«Γιαλαντζί» έφοδος στη Siemens από την Επιτροπή Ανταγωνισμού!

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Π», οι ελεγκτές της Επιτροπής πήγαν, είδαν και απήλθαν άπρακτοι από τα γραφεία της Siemens, χωρίς νέα στοιχεία για την υπόθεση. Άλλωστε, σε αυτήν τη φάση δεν έχει κανένα απολύτως νόημα μια έφοδος τέτοιου είδους, που μόνο αιφνιδιαστική δεν μπορεί να θεωρηθεί: Όλα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την επιβολή τεράστιου προστίμου στη Siemens για αδικήματα ανταγωνισμού έχουν συγκεντρωθεί από τις αλλεπάλληλες έρευνες της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα και τη Γερμανία, αλλά και από τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής. Καθένας αντιλαμβάνεται εύκολα ότι ουδέν νεώτερον θα μπορούσε να προκύψει από μια έφοδο ελεγκτών στον τόπο ενός εγκλήματος με τέτοια καθυστέρηση.
Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη Βουλή για τη Siemens, αναφέρθηκε και στον ρόλο που μπορεί να έχει η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην προσπάθεια της ελληνικής Πολιτείας να ανακτήσει «κλεμμένα». Νομικοί κύκλοι τονίζουν ότι στην πραγματικότητα μόνο με ένα μεγάλο πρόστιμο που έχει τη δυνατότητα να επιβάλει μόνο η Επιτροπή Ανταγωνισμού μπορεί το ελληνικό κράτος να ανακτήσει ζημίες που προκάλεσε επί χρόνια το κύκλωμα μιζών που είχε στήσει η Siemens στην Ελλάδα για να νοθεύει διαγωνισμούς του Δημοσίου και υπό κρατικό έλεγχο εταιρειών. Κάθε σκέψη περί αγωγής για αποζημιώσεις ή για εξωδικαστική διαπραγμάτευση αποζημιώσεων με τη Siemens αναπόφευκτα οδηγεί, στην καλύτερη περίπτωση, σε ανάκτηση «ψίχουλων» από τα κλεμμένα, σύμφωνα με αυτήν τη νομική ερμηνεία.
Η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής διαπίστωσε σε σχετικό έγγραφο που εστάλη στον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Δ. Κυριτσάκη τις σοβαρές παραβάσεις της Siemens, από την οπτική του δικαίου του ανταγωνισμού, το οποίο δεν απαιτεί να βρεθεί ποιοι ήταν οι τελικοί παραλήπτες των μιζών της Siemens για να επιβληθεί βαρύ πρόστιμο: Έχει ήδη αποδειχθεί πέραν πάσης αμφισβήτησης ότι η Siemens κατέβαλε μίζες της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ και μέσω αυτών απέκτησε δεσπόζουσα θέση σε διαγωνισμούς του Δημοσίου ή κρατικών εταιρειών, που της επέτρεψε να προχωρήσει σε υπερτιμολογήσεις μεγάλου ύψους.
Και μόνο με αυτά τα στοιχεία, που είναι ήδη διαθέσιμα, και με βάση αυτήν τη συλλογιστική, θα μπορούσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού να οδηγήσει σύντομα το θέμα στην Ολομέλειά της και να επιβάλει βαριά πρόστιμα στη Siemens με βάση τον τζίρο δεκάδων δισεκατομμυρίων της μητρικής εταιρείας. Άλλωστε, με απόφαση-σταθμό του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έχει κριθεί ότι για τις παραβάσεις της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού από θυγατρικές έχουν ευθύνη οι μητρικές εταιρείες, εκτός αν αποδείξουν ότι δεν είχαν την παραμικρή ανάμειξη στις πράξεις της θυγατρικής.


Σχολιάστε εδώ