Συμβαίνουν στον ΕΔΟΕΑΠ

Τόσο οι γιατροί όσο και οι διοικητικοί υπάλληλοι, για παράδειγμα, έλαβαν τελευταία μια εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία αφενός τους απαγορεύεται να αρρωσταίνουν Δευτέρα και Παρασκευή και αφετέρου τους επιβάλλεται να γνωστοποιούν πόσες μέρες θα παραμείνουν άρρωστοι. Τρελά πράγματα, δηλαδή. Γιατί αν υποθέσουμε πως κάποιοι στο παρελθόν έκαναν όντως κοπάνα και το παρατραβούσαν με τις αρρώστιες, υπάρχουν άλλοι μηχανισμοί ελέγχου από αυτούς τους γενικευμένους που προσπαθεί να επιβάλει η αρχιδιοίκηση. Οι γιατροί αντέδρασαν ήδη και το θέμα ξανασυζητείται.

Οι εργαζόμενοι δέχονται ότι ορθώς χτυπάνε πια κάρτα, γιατί κάποιοι δεν ήταν συνεπείς στο πρωινό κυρίως ραντεβού τους με τη δουλειά, αλλά εκείνο που δεν ανέχονται είναι να περνάει κάθε βδομάδα σχεδόν η «σουπερνόβα» της διοίκησης από δίπλα τους και να τους απειλεί ότι, αν δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, θα φάνε πόρτα. Οι φρέσκοι υπάλληλοι είναι τρομοκρατημένοι και οι παλιοί δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει με το γενικότερο κλίμα απαξίωσής τους που επικρατεί.

Παρεμβάσεις γίνονται ακόμα και σε άλλες προσωπικές προτιμήσεις και το μόνο που λείπει, λένε μερικοί με χιούμορ, είναι να τους βάλουν στολή, να τους ξυρίσουν γουλί και να τους φορέσουν κασκέτο με την κουκουβάγια.

Σχετικό αλαλούμ επικρατεί και στην όλη διάρθρωση του προσωπικού, δεδομένου ότι το οργανόγραμμα, ενώ είχε εκπονηθεί το 2007, δεν έχει κατατεθεί ακόμη, ίσως γιατί χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία. Εν τω μεταξύ, έχουν έρθει τα πάνω κάτω με τους τομείς και τους τομεάρχες, είναι στη μέση και ο νέος γενικός διευθυντής, ο οποίος βέβαια εξακολουθεί να ενημερώνεται ακόμα, ενώ κάποιοι παρεμβαίνουν στη δουλειά του Μικροβιολογικού και των οδοντιατρείων με την κατηγορία ότι ξοδεύουν πολλά.

Ακόμα και στα χαμηλά γίνονται περίεργα πράγματα, με την πρόσληψη ενός υπαλλήλου, πτυχιούχου ανωτάτης σχολής και πρώην στελέχους γνωστής εταιρείας, που δέχτηκε μια υποβαθμισμένη νυχτερινή δουλειά. Φυσικά, δεν είναι προς ντροπή του, αρκεί να μην προορίζεται τελικά για τη θέση κάποιου άλλου υπαλλήλου με τους ίδιους τίτλους μέσα στον ΕΔΟΕΑΠ.

Και έχουμε βέβαια και αυτήν την τεράστια δαπάνη του 1.600.000 ευρώ για την επισκευή-διαμόρφωση τόσο του παλιού όσο και του νέου κτιρίου. Χρειάζονταν τόσα λεφτά; Κανένα στόμα δεν το ‘βρε και δεν το ‘πε ακόμα.

Υπάρχει και η απορία για το πώς το διοικητικό συμβούλιο εγκρίνει ομόφωνα όλες τις αποφάσεις της αρχιδιοίκησης. Εδώ έχουμε ένα μυστικό: Οι αποφάσεις εγκρίνονται με ομοφωνία των ΠΑΡΟΝΤΩΝ. Εάν δηλαδή κάποιος σύμβουλος, διαφωνώντας ριζικά με τις τοποθετήσεις των άλλων και βλέποντας πως δεν μπορεί να κάνει τίποτα, εγκαταλείψει την αίθουσα του συμβουλίου πριν από την έκδοση μιας απόφασης, δεν μπορούμε να μιλάμε για ομοφωνία, αλλά για απλή πλειοψηφία. Και ξέρουμε ποια συνάδελφος είναι που συνήθως υψώνει τη δική της φωνή στα συμβούλια και αποχωρεί αγανακτισμένη.

Ιατρική περίθαλψη

Σε μια τελευταία συνάντηση συνταξιούχων δημοσιογράφων με την πρόεδρο του ΕΔΟΕΑΠ έγινε, μεταξύ άλλων, λόγος για τις εξωτερικές παρακλινικές εξετάσεις, δεδομένου ότι υπάρχουν παράπονα εκ μέρους των ασφαλισμένων ότι τους χρεώνουν περισσότερο απ’ όσο προβλέπει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Από τις 3.514 παρακλινικές εξετάσεις οι 2.026 είναι κοστολογημένες και οι υπόλοιπες ακοστολόγητες. Η πρόεδρος ανέφερε ότι θα εκδοθεί κατ’ αρχάς κατάλογος για τα συμβεβλημένα με τον ΕΔΟΕΑΠ εργαστήρια, ώστε οι συνταξιούχοι να καταβάλλουν το 5% του συνολικού κόστους βάσει του Προεδρικού Διατάγματος και οι εργαζόμενοι το 20%. Όσο για τις ακοστολόγητες εξετάσεις, θα γίνει έρευνα μεταξύ των εργαστηρίων ώστε να βγει μια μέση τιμή κόστους.

Προσοχή: Εάν οι ασφαλισμένοι αγοράζουν από τα φαρμακεία φάρμακα και στη συνέχεια προσκομίζουν την απόδειξη στο Ταμείο, η απόδειξη αυτή πρέπει να έχει επάνω τα σχετικά κουπόνια.

Στον τομέα των κλινικών η διοίκηση πέτυχε έκπτωση 10% στο Ιατρικό Κέντρο, με πρόβλεψη περαιτέρω μείωσης, και 5% σε άλλες κλινικές. Σε ιδιαίτερη αναφορά για τον αριθμό των υπαλλήλων, η Ελένη Σπανοπούλου διευκρίνισε ότι το 2001 με 8.599 ασφαλισμένους είχαμε 95 υπαλλήλους, ενώ το 2008 με 18.000 ασφαλισμένους είχαμε 153. Από τη συζήτηση προέκυψε το συμπέρασμα ότι η διοίκηση ευνοεί, αν δεν επιδιώκει, την απομάκρυνση των υψηλόμισθων υπαλλήλων, που τους αντικαθιστά με χαμηλόμισθους νέους. Το θέμα είναι αν έτσι εξασφαλίζεται η ισορροπία πείρας και επομένως απόδοσης στις υπηρεσίες, έστω και αν η πρόεδρος φαίνεται να επιβλέπει τους πάντες και τα πάντα. Το παλιό κτίριο στο οποίο θα μεταφερθούν οι διοικητικές υπηρεσίες και το Φυσικοθεραπευτήριο – Γυμναστήριο αναμένεται να είναι έτοιμο τον Μάιο. Στον πρώτο όροφο του νέου κτιρίου θα εγκατασταθεί ανεπτυγμένο το Παιδιατρικό Τμήμα. Λόγος έγινε, τέλος, και για τις οικονομικές σχέσεις Εθνικής Τράπεζας, ΕΔΟΕΑΠ και ασφαλισμένων. Το Ταμείο θα ζητήσει να αναβαθμιστούν αυτές οι σχέσεις ώστε και τα αποθεματικά του Οργανισμού και οι καταθέσεις των συνταξιούχων να αποδίδουν περισσότερο.

Τα οικονομικά προβλήματα του ΕΔΟΕΑΠ, τα οποία συζητήθηκαν επίσης, θα αναπτύξει την επόμενη Κυριακή ο συνάδελφος Γιώργος Γιαννήλος.

Και μια μαρτυρία

Καταθέτουμε ένα περιστατικό που μας ανέφερε συνάδελφος και συνδέεται άμεσα με τη γενικότερη κατάσταση της χώρας: «Επειδή με πονούσε το πόδι μου, χρειάστηκε να πάρω ταξί, το οποίο είναι αλήθεια ότι χρησιμοποιώ σπάνια τελευταία. Στη διαδρομή ανοίξαμε συζήτηση με τον οδηγό και κατάλαβα αμέσως πως είχα να κάνω με έναν μορφωμένο άνθρωπο, καθώς ανέπτυξε σοβαρή θεματολογία με άριστη χρήση της ελληνικής γλώσσας. Στο τέλος δεν άντεξα και τον ρώτησα αν ήταν επαγγελματίας οδηγός ταξί. Μου απάντησε χωρίς ίχνος δισταγμού ή ντροπής πως ήταν απόστρατος αντισυνταγματάρχης και έκανε τον οδηγό ταξί για να συμπληρώσει τα έσοδά του επειδή τα παιδιά του σπουδάζουν ακόμη…». Το παλιό τραγούδι «Πώς καταντήσαμε, λοχία;» πρέπει κυριολεκτικά να αναβαθμιστεί.

Σοφία Μαλτέζου


Σχολιάστε εδώ