Σφυροκόπημα Παπανδρέου στη Βουλή

Με δεδομένες τις διατάξεις του Συντάγματος που διαμόρφωσαν τα δύο μεγάλα κόμματα και με βάση το ότι η οποιαδήποτε αλλαγή αποκλείεται πριν από το 2016, η κυβέρνηση υπόσχεται ανέξοδα μεταρρυθμίσεις και επαναλαμβάνει ότι «θα ματώσουμε», ξεκινώντας από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.
«Ή είστε αφελής ή δουλεύετε ψιλό γαζί τον ελληνικό λαό», του απάντησε η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για κοκορομαχία. «Για να δείξετε ότι δήθεν ματώνετε, παρακάμπτετε την ουσία του προβλήματος, που είναι τα κομματικά ταμεία», παρατήρησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.
Τη συζήτηση πυροδότησε η υποβολή πρότασης από τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά για έλεγχο του «πόθεν έσχες» όλων όσοι διετέλεσαν υπουργοί ή υφυπουργοί από το 1974, από δικαστικό σώμα. Στο πλαίσιο της ενότητας που ζήτησε για τα εθνικά θέματα, ο πρωθυπουργός είπε ότι το θέμα δεν είναι τόσο η χρονική περίοδος που θα διερευνηθεί, συμφώνησε όμως να ανεξαρτητοποιηθεί το «πόθεν έσχες» από τη Βουλή. Κατηγορηματικά αντίθετος στην πρόταση Σαμαρά εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. «Μη δώσετε τους πολιτικούς βορά στους δικαστές!» δήλωσε σε δραματικούς τόνους
Τους αρχηγούς των δύο μεγάλων κομμάτων απασχόλησαν και τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων Σημίτη – Καραμανλή. «Πάει γυρεύοντας», είπε για τη ΝΔ ο Γ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι την πενταετία που ήταν κυβέρνηση παρέγραψε πιθανά αδικήματα. «Η μόνη σας συνέπεια είναι η ασυνέπειά σας», απάντησε ο Α. Σαμαράς προσθέτοντας ότι «η δική μας παράταξη Τσουκάτους δεν βγάζει».
Κατά τα άλλα και σε ό,τι αφορά το θέμα της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών για τα εθνικά θέματα που προκάλεσε ο Α. Σαμαράς, αναδείχθηκε το ζήτημα της οριοθέτησης των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών. Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην οριοθέτηση των ΑΟΖ και επεσήμανε ότι η ΝΔ και ο ίδιος ήταν κατά του Σχεδίου Ανάν: «Όταν ο Κ. Καραμανλής πήγαινε στην Τουρκία δεν γινόταν καμία παραβίαση, όταν πήγατε εσείς έγινε όργιο. Τότε η χώρα δεν ήταν σε καθεστώς μειωμένης κυριαρχίας όπως έχετε πει εσείς, ούτε γινόταν μυστική διπλωματία και όταν χρειάστηκε να κάνουμε κόντρα στο Σχέδιο Ανάν την κάναμε. Εσείς μιλήσατε δύο ώρες με τον Ερντογάν και δεν αποκαλύπτετε το περιεχόμενο σε κανέναν».
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τα κόμματα να μην προσδίδουν στην κυβέρνηση τις προθέσεις που της αποδίδουν διάφοροι αναλυτές και πολιτικοί. Είπε ότι βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με τη Λιβύη και την Αίγυπτο για την «οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών» και εξέφρασε την ελπίδα ότι και η Αλβανία θα σεβαστεί τη συμφωνία που υπέγραψε για την ΑΟΖ, παρότι έχει προσφύγει σε δικαστήριο. Ιδιαίτερα για το Καστελλόριζο, που η Τουρκία φέρεται να αξιώνει να μην έχει δική του ΑΟΖ, ο πρωθυπουργός είπε ότι «η ΑΟΖ δεν είναι κάποιο μαγικό χαρτί που λύνει όλα τα προβλήματα. Το θέμα της εκμετάλλευσης των πιθανών ενεργειακών πόρων είναι ένα αντικείμενο που εξετάζει το αρμόδιο υπουργείο. Όλα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα μπορούμε να τα ασκήσουμε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Το Καστελλόριζο δεν εξαιρείται. Τα ίδια δικαιώματα θα ασκήσουμε και για την περιοχή του Καστελλόριζου».
«”Λαγό” της κυβερνητικής πολιτικής, είτε για το Αιγαίο είτε για το χρέος», χαρακτήρισε τον Θόδωρο Πάγκαλο η Αλέκα Παπαρήγα, και πρόσθεσε: «Δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη. Όχι γιατί είστε προδότες. Αλλά γιατί ό,τι κάνετε είναι για να εξασφαλίσετε την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων κι από κει και πέρα αδιαφορείτε για τις παρενέργειες, ή καλύπτετε αυτήν την πολιτική κάτω από τον ψευδεπίγραφο τίτλο του νέου πατριωτισμού».
Για ατολμία κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Γ. Καρατζαφέρης, σε αντίθεση με την κυπριακή κυβέρνηση που κατάφερε να αξιοποιήσει την εύρεση αποθεμάτων φυσικού αερίου.


Σχολιάστε εδώ