ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΔΩΡΑ, ΤΕΛΟΣ!

Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας-Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης, εκτός απροόπτου, συναντάται την Τετάρτη με τους τροϊκανούς με επίκεντρο συζήτησης τα τρία ζητήματα-φωτιά, καθώς οι όροι του Μνημονίου της ντροπής δεν αφήνουν πολλά περιθώρια επιλογής: «Όλα προς τα κάτω».
Και βεβαίως μόνο θεωρητική μπορεί να είναι μια αναφορά για «επάνοδο» του θεσμού της καταβολής του 13ου και 14ου μισθού. «Αν υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη σε βάθος χρόνου, τότε τα ”δώρα” σε μισθούς και συντάξεις μάλλον θα κατανεμηθούν στις 12 μηνιαίες καταβολές των αντίστοιχων αποδοχών», διευκρινίζει απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Κουτρουμάνης.
Για τις επικουρικές συντάξεις και τα βαρέα-ανθυγιεινά το Μνημόνιο της ντροπής προβλέπει, ως προς την αναθεώρησή τους, τα εξής:
= Τη σταθεροποίηση των τρεχουσών δαπανών, μέσω των κατάλληλων προσαρμογών που θα γίνουν από 1ης Ιανουαρίου 2012.
= Τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των επικουρικών συντάξεων μέσα από μια αυστηρή σχέση μεταξύ εισφορών και παροχών.
Η μεταρρύθμιση αυτή συμβάλλει στην επίτευξη του πρωταρχικού στόχου μείωσης της συνολικής (βασικής, ανταποδοτικής, συμπληρωματικής και κάθε άλλης σχετικής σύνταξης) αύξησης των συνταξιοδοτικών δαπανών του δημόσιου τομέα, για την περίοδο 2009 – 2060 κάτω των 2,5 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ.
Η κυβέρνηση αναθεωρεί σημαντικά τη λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και μειώνει την κάλυψη σε όχι παραπάνω από το 10% του εργατικού δυναμικού. Η νέα λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου του 2011 σε όλους τους υπάρχοντες και μελλοντικούς εργαζόμενους.
Η Τράπεζα της Ελλάδος δεσμεύεται να μην απονέμει συνταξιοδοτικά προνόμια στο προσωπικό της και να αναθεωρήσει τις βασικές παραμέτρους του συνταξιοδοτικού της ταμείου, ώστε να εναρμονιστούν με τις αντίστοιχες του ΙΚΑ.
Ως το πρώτο τρίμηνο του 2012 η κυβέρνηση υλοποιεί τη μεταρρύθμιση των δευτερευουσών/επικουρικών συνταξιοδοτικών συστημάτων, αρχίζοντας τον υπολογισμό των παροχών με βάση το νέο σύστημα πλασματικών καθορισμένων εισφορών. Η κυβέρνηση παγώνει τις ονομαστικές επικουρικές συντάξεις και μειώνει τα ποσοστά αναπλήρωσης για τα κεκτημένα δικαιώματα, με βάση την αναλογιστική μελέτη που θα εκπονηθεί από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή.
Σε περίπτωση που η αναλογιστική μελέτη δεν είναι έτοιμη, τα ποσοστά αναπλήρωσης θα μειωθούν, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2012, για την αποφυγή πρόσθετων ελλειμμάτων.


Σχολιάστε εδώ