«Δουλεμπόριο» στα υπουργεία;
Τις συμβάσεις υπουργείων και εποπτευόμενων φορέων με εργολάβους που αναλαμβάνουν συμβάσεις καθαρισμού και φύλαξης κτιρίων ανακοίνωσε ότι θα ελέγξει το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας. Θα ελεγχθεί αν οι συμβάσεις εναρμονίζονται με τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας και αν είναι σύμφωνες με τις διατάξεις του νόμου για την εργασιακή ασφάλεια.
FΗ στήλη συγχαίρει τον κ. Μ. Χάλαρη για την πρωτοβουλία του, καθώς είναι πολλές οι ενδείξεις, ότι τα υπουργεία, στην προσπάθειά τους να μειώσουν τα κόστη καταλήγουν να αναθέτουν συμβάσεις σε εταιρείες που λειτουργούν με όρους σύγχρονου δουλεμπορίου.
• Θα του συνιστούσαμε, μάλιστα, επειδή τυχαίνει να έχουμε υπόψη αρκετά στοιχεία για την περίπτωση αυτή, να ελέγξει κατά προτεραιότητα τη σύμβαση που έχει υπογράψει το υπουργείο Οικονομικών με ιδιωτική εταιρεία, για τη φύλαξη του κτιρίου του στην Καλλιθέα, όπου στεγάζεται η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Όσο και αν προσπαθήσαμε, αντιπαραβάλλοντας την αμοιβή που πληρώνει το υπουργείο στην εταιρεία με τις νόμιμες αμοιβές των φυλάκων, βάσει της συλλογικής τους σύμβασης, δεν καταφέραμε να βρούμε πώς καταφέρνει ο άξιος επιχειρηματίας να μειώνει τόσο πολύ το κόστος της παρεχόμενης υπηρεσίας και να τηρεί τη νομιμότητα…
«Δεν πληρώνω»
ούτε τις κάρτες;
Το κίνημα «Δεν πληρώνω», που κατάφερε να σηκώσει τις μπάρες των διοδίων και να προκαλέσει ουκ ολίγους πονοκεφάλους στην κυβέρνηση, τους εργολάβους και τις πιστώτριες τράπεζες, φαίνεται ότι θα επεκτείνει τη δράση του και σε άλλα άδικα/παράνομα χαράτσια εις βάρος του μέσου πολίτη. Μια ιδέα που άκουσε η στήλη από πρόσωπο που έχει ρόλο στις κινητοποιήσεις για τα διόδια είναι να ακούσουν και οι τράπεζες το «Δεν πληρώνω» για τις πιστωτικές κάρτες. Το σκεπτικό της ιδέας είναι απλό: τα επιτόκια και άλλες χρεώσεις που περιλαμβάνονται στις συμβάσεις πιστωτικών καρτών έχουν κριθεί παράνομα κατ’ επανάληψη από τα δικαστήρια. Οι πολίτες που συμμετέχουν στο κίνημα «Δεν πληρώνω» (και δεν είναι λίγοι: γίνεται λόγος για περισσότερους από 600.000 «συνοδοιπόρους») θα μπορούσαν να στείλουν μαζικά εξώδικα στις τράπεζες, ζητώντας να προσδιορισθεί το ύψος των νόμιμων οφειλών τους (βάσει της νομολογίας), δηλώνοντας ταυτόχρονα την πρόθεσή τους να μην εξυπηρετήσουν χρέη που προκύπτουν από παράνομες χρεώσεις.
FΗ ιδέα ακούγεται καλή και έχει νομικά ερείσματα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι και οι σημερινοί διοικούντες την Εθνική Τράπεζα είχαν δηλώσει το φθινόπωρο του 2009, ότι είναι πρόθεσή τους να εναρμονίσουν τα προϊόντα της τράπεζας με τη νομολογία – η πρόοδος σε αυτήν την κατεύθυνση, βέβαια, αποδείχθηκε πολύ αργή, αν όχι ασήμαντη, όχι μόνο από την Εθνική, αλλά συνολικά από τις ελληνικές τράπεζες. Ίσως ήλθε η ώρα να ασκηθεί λίγη πίεση «από χαμηλά», μήπως αλλάξουν γραμμή πλεύσης οι τραπεζίτες…
Ιδού η Ρόδος,
για τον Γερμανό…
Η ποινική δικογραφία για το σκάνδαλο Γερμανός μπορεί να αρχειοθετήθηκε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να μείνει αιωνίως στο σκοτάδι η πολυσυζητημένη έκθεση αποτίμησης της αλυσίδας Γερμανός από την JP Morgan, με την οποία νομιμοποιήθηκε το υψηλό τίμημα της εξαγοράς. Αν αυτή η έκθεση βγει από… το χρονοντούλαπο της ιστορίας, θα καταλάβουμε αν η αποτίμηση αυτή βασίσθηκε σε ορθολογικές παραδοχές, ή αν στον διεθνή οίκο δόθηκαν σκόπιμα από τη διοίκηση ΟΤΕ/Cosmote «φουσκωμένες» βασικές παραδοχές, που «διευκόλυναν» την υψηλή αποτίμηση.
• Πέντε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Θ. Οικονόμου, Β. Γιουματζίδης, Π. Δημητρουλόπουλος και Ο. Ρεντάρη) ζήτησαν αυτήν την εβδομάδα από τον υπουργό Οικονομικών να κατατεθεί στη Βουλή η «επτασφράγιστη» έκθεση αποτίμησης.
• Υποθέτουμε, ότι ούτε ο υπουργός Οικονομικών, ούτε η σημερινή διοίκηση του ΟΤΕ έχουν λόγους να διατηρούν κρυφή αυτήν την έκθεση. Ιδού η Ρόδος, λοιπόν…