ο Δαίμονας των δημαρχείων

QQQ Σε πλήρη απαξίωση έχει τους δημάρχους η κυβέρνηση. Την περασμένη εβδομάδα έγινε στην ΚΕΔΚΕ συγκέντρωση δημάρχων απ’ όλη τη χώρα, για να συζητηθούν τα θέματα που έχουν προκύψει με την εφαρμογή του «Καλλικράτη», αλλά κανένας από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών δεν έκρινε σκόπιμο να παραστεί.

Το γεγονός έκανε τους περισσότερους δημάρχους να δυσανασχετήσουν και αυτά που είπαν στα «πηγαδάκια» για τον Γ. Ραγκούση δεν γράφονται. Ουσιαστικά ανέφεραν ότι όλοι οι υπουργοί έχουν κλείσει τις πόρτες τους στους δημάρχους και δεν… καταδέχονται ούτε να τους μιλήσουν στο τηλέφωνο, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών τους αντιμετωπίζει αλαζονικά και τους φέρεται εχθρικά!

Άλλοι πάλι τόνισαν πως με τη μείωση του ποσοστού των προσλήψεων κατά 15%, οι δήμοι έχουν… στεγνώσει από προσωπικό, αφού υπάρχει και η περσινή απαγόρευση που μείωσε τις προσλήψεις κατά 30%!

Υπάρχουν υπηρεσίες, κυρίως σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, που έχουν αυξήσει τις θέσεις των παιδιών που παίρνουν, για να εξυπηρετήσουν τους γονείς που πλέον δεν έχουν δυνατότητα να τα στέλνουν σε ιδιωτικούς σταθμούς, και δεν μπορούν να λειτουργήσουν γιατί δεν έχουν προσωπικό. Χώρια που –όπως έλεγε δήμαρχος των δυτικών προαστίων– δέχεται καθημερινά 30 αιτήσεις από δημότες του για δουλειά!

Επίσης οι δήμαρχοι κατήγγειλαν ότι δεν τους επιτρέπουν να πάρουν άνεργους από τον ΟΑΕΔ μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων! Εκεί δηλαδή που θα μπορούσαν να δώσουν δουλειά σε κάποιους άνεργους με κόστος που δεν θα επιβάρυνε τους ίδιους, δεν τους αφήνουν…

QQQ Ο σταθμός του Μετρό που θα γίνει στο κέντρο του Δήμου Αγίας Βαρβάρας, ξέρετε πώς θα λέγεται; Χαϊδάρι! Μόλις είδαν τις ταμπέλες έξω από τον σταθμό της περιοχής τους οι κάτοικοι του δήμου να γράφουν το όνομα άλλης περιοχής, τα έχασαν. Στην αρχή νόμιζαν ότι ήταν λάθος, αλλά ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό είπε στον δήμαρχο Γιώργο Καπλάνη ότι δεν επρόκειτο περί λάθους, γιατί ο σταθμός θα λέγεται… Χαϊδάρι! Ο δήμαρχος διαμαρτυρήθηκε αρμοδίως, αναφέρθηκε στις υπερκείμενες αρχές, κατήγγειλε το γεγονός και περιμένει. Για να δούμε, μήπως στο τέλος η Αττικό Μετρό θα αλλάξει και τα ονόματα των δήμων από τους οποίους περνάνε τα τρένα της;

QQQ Συνάντηση-σάλπισμα για τη σωτηρία του παραδοσιακού καφενείου στον Λουμπαρδιάρη και τη διατήρηση του έργου του αρχιτέκτονα Δ. Πικιώνη, που εκτείνεται μέχρι του Φιλοπάππου, πραγματοποίησαν την περασμένη Κυριακή οι κάτοικοι των γύρω περιοχών. Ο αγώνας των κατοίκων στοχεύει σε έναν καθαρό, πράσινο και ανοιχτό Φιλοπάππου και σε ένα ζωντανό καφενείο, ταιριαστό με τον τόπο και την έμπνευση του δημιουργού του.

Στην αρχή έγινε η προγραμματισμένη καθαριότητα, στην οποία συμμετείχαν δεκάδες πολίτες. Ακολούθησε εκτεταμένη ενημέρωση –που πήρε τη μορφή συνέλευσης– για το θέμα του καφενείου. Η συζήτηση κάλυψε και άλλα θέματα, όπως τα οχήματα που διαρκώς παραβιάζουν την απαγόρευση κυκλοφορίας τόσο μέσα στον λόφο όσο και στους πεζόδρομους της Δ. Αρεοπαγίτου και Απ. Παύλου. Η ενημέρωση αναφέρθηκε στη μελέτη αποκατάστασης που εκπόνησε η ΕΤΑ (Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα) και που πέρασε πρόσφατα από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, το οποίο –και ορθώς– «έκοψε» τις (πάρα πολλές) προσθήκες που αλλοίωναν το κτίσμα. Ιδιαίτερη κουβέντα έγινε για την πρόθεση της ΕΤΑ να πάει «πακέτο» την εργολαβία αποκατάστασης του καφενείου με την ενοικίαση και επαναλειτουργία του.

QQQ Καταδικάστηκε ο Δήμος Πετρούπολης για τον πνιγμό (στις 9.2.2005) του 16χρονου αθλητή Δημήτρη Δημητριάδη στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Πετρούπολης. Στη δίκη αποδείχτηκε ότι υπεύθυνοι τελικά για τον πνιγμό του νεαρού αθλητή ήταν ο Δήμος Πετρούπολης, που δεν διέθετε στο κολυμβητήριο επόπτη ασφαλείας ως ώφειλε σύμφωνα με τις διατάξεις υγιεινής και ασφάλειας, καθώς και ο αρμόδιος προπονητής της βάρδιας μαζικού αθλητισμού, που δεν επόπτευε τον νεαρό μαθητή επειδή ήξερε κολύμβηση και τον άφηνε να κάνει ασκήσεις άπνοιας, παρότι γνώριζε ότι το κολυμβητήριο ήταν αβαθές και δεν διέθετε άδεια αγωνιστικής δεξαμενής με ανάλογο βάθος. Το αποτέλεσμα ήταν να μείνει αβοήθητος 5-15 λεπτά στον πυθμένα της πισίνας, να εντοπιστεί από λουόμενο και να ανασυρθεί τελικά πνιγμένος.


Σχολιάστε εδώ