Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1 Στους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, που ασκούν μεγάλη επιρροή, έχουμε αλλαγή φρουράς από την 1η Ιανουαρίου. Επικεφαλής του G8 και του G20 ανέλαβε ο γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος θα ηγείται πλέον των δύο αυτών Οργάνων, που φιλοδοξούν να χειραγωγούν τις εξελίξεις στη διεθνή οικονομία. Και μέσω αυτής να επηρεάζουν και τις πολιτικές εξελίξεις. Ο Σαρκοζί φαίνεται να έχει ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα και για τον σκοπό αυτόν συναντήθηκε ήδη με τον Πρόεδρο Ομπάμα για μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση αναμόρφωσης του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος. Μιλώντας κατά την ανάληψη των καθηκόντων του ο Σαρκοζί ανακοίνωσε ότι οι προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας θα είναι: α) Η σταθεροποίηση των τιμών των πρώτων υλών και κυρίως η σταθεροποίηση των τιμών στα είδη διατροφής και στο πετρέλαιο. Τα είδη διατροφής από την περσινή χρονιά έχουν αρχίσει να βρίσκονται σε ανεπάρκεια, με μειωμένη προσφορά και αυξημένες τιμές. β) Η αναμόρφωση του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος που τόσα δεινά έχει προκαλέσει σε παγκόσμια κλίμακα. Από την εμφάνιση της κρίσης μέχρι σήμερα ο Σαρκοζί αγωνίζεται για τη δημιουργία Οργάνων που θα θέσουν υπό έλεγχο την κερδοσκοπία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα σοβαρό που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι κυβερνήσεις όλων των κρατών είναι η αχαλίνωτη κερδοσκοπία που αναβλύζει από τις πρακτικές που ακολουθεί η χρηματοπιστωτική αγορά. γ) Η ενίσχυση της παγκόσμιας διακυβέρνησης για τον συντονισμό των παραπάνω αποφάσεων. Αν καταφέρει ο Σαρκοζί να θέσει υπό έλεγχο τη χρηματοπιστωτική αγορά θα φανεί κατά τη Σύνοδο Κορυφής του G8 τον Ιούνιο του 2011 στη Ντοβίλ της Γαλλίας. Θα είναι μεγάλη προσφορά εάν πείσει τον Ομπάμα να χτυπήσουν μαζί Αμερικανοί και Ευρωπαίοι την κερδοσκοπία των αγορών και στο πετρέλαιο και στα είδη διατροφής και στα επιτόκια δανεισμού των κρατών.

2 Αλλαγή φρουράς και για την ΕΕ. Από την 1η Ιανουαρίου την Προεδρία ανέλαβε η Ουγγαρία. Παρότι η σημερινή κυβέρνηση της Ουγγαρίας είναι ακροδεξιών τάσεων και μιλάει για «νέα κοινωνία» και για «εθνική αναγέννηση» της χώρας αυτής, οι υπόλοιποι ηγέτες της ΕΕ δέχτηκαν έναν ιστορικό συμβιβασμό με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Όρμπαν ο οποίος από την αρχή της ανάληψης της εξουσίας στη χώρα του έδειξε φιλοφασιστικές τάσεις. Κι αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι πρώτες του αποφάσεις ήταν η συρρίκνωση της εξουσίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου και η ψήφιση νέου νόμου περί Τύπου, που περιορίζει την ελευθεροτυπία και καθιερώνει βαρύτατες ποινές, όπως συμβαίνει συνήθως στα δικτατορικά καθεστώτα. Εν πάση περιπτώσει, ο ούγγρος πρωθυπουργός, αναλαμβάνοντας την Προεδρία της ΕΕ, ανακοίνωσε ότι στόχος της προεδρίας του θα είναι:

α) Η ενίσχυση της απασχόλησης για τον περιορισμό τής αρκετά υψηλής ανεργίας που μαστίζει τα ευρωπαϊκά κράτη.

β) Η διεύρυνση της ζώνης του Σένγκεν ώστε να συμπεριλάβει και τα νέα κράτη-μέλη της ΕΕ, τα οποία μέχρι τώρα δεν έχουν προσχωρήσει στη συνθήκη του «μεγάλου αδελφού».

γ) Η ανάπτυξη μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για τους Ρομά. Και η δημιουργία σταθερών κανόνων ενσωμάτωσής τους.

δ) Η εναρμόνιση της πολιτικής των κρατών-μελών στους τομείς που αφορούν τις τιμές των τροφίμων, τη συνετή διαχείριση των υδατικών πόρων και την πολιτική ενέργειας.

Το πρόγραμμα αυτό δεν μπορεί βέβαια να θεωρηθεί άκρως δημοκρατικό, θα εξαρτηθεί όμως από τη βούληση της Προεδρίας για την υλοποίηση όλων αυτών των στόχων. Εκτός εάν πρόκειται για συνηθισμένες πολιτικές εξαγγελίες, χωρίς αντίκρισμα. Ασφαλώς τους δημοκρατικούς πολίτες της Ευρώπης δεν τους ικανοποιεί καθόλου η διεύρυνση της «ζώνης του Σένγκεν», η εφεύρεση αυτή του «μεγάλου αδελφού», που προσβάλλει βάναυσα την ευρωπαϊκή πολιτική κουλτούρα, εν ονόματι τάχα της καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας. Ο στόχος για περιορισμό της ανεργίας είναι καλοδεχούμενος. Όμως την ανεργία την εκτρέφει το σύστημα, καθώς με την υψηλή ανεργία το σύστημα εξυπηρετείται. Είναι συνεπώς πρόβλημα συστημικό, που δεν θα καταφέρει η ουγγρική Προεδρία να το προσεγγίσει όσο καλή διάθεση κι αν έχει. Κακά τα ψέματα. Η Προεδρία της ΕΕ είναι ένας διακοσμητικός θεσμός, χωρίς ουσία.


Σχολιάστε εδώ