εδώ Βρυξέλλες

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία (2007), τα προϊόντα που εισάγονται στην ευρωπαϊκή αγορά και προέρχονται από τέτοιου είδους πρακτικές αλιείας αγγίζουν τους 500.000 τόνους ετησίως, με αντίστοιχη αξία που φθάνει το 1,1 δισ. ευρώ. Η ΕΕ, ένας από τους μεγαλύτερους αλιευτικούς παράγοντες, μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην καταπολέμηση τέτοιων φαινομένων καθώς, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η πρόσβαση στην κοινοτική αγορά επιτρέπεται μόνο σε προϊόντα που έχουν πιστοποιηθεί ως νόμιμα.

• Δημόσια ακρόαση πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες υπό την αιγίδα της Επιτροπής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με σκοπό την ενίσχυση και την προώθηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της πρόσβασης στο καθαρό νερό και στη διασφάλιση στοιχειωδών κανόνων υγιεινής για όλο τον κόσμο. Μεταξύ των άλλων, συζητήθηκαν πρωτοβουλίες και δράσεις που πρέπει να υιοθετηθούν μέχρι τις 22 Μαρτίου 2011, Παγκόσμια Ημέρα Νερού.

Η επικεφαλής της ΝΔ και μέλος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μαριέττα Γιαννάκου, μετά τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν στην ακρόαση, δήλωσε:

«Είναι απαράδεκτο και υποκριτικό στη σύγχρονη εποχή να μη διασφαλίζουμε την καθολική πρόσβαση στο καθαρό νερό. Πολλές από τις τεχνολογικές καινοτομίες και τις πρωτοβουλίες της Ένωσης είναι ασήμαντες και δεν θα έχουν κανένα αντίκρισμα εάν δεν μπορούμε να διασφαλίζουμε το πιο απλό και το πιο απαραίτητο για όλους μας, το καθαρό νερό και την άμεση και χωρίς εμπόδια πρόσβασή μας σε αυτό. Το νερό είναι παγκόσμιο αγαθό και δικαίωμα όλων και για τον λόγο αυτόν οφείλουμε να επιμεληθούμε της δημοκρατικής διαχείρισής του».


Σχολιάστε εδώ