Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

δ Κάτω οι φόροι, πάνω η αγορά! Όχι, δεν είναι σύνθημα, είναι η εικόνα της χρηματιστηριακής μας αγοράς μετά τη δημοσιοποίηση του φορολογικού νομοσχεδίου που προβλέπει τη μείωση (από το 24% στο 20%) της φορολόγησης των εταιρικών κερδών και την επαναφορά του πρότερου καθεστώτος στη φορολόγηση των μερισμάτων.
δ Η αγορά και οι παράγοντές της μπορεί να μην είναι απόλυτα ικανοποιημένοι από τις εξελίξεις, η ουσία είναι όμως πως αυτή η αλλαγή στη φορολόγηση έχει πολλούς κερδισμένους και καθιστά απείρως πιο ελκυστικό το ΧΑ για τους ξένους και γενικότερα για τους μεγάλους θεσμικούς. Θα γίνουν ξανά της μόδας τα μερίσματα και οι εταιρείες με καλή μερισματική πολιτική…
δ Κατά τα λοιπά το γεγονός πως το ΧΑ συνεχίζει ουσιαστικά εδώ και 10 ημέρες να κινείται σταθερά ανοδικά, έστω κατά περίπτωση με όχι ιδιαίτερα ικανοποιητικούς τζίρους, αλλάζει κατά τι τα δεδομένα, αν και η τεχνική ανάλυση επιμένει πως, εάν δεν «τεσταριστούν» επίπεδα αντίστασης επί αρκετές συνεδριάσεις (για αρχή οι 1.570 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη), δεν θα δοθεί «σήμα» αλλαγής της τάσης.
δ Επίσης ικανοποιητικό κρίνεται το γεγονός ότι τουλάχιστον τις προηγούμενες ημέρες καταγράφηκε και μια διαφοροποίηση στις επενδυτικές επιλογές, αφού δεν ήταν οι τραπεζικές μετοχές αυτές που «έσυραν» τον Δείκτη, κάθε άλλο μάλιστα!
δ Σε κάθε περίπτωση το σίγουρο είναι πως η εβδομάδα έκλεισε με τον Γενικό Δείκτη σε υψηλά 3 μηνών και με τους περισσότερους αναλυτές, χρηματιστές και επενδυτές να ανακτούν την εμπιστοσύνη τους, αν όχι στο σύνολο της αγοράς μας, τουλάχιστον σε κάποιους κλάδους. Ενδεικτικό αυτού και το γεγονός πως τις τελευταίες ημέρες σχεδόν όλοι όσοι είχαν ανοικτές θέσεις short, ιδίως στις τράπεζες, έσπευσαν να κλείσουν άρον άρον τα… κιτάπια τους!
Οψόμεθα…

ΥΓ.: Με γεια μας και το νέο προεδρείο του ΣΜΕΧΑ.


Σχολιάστε εδώ