Άναψε φωτιές ο Άρης…
ΤΡΙΒΕΣ και αναταράξεις προκαλούν πρωτοβουλίες και δηλώσεις του Άρη Σπηλιωτόπουλου για κρίσιμα ζητήματα, ενώ διάχυτη είναι και η δυσφορία στο περιβάλλον του Αντ. Σαμαρά. Οι δηλώσεις Σπηλιωτόπουλου δεν συμβαδίζουν με την επίσημη γραμμή του κόμματος, προκαλούν σύγχυση και εγείρουν ερωτήματα για τη σκοπιμότητά τους, δικαιώνοντας κατά κάποιον τρόπο όσους είχαν αντιρρήσεις για την αξιοποίησή του σε κομματικό πόστο!
Λίγα 24ωρα αφότου ανέλαβε τομεάρχης Παιδείας, ο κ. Σπηλιωτόπουλος τάχθηκε υπέρ του λεγόμενου «μεσαίου χώρου», στρατηγική την οποία έχει αποκηρύξει, με κατηγορηματικό μάλιστα τρόπο, ο κ. Σαμαράς, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που τη θεωρούν σε μεγάλο βαθμό «υπεύθυνη» για το… άδοξο τέλος της κυβερνητικής θητείας της ΝΔ. Πλην όμως, ο κ. Σπηλιωτόπουλος δεν έμεινε εκεί. Επανήλθε δριμύτερος ζητώντας την… επανένωση της ευρύτερης Κεντροδεξιάς, εννοώντας τόσο τον κ. Καρατζαφέρη όσο και την κ. Μπακογιάννη. Όπως ήταν φυσικό, η δήλωσή του αυτή προκάλεσε τον εκνευρισμό της ηγεσίας του κόμματος, δεδομένου ότι ο κ. Σαμαράς έχει κατ’ επανάληψη καταστήσει σαφές ότι η ΝΔ είναι το μοναδικό κόμμα που εκφράζει τον χώρο της Κεντροδεξιάς, αποδίδοντας τον χαρακτηρισμό «εξαπτέρυγα του ΠΑΣΟΚ» στον κ. Καρατζαφέρη και στην κ. Μπακογιάννη.
Ωστόσο ο εκνευρισμός «χτύπησε κόκκινο» στο επιτελείο του κ. Σαμαρά όταν ο κ. Σπηλιωτόπουλος βγήκε δημόσια και τάχθηκε αλληλέγγυος προς τον Θ. Ρουσόπουλο, υποστηρίζοντας ότι αφού δεν αποδείχθηκε τίποτα απ’ όσα τον κατηγορούσαν, πρέπει να αποκατασταθεί και πολιτικά. Αφήνοντας εμμέσως να εννοηθεί ότι πρέπει να επιστρέψει στην παράταξη, με πρωτοβουλία μάλιστα της ηγεσίας. Υπενθυμίζεται ότι στη διαδικασία της «κάθαρσης» από τα «βαρίδια» του παρελθόντος ο κ. Σαμαράς είχε κάνει ειδική αναφορά στον κ. Ρουσόπουλο κατά τέτοιον τρόπο που έκλεινε οριστικά τον δρόμο επιστροφής του στη ΝΔ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήταν τέτοια η οργή του κ. Σαμαρά, ώστε προς στιγμήν εξέτασε το ενδεχόμενο της δημόσιας αποδοκιμασίας των απόψεων του τομεάρχη Παιδείας. Κάτι τέτοιο όμως θα έδινε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις στην υπόθεση και θα πυροδοτούσε κλίμα εσωστρέφειας.
Από την πλευρά του, ο κ. Σπηλιωτόπουλος επιχείρησε στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του να υποβαθμίσει τη σημασία των δηλώσεών του, λέγοντας ότι είπε απλώς το… αυτονόητο. Την ίδια ώρα, βουλευτές προσκείμενοι στην ηγεσία υποστηρίζουν ότι «ο Άρης κινείται βάσει σχεδίου και εξυπηρετεί σκοπιμότητες» και συνδέουν τη δήλωσή του αυτή με την ταυτόσημη δήλωση του Ευ. Αντώναρου. Από την άλλη, ο κ. Ρουσόπουλος ναι μεν εκφράζει την ικανοποίησή του για τις δηλώσεις… συμπαράστασης, ωστόσο επισημαίνει ότι δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητές του να επιστρέψει στην πολιτική!.. Πόσω μάλλον που οι σχέσεις του με την ηγεσία και προσωπικά με τον κ. Σαμαρά κινούνται σε θερμοκρασία Αλάσκας, πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν.
Τα… έργα και οι ημέρες του κ. Σπηλιωτόπουλου επεκτάθηκαν και στην υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Ζήμενς, καθώς σε τηλεοπτική εκπομπή («Ανατροπή») πήρε σαφείς αποστάσεις από την απόφαση του κόμματος να ζητήσει τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη. Βουλευτές του κόμματος που μετείχαν στην Εξεταστική και συνυπέγραψαν το πόρισμα, ο Γρηγ. Αποστολάκος, ο Κώστας Τζαβάρας και ο Πάνος Καμμένος, δεν έκρυβαν την οργή τους, κατηγορώντας μάλιστα τον κ. Σπηλιωτόπουλο ότι με τις θέσεις που ανέπτυξε κατέστη αρωγός της… «εκστρατείας συγκάλυψης» στην οποία μετέχει και ο παρουσιαστής της συγκεκριμένης εκπομπής
(Γ. Πρετεντέρης). Το πράγμα… ήρθε κι έδεσε λόγω της επαμφοτερίζουσας θέσης που εξέφρασε ο τομεάρχης στο θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου, με αφορμή τα γεγονότα στη Νομική. Δηλαδή, ενώ ο κ. Σαμαράς είχε ταχθεί υπέρ της κατάργησης, ο κ. Σπηλιωτόπουλος επιχείρησε να κρατήσει κάποιες ισορροπίες.
Χρειάστηκε να επικοινωνήσουν μαζί του από το κόμμα για να κάνει νεώτερες, διευκρινιστικού χαρακτήρα, δηλώσεις που προσέγγιζαν περισσότερο την επίσημη γραμμή.
Όπως προαναφέραμε, το κλίμα για τον τομεάρχη Παιδείας είναι ιδιαίτερα βαρύ μέσα στη ΝΔ και δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι στο επόμενο σοβαρό «φάλτσο» θα επισύρει την μήνιν του κ. Σαμαρά. Υπάρχουν ωστόσο και βουλευτές που εκφράζουν την απορία αν ο τελευταίος, πριν αποφασίσει την «υπουργοποίηση» του κ. Σπηλιωτόπουλου, είχε λάβει σοβαρά υπόψη του τις διαφορετικές απόψεις που πρεσβεύει σε σημαντικά ζητήματα.