Στην κόψη του ξυραφιού η ΓΣΕΕ

Σύμφωνα με τις αποκλειστικές μας πληροφορίες, ο κ. Παναγόπουλος τηλεφώνησε και υπογράμμισε στον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης την ανάγκη όπως τα δύο κόμματα εξουσίας συμβάλουν στη θεσμική ενδυνάμωση και λειτουργία της ΓΣΕΕ, στις σημερινές εξαιρετικά κρίσιμες μέρες για τον κόσμο της εργασίας.
Η πρωτοβουλία του κ. Παναγόπουλου φαίνεται ότι δεν ήταν γνωστή σε κάποια, τουλάχιστον, μέλη της ηγετικής ομάδας της ΠΑΣΚΕ στη ΓΣΕΕ και εκδηλώθηκε στο διάστημα που αλληλοσπαράσσονται οι εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ στην ΕΕ της Συνομοσπονδίας. Γι’ αυτό ίσως ο κ. Σαμαράς κράτησε, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ουδέτερη στάση απέναντι στο αίτημα του κ. Παναγόπουλου, λέγοντας ότι θα το μεταφέρει τόσο στη Γραμματεία Συνδικαλισμού της ΝΔ (κ. Γ. Μανώλη και Φιλ. Ταυρή) όσο και στον νέο πρόεδρο της ΔΑΚΕ κ. Ν. Κουτσούκη, για να επιληφθούν του προβλήματος.
Η απάντηση του κ. Σαμαρά φαίνεται ότι αφήνει εκτός των εξελίξεων τόσο τον πρώην γραμματέα της ΓΣΕΕ Βαγγ. Μπουζούλα όσο και το στέλεχος και μέλος της ΕΕ κ. Μ. Τριανταφυλλίδη, οι οποίοι στην πρόσφατη συνεδρίαση του συγκεκριμένου οργάνου συγκρούστηκαν με σφοδρότητα, διεκδικώντας ο καθένας για τον εαυτό του την εκπροσώπηση της παράταξης.
Οι εξελίξεις που δρομολογούνται δεν μπορεί παρά να είναι ραγδαίες, με έκβαση που ουδείς μπορεί να προβλέψει, καθώς η ΔΑΚΕ/ΓΣΕΕ έχει μοιραστεί στα δύο, το ΠΑΜΕ καταγγέλλει ως προδοτική την ηγεσία της Συνομοσπονδίας (προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα από τους «διαχρονικούς» χαρακτηρισμούς περί εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού) ενώ επιτίθεται επίσης με ένταση κατά της Αυτόνομης Παρέμβασης, και η ΠΑΣΚΕ δυναμιτίζει το όλο σκηνικό (της αποσύνθεσης) της ΓΣΕΕ εξαπολύοντας επίθεση κατά της Γραμματείας Συνδικαλισμού της ΝΔ, την οποία κατηγορεί πως «επιχειρεί να μετατρέψει την κρίση εντός της ΔΑΚΕ σε διοικητική κρίση στη Συνομοσπονδία». Η επίθεση της ΠΑΣΚΕ σημειώθηκε σε απάντηση ανακοίνωσης της ΔΑΚΕ, που την καλούσε «να αναλάβει πρωτοβουλία για να αρθούν οι λόγοι που οδήγησαν την παράταξη σε παραίτηση» και προειδοποιεί ότι σε αντίθετη περίπτωση η ΓΣΕΕ οδηγείται σε διοικητικό αδιέξοδο. «Εκεί που μας χρωστάγανε, μας πήραν και το βόδι» απάντησε η ΠΑΣΚΕ, εμπλέκοντας στη δίνη των αντιπαραθέσεων τη Γραμματεία Συνδικαλιστικού της ΝΔ για να ακολουθήσει το χάος.
Απεργία στις
23 Φεβρουαρίου
Αδιανόητο, αλλά πραγματικό: Στη συνεδρίαση της ΕΕ της ΓΣΕΕ, όπου διαδραματίστηκαν τα διαλυτικά φαινόμενα που περιγράψαμε, η συγκεκριμένη ηγεσία αποφάσισε την κήρυξη εικοσιτετράωρης πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας στις 23 Φεβρουαρίου, για την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Μάλιστα και η νέα απεργία θα λάβει τα χαρακτηριστικά της γενικής απεργίας μετά την απόφαση της ΑΔΕΔΥ να «μεταφέρει» στην ίδια ημερομηνία (23/2) τη δική της εικοσιτετράωρη απεργία που είχε εξαγγείλει για τις 10 Φεβρουαρίου.
Ο καθορισμός της 23ης Φεβρουαρίου ως ημέρας απεργίας, προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση των στελεχών του ΠΑΜΕ Γ. Πέρρου και Θ. Κούτρα καθώς δεκάδες ομοσπονδίες που ελέγχονται από τον συγκεκριμένο χώρο είχαν προαποφασίσει εικοσιτετράωρη απεργία στις 10 Φεβρουαρίου. Για άθλιο, προδοτικό ρόλο κατηγορεί την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ανακοίνωση του ΠΑΜΕ, στην οποία αναφέρονται, μεταξύ άλλων, και τα εξής: «Συνειδητά και χωρίς καμία ντροπή οι ηγεσίες της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και της Αυτόνομης Παρέμβασης δίνουν χρόνο στους εργοδότες, την ”τρόικα” και την κυβέρνηση να πετύχουν τους στόχους τους με έναν ελιγμό εκτόνωσης και αποπροσανατολισμού!».
Καταγγελίες κατά ΠΑΜΕ
Απαντώντας ο εκπρόσωπος της Αυτόνομης Παρέμβασης / ΓΣΕΕ κ. Γ. Γαβρίλης καταγγέλλει τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ ότι «δίνουν μάχη για τις ημερομηνίες, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι η οξύτητα και η ένταση της επίθεσης απαιτούν ενωτικές απαντήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος, όπως είναι η κοινή απεργία με τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα». Σημειώνεται ότι η Αυτόνομη Παρέμβαση πρωτοστάτησε για να επιτευχθεί η σύμπτωση στην ημερομηνία εκδήλωσης της απεργίας ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ.
Πρωτοφανής η κρίση που μαστίζει (και απαξιώνει) τη ΓΣΕΕ. Η ηγετική ομάδα της ΠΑΣΚΕ μοιάζει να επιθυμεί λύση εκτός εκτάκτου συνεδρίου, αφού εκτιμάται ότι μπορεί ο κ. Παναγόπουλος να έχει εξασφαλισμένη την υποστήριξη των 100 προέδρων εργατικών κέντρων και ομοσπονδιών, όμως «δεν μπορεί να ελέγξει και τους 300 και πλέον συνέδρους της ΠΑΣΚΕ». Οπότε, το έκτακτο συνέδριο της ΓΣΕΕ προεξοφλείται ότι θα αναδείξει και πάλι την ΠΑΣΚΕ ως πρώτη δύναμη -και πιθανότατα με πλειοψηφία- όμως είναι αμφίβολο αν ο σημερινός πρόεδρος θα βγει αλώβητος από τη δοκιμασία.
Ως προς τη ΔΑΚΕ, το τοπίο μοιάζει και θολό και ανεξέλεγκτο μέχρι στιγμής. Έντονος είναι ο προβληματισμός για τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν, ενώ καθοριστικός ίσως αποδειχθεί ο ρόλος και η παρέμβαση του νέου προέδρου της παράταξης, που μόλις πρόσφατα εξελέγη με συντριπτική πλειοψηφία, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ΚΕ της ΔΑΚΕ. Μένει να αποδειχθεί η δυνατότητα επιρροής του κ. Κιουτσούκη, που υπενθυμίζεται ότι δεν είναι στην ομάδα της ΔΑΚΕ / ΓΣΕΕ. Μάλιστα για τη συμμετοχή του στη διοίκηση της Συνομοσπονδίας απαιτείται η αποχώρηση ενός ή δύο συνδικαλιστών που ήδη βρίσκονται στις παραμονές της συνταξιοδότησής τους.
Ως προς την εικόνα της συνδικαλιστικής Αριστεράς, τίποτε δεν προμηνύει μεταβολή προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, πολύ περισσότερο να διαδραματίσει ρόλο ενωτικό για το σύνολο των εργαζομένων.
Η ΓΣΕΕ βαδίζει όσο ποτέ άλλοτε σε τεντωμένο σχοινί – αρκεί ένα «κάτι» για να την γκρεμίσει.


Σχολιάστε εδώ