Γράφτηκαν για όσους αγαπούν τη γλώσσα μας…
«Όλα τα κείμενα του βιβλίου μου (63 τον αριθμό) είναι νέα, αδημοσίευτα. Ξεκίνησαν από σκέψεις μου που εξελίχθηκαν εν συνεχεία σε σύντομα κείμενα και γράφτηκαν για όσους αγαπούν τη γλώσσα. Τη γλώσσα μας, αλλά και τη γλώσσα γενικότερα, για τους ”εραστές της γλώσσας”, όπως συνηθίζω να τους αποκαλώ, με ιδιαίτερη εκτίμηση και σεβασμό. Γιατί η αγάπη για τη γλώσσα είναι η πιο άδολη, η πιο πηγαία και, πάνω απ’ όλα, η πιο ουσιαστική, αφού έχει να κάνει με την ίδια τη σκέψη μας και με ό,τι πιο ιδιαίτερο και σημαντικό χαρακτηρίζει τον άνθρωπο», τόνισε ο καθηγητής Γλωσσολογίας και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Μπαμπινιώτης, παρουσιάζοντας το νέο βιβλίο του με τίτλο «Διαλογισμοί για τη γλώσσα και τη γλώσσα μας – Απλά μαθήματα γλώσσας και γλωσσολογίας».
«Τα κείμενα του βιβλίου μου -πρόσθεσε στη συνέχεια ο συγγραφέας- είναι σκέψεις, εκτιμήσεις, διαπιστώσεις, αλήθειες, διδάγματα, κατασταλάγματα μιας πολύχρονης πείρας και εντατικής ενασχόλησής μου με τη γλώσσα. Είναι διαλογισμοί για τη γλώσσα που θέλω να μοιρασθώ μ’ ένα ευρύτερο κοινό ενδιαφερομένων, οι οποίοι με ρωτούν, κατά καιρούς, αν μερικά από αυτά που λέω σε ομιλίες μου ή σε μαθήματα για το ευρύτερο κοινό μπορεί να τα βρει κανείς σε κάποιο γραπτό κείμενό μου. Έτσι, με τρόπο απλό, όπως το επιδιώκω πάντοτε, μιλώ στο βιβλίο αυτό για πολύ σημαντικά θέματα της γλώσσας εν γένει και της ελληνικής γλώσσας ειδικότερα. Κι όλα αυτά μέσα σ’ ένα πνεύμα που διακηρύσσω ακατάπαυστα: να μπορέσουμε να μιλήσουμε απλά για την ουσία και τη λειτουργία της γλώσσας, για τις αρετές και τις δυσκολίες, για τη μαγεία του κόσμου της γλώσσας, για τα κλειδιά που σου ανοίγουν τον κόσμο της έκφρασης, αλλά και για τον αγώνα, για ”το έργο ζωής” (opus vitae) που είναι πράγματι η κατάκτηση της ίδιας της μητρικής μας γλώσσας.
Γιατί κάθε εθνική ή φυσική γλώσσα είναι ένας γίγαντας που σε προκαλεί συνεχώς ν’ αναμετρηθείς μαζί του στην προσπάθεια της έκφρασης, σ’ έναν όμως εξ αρχής άνισο για σένα αγώνα που είναι, στην πραγματικότητα, να κυριαρχήσεις φραστικά σ’ ένα δημιούργημα αιώνων, πάνω στο οποίο δούλεψαν γενιές ανθρώπων πριν από σένα. Είναι πολλών ανθρώπων παιδιά οι λέξεις μας, έχει πει ο Σεφέρης χαρακτηριστικά, για να δείξει τι κουβαλάνε μέσα τους οι λέξεις, από πόσο μακρινό παρελθόν, από πόσα στόματα και πόσες πένες προέρχονται».
Ας σημειωθεί ότι το βιβλίο αυτό έρχεται να προστεθεί σε ένα εξίσου ενδιαφέρον βιβλίο του καθηγητού Γ. Μπαμπινιώτη και του γνωστού ακαδημαϊκού Δ. Νανόπουλου που κυκλοφόρησε λίγες μέρες πριν από τις Εκδόσεις Καστανιώτη, προϊόν μιας «συν-ζήτησης» των δύο γνωστών επιστημόνων με τίτλο «Από την κοσμολογία στη γλωσσογονία».
Το βιβλίο παρουσιάστηκε στο πλαίσιο μιας ζωντανής συζήτησης των συγγραφέων μεταξύ τους και με το κοινό που διεξήχθη στο Μέγαρο Μουσικής.
Το νέο βιβλίο του κ. Μπαμπινιώτη κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.