υπουργείο Εξω(φρεν)ικών
— Και το πιο σημαντικό: Είναι λειτουργοί που μισθοδοτούνται από το κράτος και έχουν και δικαστικές αρμοδιότητες. Εκτός εάν οι δύο βουλευτές ζητούν παράλληλα με την εκλογή να υπάρξει και κατάργηση όλων αυτών των αρμοδιοτήτων…
— Παραδόξως, πάντως, το τελευταίο διάστημα οι βουλευτές έχουν συμμαχήσει με τον Α. Ντεντέ και ξιφουλκούσαν προσφάτως εναντίον της πρωτοεμφανιζόμενης «Πλατφόρμας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Τούρκων της Δ. Θράκης». Η συγκεκριμένη «πλατφόρμα» συνδέεται με την «Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δ. Θράκης» που παραμένει συνδεδεμένη με το παραδοσιακό βαθύ κράτος της Τουρκίας και υποστηρίζει ουσιαστικά τον ψευδομουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μέτε ώστε να καταστεί εθνικοθρησκευτικός ηγέτης στη Θράκη.
— Με την παρέμβασή του ο κ. Κυπριανού στέλνει και ένα ακόμη μήνυμα, καθώς στον Λίβανο όλοι κατανοούν ότι ευθύνονται και οι ίδιοι που δεν επικύρωσαν εδώ και τρία χρόνια τη συμφωνία με την Κύπρο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και τώρα βεβαίως η Κύπρος προχωρά μπροστά με τη συμφωνία με το Ισραήλ.
— Είδαμε και την έγκριση της δαπάνης για την ασφάλεια της πρεσβείας μας στη Βαγδάτη, που φθάνει τα 11.225 ευρώ.
— Επειδή δεν είχαμε αντιληφθεί το ακριβές αντικείμενο της κόντρας του νυν πρέσβη με τους πρώην, μη μας πουν ότι ο καυγάς έγινε για ένα τέτοιο ποσό!
— Για το καλό της μειονότητας στην Αλβανία, ας ελπίσουμε ότι η ηγεσία της θα αποφύγει να εμπλακεί στην αντιπαράθεση Μπερίσα – Ράμα, αν και το ΚΕΑΔ στις τελευταίες εκλογές είχε κατέλθει σε συνεργασία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα του κ. Ράμα. Η παρούσα κρίση ίσως είναι μια ακόμη απόδειξη για το πόσο πιο σοφή θα ήταν η αυτόνομη παρουσία του ΚΕΑΔ στις αλβανικές εκλογές από την πρόσδεσή του στα μεγάλα αλβανικά κόμματα.
— Σειρά θεμάτων έθεσε το ΔΣ της ΕΔΥ στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα:
– Ανάκληση της Εγκυκλίου του υπουργείου Οικονομικών με την οποία προσδίδεται αναδρομική ισχύς, από 1/1/2010, της φορολόγησης του 50% της Αποζημίωσης Υπηρεσίας Αλλοδαπής, καθώς και ταυτόχρονη εξασφάλιση της μη φορολόγησης της ΑΥΑ για το πρώτο επτάμηνο του 2010.
– Έγκαιρη καταβολή της ΑΥΑ και της μισθοδοσίας στους υπηρετούντες στις Αρχές Εξωτερικού.
– Έγκαιρη καταβολή των εξόδων μετακίνησης και πρώτης εγκατάστασης στους υπό μετάθεση υπαλλήλους, προκειμένου να μην υποχρεώνονται στην επαχθή καταβολή εξ ιδίων των σχετικών δαπανών.
– Παύση της συρρίκνωσης των ήδη, κατά πολύ, μειωμένων αποδοχών των υπαλλήλων κατά τη θέσπιση του Ενιαίου Μισθολογίου και παραμονή του Κλάδου στο Ειδικό Μισθολόγιο.
– Λήψη συγκεκριμένων ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση των σοβαρών και αντικειμενικών δυσχερειών και προβλημάτων που έχουν ανακύψει μετά τη θέση σε ισχύ του νέου νόμου περί Δημοσιονομικής Λογιστικής και Ευθύνης, λόγω των πολλών και διαφόρων ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζει η λειτουργία του ΥΠΕΞ (κυρίως ως προς τη λειτουργία των Αρχών Εξωτερικού) έναντι του υπόλοιπου δημόσιου τομέα. Επισημάνθηκε, ειδικότερα, η απαράδεκτη καθυστέρηση αποστολής εγκρίσεων λειτουργικών δαπανών στις Αρχές Ε.Υ., με ό,τι ενδεχομένως αυτό συνεπάγεται για τη διεθνή εικόνα της χώρας.
— Η ΕΔΥ προειδοποίησε ότι τυχόν περαιτέρω καθυστέρηση αντιμετώπισης των παραπάνω προβλημάτων θα δημιουργούσε σοβαρή δυσλειτουργία της Υπηρεσίας.
— Το ΔΣ σημείωσε, ακόμη, σειρά θεσμικών θεμάτων τα οποία χρήζουν διόρθωσης, όπως οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις προαγωγών και η αξιοποίηση του ΔΣ της ΕΔΥ ως έγκυρου και θεσμικού συνομιλητή κατά τη λήψη αποφάσεων που αφορούν τη λειτουργία Αρχών του Εξωτερικού αλλά και θεμάτων οργάνωσης του ΥΠΕΞ (τροποποίηση Οργανισμού).
— Παράλληλα, τα μέλη του ΔΣ εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για το ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του υπουργείου Εξωτερικών έχει υποστεί δραστική μείωση και υπενθύμισαν τις, γνωστές ήδη, προτάσεις τους με τις οποίες –αντί αιματηρών περικοπών δαπανών– θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν καλύτερα οι πόροι του ΥΠΕΞ και να αυξηθούν τα έσοδά του μέσω, μεταξύ άλλων, της αύξησης κατά περίπτωση της Προξενικής Διατίμησης, πράγμα που θα επιφέρει άμεσα έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς και του εκσυγχρονισμού της οικονομικής διαχείρισης του ΥΠΕΞ, με on-line διασύνδεση μεταξύ των Οικονομικών Υπηρεσιών και του συνόλου των Αρχών Εξωτερικού, κάτι το οποίο αναμένεται να επιφέρει την αύξηση της αποτελεσματικότητας και την ταυτόχρονη μείωση του συνολικού κόστους της οικονομικής διαχείρισης του υπουργείου.
— Δεν έλειψαν βεβαίως και γλαφυρά αιτήματα, όπως η επαναλειτουργία του Γυμναστηρίου και η επανεξέταση τρόπων αντιμετώπισης του προβλήματος που έχει ανακύψει για τους υπαλλήλους μετά τους περιορισμούς που έχουν τεθεί στον υπόγειο χώρο στάθμευσης του κτιρίου επί της Ακαδημίας 1.
— Τι απάντηση έλαβαν; Μα, τη γνωστή: «Θα το δούμε αυτό», «Το έχουμε υπόψη μας αυτό», «Θα προσπαθήσω γιʼ αυτό». Το μόνο που δεν ακούστηκε είναι το «δεσμεύομαι». Έστω και για το… γυμναστήριο ή το πάρκινγκ.
— Αν μη τι άλλο, η Κύπρος συνεχίζει να παραδίδει μαθήματα διπλωματίας. Ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών Μ. Κυπριανού έσπευσε στον Λίβανο και εμφανίσθηκε ως ευρωπαίος υπουργός Εξωτερικών που μπορεί να έχει διαύλους επικοινωνίας με τη Βηρυτό και να μεταφέρει αξιόπιστα στις Βρυξέλλες εκτιμήσεις για το τι συμβαίνει στη χώρα αυτή και πώς μπορεί να ξεπερασθεί η κυβερνητική κρίση.
— Είναι καταπληκτική η στήριξη που προσφέρει στην κυπριακή κυβέρνηση η Αθήνα και ο Δ. Δρούτσας, στη δύσκολη αυτή φάση για το Κυπριακό: Ο υπουργός Εξωτερικών έδωσε συνέντευξη στο κομματικό έντυπο του ΑΚΕΛ, τη «Χαραυγή»…