Στο αμαρτωλό ΕΑΙΤΥ δίδονται οι ηλεκτρονικές και ψηφιακές εφαρμογές των σχολείων!
Μέχρι σήμερα οι αρμοδιότητες διαχείρισης, ανάπτυξης και επιχειρησιακής εκμετάλλευσης του συνόλου των κεντρικών υποδομών, των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και των ψηφιακών εφαρμογών και του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ), ανήκουν με βάση τον νόμο 3027 του 2002 (επί υπουργίας δηλαδή Π. Ευθυμίου) και του Π.Δ. 9325/ΣΤ στις Διευθύνσεις Μηχανογράφησης της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Παιδείας (συγκεκριμένα στη Διεύθυνση Λειτουργικών Υποδομών και στη Διεύθυνση Λειτουργικής Ανάπτυξης Πληροφοριακών Συστημάτων).
Με το νέο νομοσχέδιο που προωθείται προβλέπεται αυτές οι αρμοδιότητες να αποδοθούν στο ΕΑΙΤΥ (Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών) που λειτουργεί ως ΝΠΙΔ με έδρα την Πάτρα και υπάγεται στον υπουργό Παιδείας. Το ΕΑΙΤΥ τα τελευταία δέκα χρόνια έχει αναλάβει πλήθος έργων με απευθείας ανάθεση μέσα από τον τεχνικό σύμβουλο του υπουργείου Παιδείας.
Με το προσχέδιο νόμου που βγήκε σε ηλεκτρονική διαβούλευση στο opengov και θέμα «Για την Αναδιάρθρωση των Δομών Υποστήριξης του Παιδαγωγικού, Εκπαιδευτικού, Ψηφιακού και Εκδοτικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων», στο κεφάλαιο Β με τίτλο: «Ερευνητικό, Ψηφιακό, Εκδοτικό Έργο, ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι το ΝΠΙΔ ΕΑΙΤΥ με έδρα την Πάτρα μετεξελίσσεται: 1) στον κεντρικό τεχνολογικό πυλώνα υποστήριξης τόσο των υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, όσο και της εκπαίδευσης, 2) του ανατίθεται η υποστήριξη της οργάνωσης και λειτουργίας των ηλεκτρονικών υποδομών του υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και 3) η ενιαία διαχείριση, ανάπτυξη και επιχειρησιακή εκμετάλλευση του συνόλου των κεντρικών υποδομών, των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και των ψηφιακών εφαρμογών μάθησης που έχουν αναπτυχθεί διαχρονικά, περιλαμβανομένου και του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ).
Ακόμα προβλέπεται ότι η οικονομική του διαχείριση θα ελέγχεται από ορκωτό ελεγκτή, που ορίζεται από τον υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
Δεδομένου ότι όλες αυτές οι αρμοδιότητες ανήκουν μέχρι τώρα στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας (μηχανογράφηση), εύλογο είναι το ερώτημα γιατί μεταφέρονται σε ΝΠΙΔ, και μάλιστα στο «αμαρτωλό» ΕΑΙΤΥ και αφού είχε γίνει αποκάλυψη από το «ΠΑΡΟΝ» του σκανδάλου του μέλους του ΔΣ του ΕΑΙΤΥ κ. Κομνηνού, ο οποίος κρύβεται μαζί με άλλους παράγοντες, εντός και εκτός υπουργείου, πίσω από αυτές τις προσπάθειες άλωσης ευαίσθητων δημοσίων υπηρεσιών προς ίδιον όφελος. Η ίδια προσπάθεια είχε γίνει και παλιότερα με άλλους υπουργούς Παιδείας, αλλά δεν ευοδώθηκε. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου αγνοούσαν την πρόθεση αυτήν του υπουργείου και το έμαθαν από το internet.
Καμία κοστολόγηση των υπηρεσιών αυτών που παραδίδονται σε ΝΠΙΔ δεν έχει γίνει. Μόνο για την ανάπτυξη του ΠΣΔ (Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου) το υπουργείο δαπανάει πάνω από 10.000.000 ευρώ ετησίως. Μιλάμε για τη σπουδαιότερη υποδομή που κατέχει το υπουργείο Παιδείας σήμερα, η οποία έχει αποσπάσει διεθνές βραβείο και η σπουδαιότητά της μελλοντικά θα είναι αντίστοιχη με τις σημερινές κτιριακές υποδομές των σχολείων.
Τα έργα που παίρνει το ΕΑΙΤΥ με ανάθεση και παραδίδει όλα τα τελευταία χρόνια είναι υπερκοστολογημένα και αμφιβόλου ποιότητας!
Αν γίνει νόμος το υπό διαβούλευση προσχέδιο, οι άμεσες συνέπειες που θα έχουμε είναι:
• Δημόσιες υποδομές της παιδείας και δημόσια περιουσία θα περάσουν σε ιδιώτες χωρίς έλεγχο (μόνο από ορκωτό λογιστή).
• Το ίδιο ισχύει και για δημόσια και ευαίσθητα δεδομένα μαθητών και καθηγητών (το ΠΣΔ ελέγχει όλα τα emails μαθητών και καθηγητών).
Ακόμα και οι Πανελλήνιες Εξετάσεις εντάσσονται στις εφαρμογές που μπορούν να παραδοθούν στο ΕΑΙΤΥ με ερμηνεία του νομοσχεδίου αυτού. Ακόμη, σ’ αυτό εντάσσονται το σύστημα μετάδοσης των θεμάτων των Πανελλήνιων Εξετάσεων, με ό,τι θα σημαίνει αυτό για την αξιοπιστία των εξετάσεων, καθώς και τα άλλα δίκτυα του υπουργείου, ακόμη και οι Η/Υ της Κεντρικής Υπηρεσίας.
Τα έργα και οι ημέρες
του κ. Κομνηνού
Στο φύλλο της 12ης Δεκεμβρίου 2010, σε ρεπορτάζ με τίτλο «Διπλοθεσίτης υπάλληλος του υπουργείου Παιδείας ανέθεσε στον… εαυτό του το έργο 1,06 εκατ. ευρώ για δύο χρόνια», αποκαλύπταμε το έργο και τις… δραστηριότητες του ΕΑΙΤΥ Πάτρας και του κ. Θ. Κομνηνού.
Γράφαμε συγκεκριμένα:
«Εργάζεται σε ΝΠΙΔ της Πάτρας που εποπτεύεται από το υπουργείο Παιδείας, από το 2008 έχει αποσπαστεί στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας χωρίς όμως να αφήσει τη θέση του στο Νομικό Πρόσωπο, και ως προϊστάμενος της ΕΥΕ (Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων) του υπουργείου Παιδείας αναθέτει στον… εαυτό του και την ομάδα του έργα εκατομμυρίων ευρώ εις… υγείαν των κορόιδων που υποφέρουν και πεινάνε!
Πρόκειται για τον Θ. Κομνηνό, ο οποίος είναι υπάλληλος του ΕΑΙΤΥ Πάτρας (Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών) που είναι ΝΠΙΔ του υπουργείου Παιδείας. Το 2008 ο τότε υπουργός Παιδείας τον μετέθεσε στο υπουργείο Παιδείας και του ανέθεσε την εποπτεία των επιχειρησιακών προγραμμάτων του υπουργείου που χρηματοδοτούνται από ΚΠΣ.
Εκμεταλλευόμενος τη θέση αυτή ο κ. Κομνηνός ανέθεσε στο ΕΑΙΤΥ, δηλαδή στον… εαυτό του και την… παρέα του, το έργο τεχνικού συμβούλου του υπουργείου Παιδείας για το 2008 και το 2009 στο αντικείμενο των Εφαρμογών Προγραμμάτων ΚΠΣ, με κόστος 530.000 ευρώ για κάθε έτος συν 114.000 ευρώ τον χρόνο για έξοδα κίνησης!».
Απάντηση ποτέ δεν πήραμε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Τι άλλο από συγκάλυψη, κουκούλωμα μπορεί να είναι η σιωπή;