Τα ‘χουν χαμένα σε ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ

Στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκε για μια ακόμα φορά ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τους χειρισμούς τους στην υπόθεση της εισόδου των μεταναστών στη Νομική και όσα ακολούθησαν.
Ήδη κάνουν λόγο για ανεπανόρθωτη ζημιά που υπέστη ο χώρος, ζημιά που πιθανόν να είναι μεγαλύτερη από αυτήν που υπήρξε στα «Δεκεμβριανά του 2008» με αφορμή τη δολοφονία Γρηγορόπουλου και ίσως αποβεί μοιραία για τη μελλοντική επιβίωση του σχήματος.
Πώς τα καταφέρνουμε και κάθε φορά σε παρόμοιες περιπτώσεις οι χειρισμοί μας έχουν αποτέλεσμα να στοχοποιούμε τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ, αναρωτιούνται νουνεχή στελέχη του χώρου που κάνουν λόγο για αυτοκαταστροφικές πρακτικές. Όπως είναι γνωστό, ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούνται ότι στελέχη της νεολαίας του κόμματος στη Νομική και εκπρόσωποι συνιστωσών της συμμαχίας είχαν ενεργό, αν όχι πρωταγωνιστικό, ρόλο στη μεταφορά των μεταναστών από την Κρήτη στη σχολή. Στην Κουμουνδούρου, μετά τον σάλο που προκλήθηκε, έδειχναν αιφνιδιασμένοι, με αποτέλεσμα να προχωρούν σε σπασμωδικές κινήσεις που εξέθεταν τον ΣΥΝ στην κριτική ότι είχε ενεργό ρόλο στην υπόθεση.
Έτσι στο ξεκίνημα της μεταφοράς των μεταναστών στη Νομική ο Α. Τσίπρας εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους μετανάστες και τον αγώνα τους, λέγοντας ότι το κύριο «δεν είναι ο χώρος που επιλέγουν» για να εκφράσουν τα αιτήματά τους.
Όταν ξέσπασε ο σάλος ο ΣΥΝ προσπάθησε να τα μαζέψει και ο πρόεδρός του έτρεξε εσπευσμένα στη Βουλή και σε άσχετη συζήτηση παρενέβη για να ισχυριστεί ότι «όση σχέση έχει ο ΣΥΝ με τα όσα γίνονται στην Τυνησία και την Αίγυπτο, άλλη τόση έχει και με όσα γίνονται στη Νομική». Είπε ότι ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ για συγκεκριμένους λόγους έχουν στοχοποιηθεί από «μεγαλοεργολάβους και μεγαλοκαναλάρχες», φωτογραφίζοντας τον Γ. Μπόμπολα και το Μega, που σήκωσε ψηλά το θέμα, ως αντίποινα στον ενεργό ρόλο που παίζει ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ στο διογκούμενο κίνημα άρνησης πληρωμής διοδίων σε δρόμους που είναι συμφερόντων Μπόμπολα.
Όμως το παιχνίδι είχε ήδη χαθεί, αφού είχε εδραιωθεί -με τον τρόπο με τον οποίο επιχειρηματολογούσαν στελέχη του ΣΥΝ στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα- η πεποίθηση ότι το κόμμα είχε ενεργό ρόλο στη μεταφορά των μεταναστών στη Νομική.
Οι όλοι χειρισμοί προκάλεσαν αντιδράσεις και στο εσωτερικό του κόμματος, αφού έφταναν μηνύματα ότι ο κόσμος του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι μουδιασμένος και αδυνατεί να σταθεί στις συζητήσεις που είχαν φουντώσει στους χώρους δουλειάς. Έτσι συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος αποφασίζοντας να κάνει στροφή 180 μοιρών και να επιχειρήσει να αποστασιοποιηθεί από τα γεγονότα. Μετά την αρχική άρνηση των μεταναστών να αποχωρήσουν από τη Νομική εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν ότι «η σημερινή τους στάση δεν βοηθάει τον αγώνα τους, παρά δίνει άλλοθι στην κυβέρνηση να επιδιώξει την καταστρατήγηση του πανεπιστημιακού ασύλου».
Ήδη ο Δ. Παπαδημούλης με δηλώσεις του είχε σπεύσει να πει ότι ήταν λάθος η εγκατάσταση των μεταναστών στη Νομική, ενώ ο έμπειρος Αλαβάνος -που έχει την εμπειρία των λαθών που έγιναν τον Δεκέμβρη του 2008- παρότι έδωσε το παρών στις συζητήσεις που γίνονταν για τον απεγκλωβισμό των μεταναστών, δήλωσε δημόσια ότι «θα μπορούσαν να βρεθούν πιο εύστοχες κινήσεις από τη Νομική, όπως να γίνει κατάληψη στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αθήνα».
Το μόνο σίγουρο είναι ότι το θέμα των χειρισμών που έγιναν στη συγκεκριμένη υπόθεση θα απασχολήσει τα όργανα του κόμματος και θα ζητηθούν ευθύνες, αφού στελέχη του εκτιμούν ότι σε τόσο σοβαρά ζητήματα πρέπει ο ΣΥΝ να βαδίζει συντεταγμένα και με βάση αποφάσεις των οργάνων και να μην αυτοσχεδιάζουν τα διάφορα στελέχη.


Σχολιάστε εδώ