Θα ακυρώσουμε συμφωνία που θα παραχωρεί στην Τουρκία κυριαρχικά δικαιώματα

Κι αυτό διότι, όπως αναφέρουν πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, στο παρασκήνιο η κυβέρνηση επεξεργάζεται και συζητά προτάσεις για την προσφυγή στη Χάγη και τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, οι οποίες απέχουν κατά πολύ από τις λεγόμενες «κόκκινες γραμμές».
Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το εύρος των συζητήσεων με τη γείτονα, ιδιαίτερα μετά το δίωρο τετ-α-τετ των κ. Ερντογάν και Παπανδρέου στο Ερζερούμ, για το οποίο δεν υπήρξε καμία επίσημη ή ανεπίσημη ενημέρωση. Ενδεικτική ήταν η σκληρή επίθεση που εξαπέλυσε ο Αντ. Σαμαράς από το βήμα της Βουλής εναντίον του πρωθυπουργού, κατηγορώντας τον ευθέως για «μυστική διπλωματία», που όπως σημείωσε «δημιουργεί περισσότερη καχυποψία μέσα στη χώρα παρά καλό κλίμα με τους απέναντι». Επιπλέον, η αδράνεια που επιδεικνύει η κυβέρνηση στο θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης δεν βοηθάει την κατάσταση. Ο πρόεδρος της ΝΔ αμφισβητεί ως αναποτελεσματική τη στρατηγική της προσέγγισης με την Τουρκία που υλοποιεί η κυβέρνηση, καθώς οι προκλήσεις στο Αιγαίο, αντί να μειώνονται, εντείνονται και πυκνώνουν τους 14 μήνες που το ΠΑΣΟΚ έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. «Από την πολλή ελληνοτουρκική φιλία, σε λίγο θα αγναντεύουμε από το Φάληρο τα τουρκικά πλοία και θα τους… κουνάμε το μαντίλι» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του.
Στη ΝΔ δίνουν μεγάλη σημασία στις προοπτικές που δημιουργούνται από μια διεύρυνση της συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ, στην προσπάθεια να αξιοποιήσει η χώρα μας κάθε ευκαιρία προκειμένου να εξουδετερώσει τις έξωθεν πιέσεις. Σημειώνουν ωστόσο, όπως κατέστησε σαφές και ο κ. Σαμαράς στη Βουλή, ότι η συνεργασία αυτή δεν πρέπει να έχει εφήμερο χαρακτήρα με το σκεπτικό ότι το Ισραήλ είναι σε αντιπαλότητα με την Τουρκία. Ταυτόχρονα θεωρούν κρίσιμη την περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας τόσο με την Κίνα όσο και με τη Ρωσία, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι, παρά τους λανθασμένους χειρισμούς της κυβέρνησης, η πόρτα της Μόσχας δεν έχει κλείσει οριστικά για τη χώρα μας. Στη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραμείνει αμετακίνητος στις «κόκκινες γραμμές» της εξωτερικής πολιτικής και να εγκαταλείψει την αδιέξοδη πολιτική που ζημιώνει τα εθνικά μας συμφέροντα. Τον προειδοποίησε μάλιστα ότι αν επιμείνει στα αδιέξοδα, ο λαός θα ξαναπάρει την τύχη της χώρας στα χέρια του. «Με ή χωρίς εσάς, θα πάρουμε ξανά τη χώρα στα χέρια μας, δεν θα αφήσουμε την κρίση να διαλύσει τη χώρα, θα την ξαναστήσουμε στα πόδια της», κατέληξε.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα ο κ. Σαμαράς και η ΝΔ θα ανεβάσουν τους τόνους της κριτικής στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν αρνητικές εξελίξεις στα εθνικά θέματα.


Σχολιάστε εδώ