική κρίση και το ακριβό κόστος, η «πράσινη διακυβέρνηση» εξήγγειλε με «καμάρι και υπερηφάνεια» τη μεγαλύτερη επένδυση στη Βαλκανική.


Σχολιάστε εδώ