Σε αδιέξοδο οι ενταξιακές της Τουρκίας

Τα προβλήματα

Ο κ. Μακρίδης εξήγησε ότι μένουν μόνο τρία κεφάλαια τα οποία θα μπορούσε να ανοίξει η Τουρκία (ανταγωνισμού, δημόσιας προμήθειας και απασχόλησης). Τα λοιπά είναι παγωμένα διότι: 1. Σχετίζονται με προβλήματα που αφορούν στην Άγκυρα. 2. Δεν υπάρχει πρόοδος σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του επιπρόσθετου πρωτοκόλλου. 3. Δεν σημειώθηκε βελτίωση στην εξομάλυνση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Οι μετανάστες

Σύμφωνα με τον κ. Μακρίδη, ένα από τα σημαντικά ζητήματα στις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ είναι εκείνο της βίζας και της συμφωνίας για την επανεισδοχή των μεταναστών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι επί της τελικής διαπραγματευτικής φόρμουλας διαφωνούν μέχρι στιγμής η Κύπρος και η Γερμανία, καθότι υπάρχει στο κείμενο μια τροπολογία που επιτρέπει στην Άγκυρα να υπογράφει τις συμφωνίες με βάση τις «πραγματικότητες» που ισχύουν σε κάθε περίπτωση. Θεωρείται εκ των προτέρων δεδομένο ότι η Άγκυρα δεν θα υπογράψει συμφωνία επανεισδοχής με τη Λευκωσία εφόσον δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Θρησκευτικές ελευθερίες

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης την περασμένη Τετάρτη, ο ολλανδός ευρωβουλευτής Μπάρι Μάτλεν ήγειρε ζήτημα για την παραβίαση των θρησκευτικών ελευθεριών των ελληνοκύπριων εγκλωβισμένων στα κατεχόμενα ανήμερα των Χριστουγέννων, αλλά ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισήμανε ότι δεν γνωρίζει επακριβώς σε ποιο θέμα αναφέρεται ο ευρωβουλευτής… Από τον πλευρά του ο κ. Μάτλεν είπε ότι θα στείλει γραπτώς το ερώτημά του και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύτηκε να απαντήσει. Η επόμενη συνάντηση της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας – ΕΕ θα πραγματοποιηθεί στην Αντιόχεια της Αλεξανδρέττας και στην ημερήσια διάταξη βρίσκονται θέματα όπως οι σχέσεις στρατού – πολιτικής εξουσίας, η ελευθερία του Τύπου, καθώς και η θρησκευτική ελευθερία.


Σχολιάστε εδώ