Προσεχώς παραγραφή…

ΕΝ ΜΕΣΩ γενικής καχυποψίας και καταγγελιών για προσπάθεια συγκάλυψης το σκάνδαλο με τα «μαύρα ταμεία» της Ζήμενς πήρε τον δρόμο της Προανακριτικής. Χωρίς ωστόσο να υπάρχουν υψηλές προσδοκίες ότι θα καταλήξει σε ουσιαστικά αποτελέσματα, τον καταλογισμό ευθυνών δηλαδή, ώστε να μην επαναληφθεί το «φιάσκο» με το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφασή της να καταθέσει αγωγές αποζημίωσης κατά της γερμανικής εταιρείας για τη ζημία που υπέστη το κράτος από τις παράνομες πρακτικές της τα προηγούμενα χρόνια. Ανάλογα θα κινηθούν και μεμονωμένα δημόσιοι οργανισμοί για συμφωνίες που είχαν στο παρελθόν με τη Ζήμενς. Στο πόρισμά τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προτείνουν περαιτέρω διερεύνηση των ευθυνών για επτά (7) πρώην υπουργούς της ΝΔ: Γ. Αλογοσκούφη, Μιχ. Λιάπη, Γ. Παπαθανασίου, Γ. Βουλγαράκη, Πρ. Παυλόπουλο, Β. Πολύδωρα, Χρ. Μαρκογιαννάκη, αλλά και πέντε (5) του ΠΑΣΟΚ: Αν. Μαντέλη, Χρ. Βερελή, Ν. Χριστοδουλάκη, Γ. Παπαντωνίου και Α. Τσοχατζόπουλο. Από την πλευρά τους οι βουλευτές της ΝΔ διαπιστώνουν σαφείς πολιτικές ευθύνες στον πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και ζητούν τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών για τους Γ. Παπαντωνίου, Α. Τσοχατζόπουλο, Ν. Χριστοδουλάκη, Τ. Μαντέλη, Β. Μαλέσιο, Χρ. Βερελή και Γ. Παπακωνσταντίνου. ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ επιρρίπτουν ευθύνες σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ενώ ο ΛΑΟΣ δεν θα μετάσχει στην Προανακριτική αν δεν ανοίξουν τα κομματικά ταμεία και δεν κληθούν να δώσουν εξηγήσεις οι Κ. Σημίτης και Κ. Καραμανλής.
Αλλαγές
ΥΠΟ ΤΟ ΒΑΡΟΣ των δυσμενών εντυπώσεων που επικρατούν μεταξύ των πολιτών για τη διαφαινόμενη κατάληξη του σκανδάλου της Ζήμενς, ο Γ. Παπανδρέου προανήγγειλε σειρά πρωτοβουλιών για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Πιο συγκεκριμένα, ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές στο «πόθεν έσχες» των πολιτικών και διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων με ταυτόχρονη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης. Παράλληλα σημείωσε ότι ο θεσμός των Εξεταστικών Επιτροπών δεν είναι επαρκής και κατά συνέπεια πρέπει να αναζητηθούν τρόποι ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού της ελεγκτικής ικανότητας του Κοινοβουλίου. Στις προθέσεις του πρωθυπουργού δεν είναι, ως φαίνεται, να υιοθετήσει την πρόταση του Αντ. Σαμαρά για αυστηρό έλεγχο του «πόθεν έσχες» όλων των πολιτικών που από το 1974 μέχρι σήμερα άσκησαν καθήκοντα υπουργού ή υφυπουργού. Στα αξιοσημείωτα των προηγούμενων ημερών, οι αποδοκιμασίες σε βάρος του Κ. Σημίτη από ομάδα νεαρών στο κέντρο της Αθήνας.
Κρίσιμο τεστ
ΚΙ ΕΝΩ η κυβέρνηση διαψεύδει τα σενάρια για αναδιάρθρωση του χρέους, οι φήμες επιμένουν ότι στο παρασκήνιο έχουν ξεκινήσει οι σχετικές διεργασίες. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου είναι θέμα χρόνου, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις για τον Μηχανισμό Στήριξης θα διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες και θα είναι σκληρές. Τις επόμενες ημέρες φθάνουν εκ νέου στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της «τρόικας» για το πιο κρίσιμο τεστ μετά την υπογραφή του Μνημονίου. Από τους ελέγχους που θα κάνουν θα εξαρτηθεί η έγκριση της τέταρτης δόσης του δανείου. Στο μικροσκόπιο θα μπει η πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών στις ΔΕΚΟ, η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας κ.ά. Στο μεταξύ στις αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει αυστηρές ποινές για τους φοροφυγάδες. Ωστόσο οι διαφωνίες κορυφαίων υπουργών υποχρέωσαν τον Γ. Παπακωνσταντίνου σε αλλαγές βασικών άρθρων και σε άμβλυνση των ποινών για συγκεκριμένα αδικήματα. Σε περιπτώσεις μη απόδοσης του ΦΠΑ πάνω από ένα ποσόν ο παραβάτης θα κρατείται και θα παραπέμπεται σε δίκη. Το ίδιο θα ισχύει και σε περιπτώσεις μη καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών κι εφόσον η καθυστέρηση υπερβαίνει ένα εύλογο χρονικό διάστημα 6-8 μηνών. Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την ίδρυση ειδικής υπηρεσίας στο υπουργείο Οικονομικών, η οποία και θα ελέγχει υποθέσεις εμπλοκής υπαλλήλων σε υποθέσεις διαφθοράς, αλλά και για πειθαρχικά αδικήματα, όπως εκβιασμούς, δωροδοκία, κακοδιοίκηση κ.ά.
«Αλαλούμ»
ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ επανήλθε το ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου με αφορμή την κατάληψη του κτιρίου της Νομικής από περίπου 300 λαθρομετανάστες οι οποίοι ξεκίνησαν από την Κρήτη και έφθασαν ανενόχλητοι στην Αθήνα με το επίσημο κράτος σε ρόλο θεατή. Ο Αντ. Σαμαράς επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για το πρωτόγνωρο περιστατικό και ζήτησε την οριστική κατάργηση του ασύλου. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει τον νόμο της ΝΔ, ζήτησε τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων και την απόδοση ευθυνών. Οι οποίες ευθύνες πάντως έγιναν «μπαλάκι» μεταξύ των… αρμοδίων. Οι πρυτανικές αρχές κατηγορούν την Αστυνομία ότι ενώ είχε ενημερωθεί εγκαίρως δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει την κατάληψη, ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής υποστήριξε ότι μόνοι αρμόδιοι για το θέμα είναι οι πρυτάνεις. Επίσης η Α. Διαμαντοπούλου κατήγγειλε πολιτικές δυνάμεις (ΣΥΝ) ότι εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη αγωνία για να υπηρετήσουν κομματικές σκοπιμότητες. Με αφορμή το αίτημα των λαθρομεταναστών για νομιμοποίηση, ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης υπογράμμισε ότι δεν τίθεται θέμα μαζικής νομιμοποίησης. Προκαταρκτική εξέταση για την κατάληψη της Νομικής διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών.
Μαζικά πυρά
ΤΑ «ΠΥΡΑ» των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την πολιτική που ακολουθεί στα εθνικά θέματα δέχθηκε στη Βουλή ο Γ. Παπανδρέου. Αντικείμενο κριτικής οι χειρισμοί του στα ελληνοτουρκικά, με τον Αντ. Σαμαρά να τον κατηγορεί ευθέως για «μυστική διπλωματία». Ο πρωθυπουργός απέκρουσε τις κατηγορίες, αλλά απέφυγε να δημοσιοποιήσει το περιεχόμενο της δίωρης συνομιλίας του με τον Τ. Ερντογάν στο Ερζερούμ. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε τον κ. Παπανδρέου να μην εγκαταλείψει τις «κόκκινες γραμμές» στα εθνικά θέματα και προειδοποίησε ότι ως κυβέρνηση η ΝΔ θα ακυρώσει τις τυχόν συμφωνίες με την Τουρκία για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου. Επίσης υπογράμμισε ότι η πολιτική της προσέγγισης που ακολουθεί η κυβέρνηση δεν έχει ουσιαστικά αποτελέσματα, αντίθετα τους τελευταίους μήνες η Τουρκία έχει εντείνει και κλιμακώσει τις προκλήσεις της.


Σχολιάστε εδώ