Διάδρομοι και Ψίθυροι

ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΕΛΠΕ, Τιτάν, EXAE, ΜΕΤΚΑ, Frigoglass. Μερικές από τις εισηγμένες που εκτιμάται ότι θα είναι από τις «κερδισμένες» των νέων φορολογικών μέτρων. Πρόκειται για εταιρείες που παραδοσιακά διακρίνονται για την υψηλή μερισματική τους πολιτική. Επίσης οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι τα νέα μέτρα θα έχουν θετική επίδραση και στις προβλέψεις για τα κέρδη ανά μετοχή, επομένως θα δώσουν «ανάσα» και στις αποτιμήσεις τους.

Credit Suisse: Αναβαθμίζει τις ελληνικές τράπεζες. Γενικά. Το σύνολο του ελληνικού τραπεζικού κλάδου το χαρακτηρίζει πλέον neutral (ουδέτερη σύσταση) από αρνητική σύσταση που είχε πριν, με κύρια αιτιολογία το ότι οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές έχουν ήδη υποχωρήσει κατά 50% με 60% από τις αρχές του 2010, ενώ και οι σημερινές τους αποτιμήσεις προεξοφλούν ήδη ένα haircut στα ελληνικά ομόλογα, της τάξεως του 25%.

Την ίδια ώρα η HSBC μειώνει τις τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες, εκτιμώντας ότι και το 2011 θα αντιμετωπίσουν προβλήματα ρευστότητας και ύφεσης. Πάντως η Τράπεζα Κύπρου παραμένει η κορυφαία επιλογή της, πλην όμως με μείωση της τιμής-στόχου στα 3,4 ευρώ από 4,4 ευρώ.

Εuroxx: Διατηρεί τη σύστασή της για τη μετοχή της Motor Oil (σύσταση υπεραπόδοσης) αλλά και την τιμή-στόχο των 10,3 ευρώ.

Deutsche Bank: Μειώνει την τιμή-στόχο για την Jumbo (στα 6,90 ευρώ από 7,40 ευρώ), διατηρώντας όμως τη σύσταση αγοράς για το χαρτί.

Deutsche Bank: Επιμένει να θεωρεί ότι ο τραπεζικός κλάδος είναι θετική επενδυτική επιλογή, εστιάζει όμως σε ορισμένους «κινδύνους», με πρώτη την ανάγκη περαιτέρω αύξησης της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών μας και στη συνέχεια την ημερομηνία-ορόσημο των αρχών Μαΐου, όταν και θα διεξαχθούν τα ευρωπαϊκά stress tests.

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε όλοι ότι οι λεγόμενες «εξωστρεφείς» εταιρείες, με δύο λόγια πρωτίστως οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, αποτελούσαν κορυφαίες επιλογές για τους μεγάλους θεσμικούς, στον βαθμό που τα οικονομικά τους αποτελέσματα επηρεάζονται λιγότερο από την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Τώρα όμως αρκετοί εγείρουν προβληματισμούς, εστιάζοντας στη συναλλαγματική ισοτιμία δολαρίου – ευρώ, με το τελευταίο να ανακάμπτει εσχάτως…

ΤΕΝΕΡΓ: Η Τέρνα Ενεργειακή αποτελεί μια από τις «αγαπημένες» εταιρείες όλων όσοι επενδύουν στον κλάδο. Τελευταία χρονικά η Deutsche Bank, που διατηρεί τη σύσταση αγοράς («buy»).

3Ε: Ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής των τελευταίων εβδομάδων. Τώρα η Alpha Finance δίνει νέα τιμή-στόχο στα 23 ευρώ και διατηρεί τη σύσταση για υπεραπόδοση (outperform).

ΟΠΑΠ: Η μετοχή μπήκε εσχάτως στο μικροσκόπιο των επενδυτών, όχι μόνο λόγω των νέων φορολογικών μέτρων (σε συνδυασμό με τη μερισματική της πολιτική) αλλά και λόγω της κατάθεσης του νομοσχεδίου για τα τυχερά παίγνια.


Σχολιάστε εδώ