Κάτω στον Πειραιά

Έτσι, όλες οι αντιδημαρχίες έχουν να επιδείξουν σημαντικό έργο από τις πρώτες μέρες της λειτουργίας τους, παρά τα προβλήματα που δημιουργούν τα κενά του «Καλλικράτη», τα οποία διαπιστώνονται πλέον σε κάθε βήμα της λειτουργίας του δήμου.

Ο Γ. Δαβάκης λοιπόν προχώρησε στην ενοποίηση των δύο διευθύνσεων της Δημοτικής Αστυνομίας του κέντρου (δηλαδή του Α΄ και Β΄ Διαμερίσματος), με αποτέλεσμα να έχει στη διάθεσή του περισσότερο προσωπικό και να μπορεί να γίνεται καλύτερα η αστυνόμευση στο κέντρο, όπου εμφανίζεται η μεγάλη μάζα των παράνομων μικροπωλητών.

Έτσι, μέσα σε μία εβδομάδα, από την περασμένη Παρασκευή μέχρι προχθές, έγιναν πάνω από 160 κατασχέσεις σε παράνομες «πραμάτειες». Τα αντικείμενα που κατασχέθηκαν φτάνουν τα 10.000, ενώ έγιναν και οκτώ προσαγωγές. Την αποτελεσματικότητα του έργου της Δημοτικής Αστυνομίας στον τομέα του παρεμπορίου υπογράμμισε στη στήλη και ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά Παύλος Πολιτάκης, ο οποίος μάλιστα στις τελευταίες εκλογές ήταν υποψήφιος με τον Γ. Μίχα! Όπως μας είπε ο κ. Πολιτάκης, σίγουρα η εικόνα στο θέμα των παρεμπορίου έχει βελτιωθεί και η δραστηριότητα της Δημοτικής Αστυνομίας αποδίδει. Ωστόσο μέχρι να φτάσουμε στον οριστικό «καθαρισμό» της πόλης από το παρεμπόριο, τόνισε, έχουμε πολύ δρόμο ακόμα…

Ακριβώς για να υπάρξει οριστική λύση του προβλήματος, ο Γ. Δαβάκης συνεχίζει καθημερινά τις «εφόδους» στα σημεία που συνήθως εγκαθίστανται παράνομοι μικροπωλητές και έχει εγκαταστήσει επί μονίμου βάσεως δημοτικούς αστυνομικούς.

Μια που μιλάμε όμως για δημοτικούς αστυνομικούς να σημειώσουμε ότι κάποιοι από αυτούς δυσανασχέτησαν όταν ο νέος αντιδήμαρχος τους έβαλε να δουλεύουν όλους κανονικά σε οκτάωρες βάρδιες. Πολλοί παραπονέθηκαν, άλλοι θύμωσαν, άλλοι απείλησαν, αλλά στο τέλος, αφού διαπίστωσαν ότι ο Δαβάκης δεν… καταλαβαίνει από τέτοια, πειθάρχησαν. Γι’ αυτό η Δημοτική Αστυνομία λειτουργεί… ρολόι. Για την άψογη λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας ο δήμαρχος εξέφρασε στη στήλη την απόλυτη ικανοποίησή του και την ευαρέσκειά του τόσο στον επικεφαλής αντιδήμαρχο όσο και στους εργαζομένους.

// Προ εκπλήξεως βρέθηκε ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος τις προάλλες, όταν συγκάλεσε σύσκεψη διευθυντών στις 2.30 μ.μ. στο γραφείο του. Από το σύνολο των διευθυντών, μόλις το ένα τρίτο εμφανίστηκαν. Όταν δε ο δήμαρχος ρώτησε γιατί καθυστερούν οι υπόλοιποι, κάποιος του είπε ότι δεν πρόκειται να εμφανιστούν γιατί συνήθως στον δήμο οι υπάλληλοι, και φυσικά οι προϊστάμενοι και οι διευθυντές, στις 2 το μεσημέρι σχολάνε, αντί για τις 3, που είναι το κανονικό. Κάποιοι μάλιστα που κάθονται μέχρι το βράδυ για να διεκπεραιώσουν επείγουσες υποθέσεις θεωρούνται κορόιδα! Ο δήμαρχος δεν μίλησε. Το σημείωσε όμως…

// Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της περασμένης Τετάρτης, ο Π. Μαντούβαλος έδειξε δύο κάμερες που βρίσκονται στην αίθουσα και ζήτησε να ξηλωθούν γιατί είναι στραμμένες πάνω του και παραβιάζουν τα προσωπικά του δεδομένα. Τόνισε δε ότι υπάρχουν μόνιτορ στο γραφείο του δημάρχου και του γενικού γραμματέα για να παρακολουθούνται οι κινήσεις των συμβούλων κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Όμως, αν θυμάται καλά ο κ. Μαντούβαλος, οι κάμερες τοποθετήθηκαν στην αίθουσα στην αρχή της πρώτης θητείας Αγραπίδη, όταν ο ίδιος ήταν πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου. Άρα και με τη δική του συγκατάθεση εγκαταστάθηκαν.

// Την ώρα που τυπωνόταν το «Π» της περασμένης Κυριακής, δηλαδή το πρωί του προηγούμενου Σαββάτου, ο Β. Μιχαλολιάκος επιβεβαίωσε αυτό που ανέφερε η στήλη, ότι δηλαδή έχει κάνει σημαντικά βήματα στον τομέα της καθαριότητας και περιόδευσε στα Καμίνια για να διατρανώσει την αποφασιστικότητά του να πετύχει όσο το δυνατόν γρηγορότερα τον καθαρισμό του Πειραιά. Οι κάτοικοι και οι καταστηματάρχες των Καμινίων ένιωσαν ευχάριστη έκπληξη βλέποντας τον δήμαρχο να περνάει μπροστά από τα σπίτια και τα μαγαζιά τους με εργάτες της καθαριότητας και πολλοί έσπευσαν να τον συγχαρούν για τις πρώτες επιτυχημένες ενέργειες της θητείας του, αλλά και να του πουν άλλα επιμέρους προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ο δήμαρχος μίλησε με όλους τους κατοίκους και τους καταστηματάρχες που τον πλησίασαν, άκουσε τις παρατηρήσεις και τα θέματα που του έθεσαν και δεσμεύτηκε να ξαναπεράσει σύντομα από τα Καμίνια για να διαπιστώσει προσωπικά αν αποδίδουν οι ενέργειες που έχει δρομολογήσει για τον καθαρισμό και την αναβάθμιση της περιοχής. Από χθες ο Β. Μιχαλολιάκος κάνει περιοδεία καθαριότητας στην Πηγάδα.

// Μία ακόμα υψηλού επιπέδου επαφή είχε την εβδομάδα που μας πέρασε ο δήμαρχος Πειραιά. Έγινε δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, με τον κ. Παπούλια να εκφράζει την απόλυτη στήριξή του στο όραμα του δημάρχου για τη δημιουργία Μουσείου Αθλητικής Ιστορίας και σύγχρονου Συνεδριακού Κέντρου στον χώρο της Βίλας Ζαχαρίου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατόπιν πρόσκλησης του κ. Μιχαλολιάκου, δέχτηκε να επισκεφθεί τον χώρο, δείχνοντας με τον τρόπο αυτόν το έμπρακτο ενδιαφέρον του για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου.

// Την απορία του γιατί ο αντιδήμαρχος Κήπων και Πρασίνου Γιώργος Βοϊδονικόλας δεν έχει το γραφείο του στον χώρο της αρμοδιότητάς του, όπως οι προκάτοχοί του, εξέφρασε στη συνεδρίαση του ΔΣ ο σύμβουλος του συνδυασμού «Πειραιάς: Πόλη-θρύλος» Γιάννης Μαστρονικόλας. Όπως τόνισε, οι νέοι αντιδήμαρχοι εγκαταστάθηκαν στα κτίρια της υπηρεσίας τους, όπως ο Γ. Δαβάκης στην Ευριπίδου, ο Ηλίας Κατσαφάδος (ως εντεταλμένος σύμβουλος Καθαριότητας) στη Ρετσίνα, η Π. Καλαγιά στο κτίριο της Ελ. Βενιζέλου, ο Κ. Μανωλάκος στο κτίριο της ΔΗΡΑΠ στην Ευριπίδου κ.λπ. Γιατί λοιπόν αναρωτήθηκε ο κ. Βοϊδονικόλας δεν χρησιμοποιεί το γραφείο που είχαν οι προκάτοχοί του στη Φαλήρου και Ρετσίνα, και πήρε γραφείο στο κτίριο του δημαρχείου, στο οποίο μάλιστα έβαλε χλιδάτη διακόσμηση και ακριβά έπιπλα; Η απάντηση αναμένεται…

// Ο ίδιος ο δήμαρχος θα εκπροσωπεί τον Δήμο Πειραιά στο ΔΣ της ΟΛΠ ΑΕ, για να μπορεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις στο λιμάνι, να παρεμβαίνει και να διεκδικεί, για λογαριασμό πάντα του δήμου. Αναπληρωτή του όρισε τον Σπύρο Δριμυλή.

// Πρόεδρος στη νέα επιχείρηση του δήμου που θα καλύπτει τους τομείς του Πολιτισμού, της Κοινωνικής Μέριμνας και των Αλλοδαπών θα αναλάβει η πρώτη σε σταυρούς δημοτική σύμβουλος της πλειοψηφίας, Πασχαλίνα Καλαγιά. Η νέα επιχείρηση θα ονομάζεται Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης (ΚΟΔΕΚΟΠΑ) και θα έχει την ευθύνη για τα πολιτιστικά δρώμενα στον Πειραιά, την κοινωνική εικόνα του δήμου και την αντιμετώπιση των μεταναστών (παράνομων και μη). Πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό τομέα που λόγω κρίσης και ανέχειας του κόσμου γίνεται ακόμα σημαντικότερος. Η επιλογή της Πασχαλίνας Καλαγιά θεωρείται ιδανική, καθώς έχει χρηματίσει επί σειρά ετών πρόεδρος της ΔΕΠΑΠ (Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού) και της ΔΕΚΟΜΕΠ (Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικής Μέριμνας Πειραιά), οι οποίες καταργήθηκαν και εντάχθηκαν στη νέα επιχείρηση. Δηλαδή γνωρίζει το αντικείμενο, το έχει δουλέψει και με δεδομένο ότι όπου έχει δοκιμαστεί μέχρι σήμερα, στα 20 χρόνια της δημοτικής της δραστηριότητας, έχει πετύχει, το πιο πιθανό είναι να έχει και στη νέα της θέση το ίδιο αποτέλεσμα.

// Ο Κυριάκος Μανωλάκος ανέλαβε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης που ελέγχει τον δημοτικό ραδιοσταθμό Κανάλι 1, με αναπληρωτή τον Μύρωνα Καλαϊτζάκη. Αντιπρόεδρος θα είναι ο Ανδρέας Παπακυριακόπουλος και μέλη οι Ευστάθιος Κωνσταντούζος, Ζωή Ρούσσου, Μαρία Τσέγκα, Αλ. Νικολαράκου και Νίκος Λιόδης. Από την παράταξη του Γ. Μίχα, μέλη του ΔΣ κατ’ απαίτησή του θα είναι ο ίδιος ο Γ. Μίχας και από την παράταξη του Π. Μαντούβαλου ο Φ. Καμπούρης. Αναπληρωτής ορίστηκε ο επί σειρά ετών αντιδήμαρχος επί Αγραπίδη, Γιώργος Βοϊδονικόλας, ο οποίος έχει αφήσει εποχή στην Καθαριότητα. Στην πρώτη συνεδρίαση του νέου ΔΣ μετείχε και ο ίδιος ο δήμαρχος, ο οποίος ανέφερε ότι θα αλλάξουν όλα στο Κανάλι 1. Ακόμα και το όνομά του. Είπε επίσης ότι θα αποκτήσει πειραιοκεντρικό προφίλ και ότι θα έχει γνώμονα της εκπομπής του τον Πειραιά. Εκείνο που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι ο Γ. Μίχας ζήτησε να είναι μέλος του νέου ΔΣ της επιχείρησης για να… αποκαλύψει τα «σκάνδαλα» της διοίκησης Φασούλα με τις μετατάξεις υπαλλήλων στις 31 Δεκεμβρίου από το Κανάλι 1 στον δήμο κ.λπ. Για τις μετατάξεις που έκανε εκείνος την ίδια ημερομηνία στη νομαρχία δεν έβγαλε άχνα…

// Μια που μιλάμε για το συγκεκριμένο θέμα, και αφού ο κ. Μίχας είναι τόσο «φαν» της νομιμότητας και της διαφάνειας, μήπως θα έπρεπε να γίνει διαχειριστικός έλεγχος και για τα τελευταία οκτώ χρόνια της διοίκησης της Νομαρχίας Πειραιά; Γιατί έχουν ακουστεί πολλά και ο κόσμος πρέπει να μάθει αν είναι αλήθεια. Ο κ. Σγουρός και ο κ. Χρήστου έχουν τον λόγο…

// Όλοι οι επώνυμοι Πειραιώτες και πλήθος μελών έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Πειραϊκού Συνδέσμου. Η Φιλαρμονική του δήμου απέδωσε εορταστικούς ύμνους και άσματα, ενώ γνωστοί σολίστ έπαιξαν έργα μεγάλων συνθετών στο πιάνο. Ήταν ίσως η πιο ποιοτική εκδήλωση για τον συγκεκριμένο λόγο που έχει γίνει ποτέ στον Πειραιά. Παραβρέθηκαν, εκτός από τον Μητροπολίτη Πειραιά Σεραφείμ που έκοψε την πίτα, ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος, οι βουλευτές Τ. Νεράντζης, Γ. Τραγάκης και Π. Μελάς, οι αντιδήμαρχοι Γ. Δαβάκης και Μελίνα Φύκια, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Π. Κουβάτσος, ο περιφερειακός σύμβουλος Σπ. Σπυρίδων, ο εντεταλμένος σύμβουλος Γ. Σιγάλας, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πειραιάς: Πόλη-θρύλος» Π. Μαντούβαλος, ο σύμβουλος Γιάννης Μαστρονικόλας του οποίου παραγωγή και διάθεση ήταν η κλασική πλέον πρωτοχρονιάτικη πίτα, ο έτερος σύμβουλος του συνδυασμού Νίκος Βλαχάκος, ο πρόεδρος της UNESCO Πειραιά και Νήσων Γιάννης Μαρωνίτης και πολλοί άλλοι. Ήταν μια απόλυτα επιτυχημένη εκδήλωση του πιο ιστορικού ίσως Σωματείου της πόλης, αλλά και δικαίωση της προέδρου του Φερενίκης Θεοχάρη για τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλει για τη συνέχιση της λαμπρής του πορείας.

// Μια άλλη εκδήλωση για την κοπή της πίτας έγινε και στη ΝΟΔΕ Α΄ Πειραιά, με εντυπωσιακή συμμετοχή κόσμου. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρώην υπουργός Χ. Μαρκόπουλος, ενώ παρέστησαν ο δήμαρχος, όλοι οι βουλευτές της ΝΔ Α΄ και Β΄ Πειραιά, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Γ. Κασιμάτης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι κ.ά. Την ευθύνη της διοργάνωσης, για την οποία πήραν συγχαρητήρια απ’ όλους τους συμμετέχοντες, είχαν ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Κυριάκος Καλογεράκος και η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων Καίτη Σαλπέα.


Σχολιάστε εδώ