Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ ΣΤΗ ΔΙΝΗ ΤΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Οι μαθητευόμενοι μάγοι του ΔΝΤ έκαναν υπολογισμούς αφελείς, που μόνον σε πρωτοετείς φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου δικαιολογούνται. Έτσι το Μνημόνιο χρεοκόπησε παντελώς και δεν ξέρουμε πού θα μας οδηγήσει. Ας ξεκινήσουμε τη σημερινή μας ανάλυση με τον πληθωρισμό. Η πρόβλεψη του Μνημονίου ήταν ότι το 2010 με τα μέτρα και με τη συνταγή της «τρόικας» η αύξηση του πληθωρισμού θα έφτανε στο 1,8% – 2%. Τώρα που έκλεισε το 2010 ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση έφτασε στο 5,2%. Τεράστια η απόκλιση από τις προβλέψεις του Μνημονίου.

K αι καλά, οι συντάκτες της συνταγής δεν έλαβαν υπόψη ότι οι δύο αυξήσεις του ΦΠΑ και των άλλων έμμεσων φόρων θα προκαλούσαν αύξηση του πληθωρισμού; Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν μπόρεσε να διαβλέψει τις επιπτώσεις των μέτρων του Μνημονίου; Γιατί δεν θέλησαν να διαπραγματευτούν καθόλου τα διάφορα μέτρα που περιείχε το Μνημόνιο; Και με ιδιαίτερο φανατισμό και ασυζητητί τα παρουσίασαν σαν σωτήρια για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας;
Και δεν είναι μόνο ο πληθωρισμός που γιγαντώθηκε. Έχουμε και το παράδειγμα της ανεργίας. Το Μνημόνιο προέβλεπε ότι η ανεργία το 2010 θα φτάσει στο 12% του εργατικού δυναμικού. Ήδη η ανεργία καλπάζει ακάθεκτη και έχει φτάσει στο 15% (και στους νέους στο 35%) και η προοπτική για το 2011 είναι αρκετά ζοφερή. Δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς η ανεργία να κυμανθεί σε επίπεδα πλησίον του 20%. Η ανεργία προέρχεται, όπως είναι γνωστό, από τη μείωση της απασχόλησης. Και η μείωση της απασχόλησης είναι το αποτέλεσμα της συρρίκνωσης της ενεργού ζήτησης αγαθών και υπηρεσιών. Που σημαίνει και μείωση της παραγωγής. Όταν η «τρόικα» ζητούσε δραστική μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων, δεν υπολόγιζε ότι αυτό θα είχε αποτέλεσμα τη μείωση της ζήτησης και της παραγωγής και κατ’ επέκταση την αύξηση της ανεργίας; Αλλά οι αρνητικές επιπτώσεις από το φαινόμενο αυτό μεταδίδονται και στη μείωση των φορολογικών εσόδων του κράτους. Η απόδοση της φορολογίας συναρτάται ευθέως με το ύψος της παραγωγής και με τα εισοδήματα των εργαζομένων και ασφαλώς και με τα κέρδη των επιχειρήσεων. Εάν υπήρξε κάποια βελτίωση στο δημοσιονομικό μας πρόβλημα και ειδικά αν κατάφερε η κυβέρνηση το 2010 να μειώσει το έλλειμμα, αυτό οφείλεται στις εύκολες λύσεις της μείωσης των αποδοχών των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, των συντάξεων, στη μείωση των πιστώσεων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς και στη μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Ο κ. Παπακωνσταντίνου βρήκε τη λύση. Στην αύξηση της φορολογίας και στη μείωση μισθών και συντάξεων. Και φυσικά στον περιορισμό των πιστώσεων του ΠΔΕ.
Όλα αυτά που προαναφέραμε, έχουν άμεσο αντίκτυπο στην τελική διαμόρφωση του ΑΕΠ. Έτσι το ΑΕΠ, σύμφωνα με τη δική μας άποψη, τελικά το 2010 θα παρουσιάσει μείωση της τάξης του 5-5,5%. Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η χώρα μας κυριαρχείται πλέον από το φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού. Παραγωγική στασιμότητα συγχρόνως με υψηλό πληθωρισμό. Όλα τα φαινόμενα δείχνουν ότι ο στασιμοπληθωρισμός θα είναι μια κατάσταση μακροχρόνια και ασφαλώς θα διαρκέσει όσο τα μέτρα του Μνημονίου θα εφαρμόζονται. Και θα υπάρξει και μια περίοδος, όταν λήξει το Μνημόνιο, ανασύνταξης και ανάρρωσης της ελληνικής οικονομίας από τη λαίλαπα στην οποία την καταδίκασε η «τρόικα». Για τους λόγους αυτούς θεωρούμε ότι υπάρχει ανάγκη αλλαγής αμέσως της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται σήμερα. Η σημερινή στρατηγική οδηγεί σε μια μη βιώσιμη κατάσταση την ελληνική οικονομία. Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει πού οδηγείται η Ελλάδα. Και ο υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία» δηλώνει ότι «με την ίδια λογική θα συνεχίσουμε και τα τρία προσεχή χρόνια», τη λογική που απειλεί να συντρίψει την ελληνική οικονομία. Και ένα κράτος με κατεστραμμένη οικονομία, με βαθιά ύφεση και με ανεργία των νέων που πλησιάζει το 35%, δεν είναι δυνατόν ποτέ να επιβιώσει. Το συμπέρασμα είναι ότι οι πολιτικοί μας δεν κατανοούν την ελληνική πραγματικότητα, γιατί απλώς ζουν στην ευδαιμονία του σκότους. Η πραγματικότητα δυστυχώς είναι ότι η Ελλάδα βαδίζει σε αργό θάνατο. Και αντί η κυβέρνηση να κοιτάξει πώς θα προστατεύσει την ελληνικότητα του πολίτη αυτής της χώρας, έχει στρέψει ολόκληρο το ενδιαφέρον της στο να μη ζημιωθούν οι κερδοσκόποι δανειστές μας.
Και για να επανέλθουμε στα οικονομικά, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να διαπραγματευτεί επιτέλους τις ρυθμίσεις και τα μέτρα που προβλέπει το Μνημόνιο. Και να μη δέχεται ασυζητητί όσα μέτρα προτείνουν οι αδαείς, φαιδροί εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ και των άλλων οικονομικών οργανισμών. Εντός των ημερών καταφθάνει το κλιμάκιο των ελεγκτών της «τρόικας» στην Αθήνα, με καινούργιες προτάσεις για νέες μειώσεις μισθών, συντάξεων, για επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και για άλλα μέτρα που θα δημιουργήσουν ακόμη δυσχερέστερες καταστάσεις για τον λαό. Κι αυτά προκειμένου να εγκριθεί η καταβολή της 4ης δόσης του δανείου που μας χορήγησε η «τρόικα». Φαίνεται ότι η κάθε δόση του δανείου θα συνοδεύεται και από τη λήψη εξοντωτικών μέτρων για την οικονομία μας. Έτσι όπως βαδίζει η κυβέρνηση, η χρεοκοπία του Μνημονίου θα προκαλέσει και τη συντριβή της ελληνικής οικονομίας. Κι αυτό θα έχει τελικό αποτέλεσμα την ανατροπή του σημερινού πολιτικού σκηνικού. Τα κόμματα πρέπει να συνετιστούν και φυσικά η κυβέρνηση πρώτη απ’ όλα. Πρέπει να αλλάξουν στάση απέναντι στα προβλήματά μας και γενικά να αναθεωρήσουν τα προγράμματά τους και να τα προσαρμόσουν στις ανάγκες του λαού, γιατί διαφορετικά δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι: Πώς η οικονομία μας και γενικά το επικρατούν σύστημα, πήρε αυτόν τον κατήφορο; Ποια είναι τα αίτια στα οποία οφείλεται αυτή η συστημική παραλυσία σε όλους τους τομείς; Βασικά φρονούμε ότι όλα ξεκίνησαν από την κρίση αξιών και την ανύψωση του κέρδους ως υπέρτατης αξίας. Κι αυτή η κρίση αξιών, έστω και με καθυστέρηση, ήρθε και στην Ελλάδα, καθώς, όπως όλοι γνωρίζουμε, αυτή η «νέα τάξη πραγμάτων» ξεκίνησε από τις ΗΠΑ. Τα εκφυλιστικά αυτά φαινόμενα γρήγορα μεταδόθηκαν και στους λαούς και κυρίως στην πολιτική και στην οικονομική ελίτ, που έθεσε ως στόχο το κέρδος και τον εύκολο και αδικαιολόγητο πλουτισμό και αδιαφόρησε και για την ευημερία των λαών και για το ηθικό τους επίπεδο. Έτσι καταλήξαμε στην κρίση και στην ανυποληψία των θεσμών. Ειδικά καθόσον αφορά τα αίτια της οικονομικής κατάρρευσης της Ελλάδος, αυτά πρέπει να σημειώσουμε ότι έχουν ξεκινήσει από τη στρεβλή πολιτική που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Η ασκηθείσα οικονομική πολιτική, κυρίως όμως από το 1990 και μετά, έχει ως χαρακτηριστικό της την εγκατάλειψη της πραγματικής οικονομίας. Ακόμη και στην περίοδο της κρίσης η κυβέρνηση Καραμανλή διέθεσε 25 δισ. ευρώ για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος, δηλαδή των τραπεζών, και δεν διέθεσε ούτε ένα ευρώ για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, η οποία αθωράκιστη πάλευε μέσα στο πλαίσιο της Ευρωζώνης με υπέρτερες οικονομίες. Έτσι τώρα καλείται ο λαός να πληρώσει τα σφάλματα της εισόδου μας στην ΟΝΕ με απροπαράσκευη οικονομία και με ψεύτικα στοιχεία που στέλναμε στην Ευρωζώνη. Από εκεί ξεκινά το κακό. Και ο στασιμοπληθωρισμός που εμφανίζεται τώρα είναι αποτέλεσμα των ενεργειών για την εισδοχή μας σε μια νομισματική ένωση με υπέρτερες οικονομίες και με απροπαράσκευη τη δική μας. Με τη χρεοκοπία του Μνημονίου, την οποία τώρα όλοι παραδέχονται, οι θυσίες του ελληνικού λαού πήγαν χαμένες. Παρά τις υποσχέσεις του πρωθυπουργού ότι αυτήν τη φορά οι θυσίες μας θα πιάσουν τόπο. Και όσο δεν αλλάζει η πλεύση του κυβερνητικού σκάφους και θα υπάρχει το Μνημόνιο, η ελληνική οικονομία θα φθίνει και μαζί της θα καταστρέφεται και η κοινωνική συνοχή και η ελληνική ταυτότητα της κοινωνίας μας.
Η ΝΔ ζητάει αλλαγή της οικονομικής πολιτικής. Κατ’ αρχάς έχει δίκιο. Η σημερινή οικονομική πολιτική, είτε Μνημονιακή είτε όχι, έχει χρεοκοπήσει και πρέπει να αλλάξει. Τι μας προτείνει όμως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Μέχρι τώρα δεν μας έχει δώσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μιας άλλης οικονομικής πολιτικής ώστε να είμαστε σε θέση να επιμετρήσουμε τις επιπτώσεις και τη δυνατότητα υλοποίησής της μέσα στο πλαίσιο της σημερινής κατάστασης. Φαίνεται ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενδιαφέρεται μόνο για την αλλαγή των σημάτων και των συμβόλων. Και βραδυπορεί στο έργο ουσιαστικής αντιπολίτευσης και θετικών προτάσεων για την αντιμετώπιση της σημερινής εκφυλιστικής κατάστασης.
Ας προτείνει λοιπόν τα μέτρα που είναι αναγκαία για το καλό της Ελλάδας, για να μη ζούμε καταστάσεις κατάληψης των πανεπιστημίων από λαθρομετανάστες.


Σχολιάστε εδώ