XΡΗΜΑτιστήριο

Χαμηλών τόνων, αλλά κάνουν όλο το παιχνίδι χωρίς να το καταλάβει κανείς! Πόσοι από τους «ειδικούς» συμβούλους του Δημοσίου, που προσελήφθησαν προκειμένου να διαπραγματευτούν με τους παραχωρησιούχους την πορεία των μεγάλων έργων, τυγχάνει να συνεργάζονται και με ορισμένες εταιρείες των βασικών μετόχων (των παραχωρησιούχων);

***

Χαράς ευαγγέλια…

Μια από τις πλέον γνωστές τακτικές της νεοΠΑΣΟΚικής προπαγάνδας… Παρουσιάζουμε τις «χείριστες» προοπτικές, έτσι ώστε αν μας έρθουν οι «χειρότερες» να είμαστε ευχαριστημένοι! Για του λόγου το αληθές, τα «παπαγαλάκια εκτροφείου» έγραφαν ότι αναμένονται υποβαθμίσεις στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους κατά 3 βαθμίδες, με αποτέλεσμα, όταν «μας έριξαν στο κεφάλι μόνο» 1, να πανηγυρίζουν για τη «θετική έκβαση των σκληρών» διαπραγματεύσεων.

> Ξαφνικά όλα πηγαίνουν ρολόι! Τι να τους έχουν τάξει σε αντάλλαγμα της αντιστροφής του χρηματιστηριακού κλίματος; Τι έγινε και οι ξένοι θεσμικοί αγοράζουν τραπεζικά χαρτιά; «Αναστήθηκε» η οικονομία μας ή παίζεται κάποιο κερδοσκοπικό παιχνίδι στην πλάτη μας;

>Εξυπηρετήσεις του σήμερα, συνεργασίες του αύριο, με μεσάζοντα μέλος της νέας αγίας οικογένειας! Την ώρα που το ΠΑΣΟΚ μελετά την παραπομπή τεσσάρων κομματικών στελεχών του για την εμπλοκή στην υπόθεση της Siemens, κάποιοι κρατικοί αξιωματούχοι φέρονται να υπογράφουν «ανοιχτά γραμμάτια με την πέτρα του σκανδάλου». Μαθαίνουμε ότι εργαζόμενοι τεχνικής εταιρείας (θυγατρικής ημικρατικής τράπεζας), που ετοιμάζεται να βάλει λουκέτο, προσλαμβάνονται μαζικά με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε εγχώρια επιχείρηση του γερμανικού ομίλου. Το ψάχνουμε και θα επανέλθουμε…

>Τι και αν διατηρεί στο πελατολόγιό της «κόκκινους κωδικούς» από το 2000, εντούτοις ακόμη και σήμερα φέρεται να παρέχει πιστώσεις χωρίς τις ανάλογες εξασφαλίσεις! Η αναφορά μας στη Magna Trust ΑΕΠΕΥ, που της επεβλήθη από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πρόστιμο ύψους 15.000 ευρώ.

>Ήρθε η ώρα του λογαριασμού και, ως γνωστόν, κανένας δεν έχει τη διάθεση να τον πληρώσει! Αφού η κυβέρνηση γνώριζε ότι τα δίκτυα της ΔΕΗ ήταν κορεσμένα, γιατί «φούσκωσε τα μυαλά» των αγροτών με ψεύτικες υποσχέσεις περί εύκολου πλουτισμού; Μήπως για να παρατήσουν την παραγωγή και να επενδύσουν στην πράσινη ανάπτυξη, εξασφαλίζοντας έτσι νέα πηγή προμηθειών για τις τράπεζες και «χοντρή οικονόμα» για τους μεσάζοντες;

>Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες! Η καταψήφιση της πρότασης του διοικητικού συμβουλίου της Avenir, από τη συντριπτική πλειοψηφία των μετόχων της επαναληπτικής γενικής συνέλευσης της εταιρείας, σχετικά με την αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής με ταυτόχρονη μείωση του αριθμού τους, αποτελεί κόλαφο για τον διευθύνοντα σύμβουλο, διαταράσσει τις ισορροπίες με έναν από τους βασικούς μετόχους και δρομολογεί εξελίξεις.

>Όπως η Γερμανία κρατάει σκληρή στάση απέναντι στους όρους δανεισμού της Ελλάδας, έτσι και η Deutsche Telekom θέτει αυστηρές προϋποθέσεις για να βάλει χρήματα στον ΟΤΕ! Με ρευστά διαθέσιμα του οργανισμού και με δανεισμό από κοινοπραξία τραπεζών αναμένεται να καλυφθεί η επικείμενη λήξη του εταιρικού ομολόγου ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

>Η είδηση ενίοτε κρύβεται στις λεπτομέρειες! Λέτε η έγκριση της ανανέωσης του Ειδικού Διαπραγματευτή, επί των κοινών μετοχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, από τη Eurobank EFG ΑΕΠΕΥ, να βάζει ένα ακόμη λιθαράκι στη θεμελίωση της φημολογούμενης συνεργασίας μεταξύ των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων;

>Ο θατσερικού τύπου σοσιαλισμός στο μεγαλείο του! Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αποδέχεται την εφετειακή απόφαση που δικαιώνει τους εργαζόμενους της Εμπορικής, σχετικά με την υπεράσπιση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, αλλά επιδιώκει την αναίρεσή της στον Άρειο Πάγο.

>Εδώ σας θέλω! Πόσες από τις διοικήσεις των εγχώριων τραπεζών αναμένεται να ακολουθήσουν τις προτροπές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής και να μη διανείμουν τα κέρδη τους, αλλά να τα αποθεματοποιήσουν; Εύλογα λοιπόν αναρωτιόμαστε τι σκοπεύει να πράξει η Τράπεζα της Ελλάδος, που παραδοσιακά είναι από τις εισηγμένες που μοιράζει απλόχερα στους μετόχους της υψηλά μερίσματα.

>«… Ο διευθύνων σύμβουλος έλαβε εντολή από το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού να…»! Όταν διαβάζετε κάτι τέτοιο να ξέρετε ότι συνήθως «κάποιο λάκκο έχει η φάβα», ενώ ο πρώτος είναι αυτός που επιδιώκει να πάρει γραπτώς το «πράσινο» φως από τον δεύτερο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση των

Ανωμερίτη, ΟΛΠ και Mediterranean Shipping Company.

>Έχει βαλθεί να μας τρελάνει, χωρίς να έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την υποδοχή μας στα φρενοκομεία! Ο «μέγας φωστήρας» των οικονομικών, το διορισμένο πουλέν του ΓΑΠ, ο κ. Παπακωνσταντίνου, είχε… λέει… να αντιμετωπίσει ένα δίλημμα στην υπόθεση-σκάνδαλο του ομίλου της Aspis, είτε να καλύψει πλήρως τους ασφαλισμένους, δίνοντας την αίσθηση ότι οι κακές επιχειρηματικές επιλογές δικαιώνονται, είτε να προχωρήσει σε μία ρύθμιση ώστε να αποζημιωθούν μερικώς οι ασφαλισμένοι, δημιουργώντας παράλληλα ένα σύστημα ορθής εποπτείας. Εκ του αποτελέσματος, δεν έκανε ούτε το ένα ούτε το άλλο.

>Οι μεγαλύτερες ζημίες από τα πάλαι ποτέ ασφαλή επενδυτικά καταφύγια! Την «τιμητική» τους στις λογιστικές απώλειες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είχαν τα ομόλογα, που μέσα σε έναν χρόνο έχασαν 580 εκατ. ευρώ, ακολούθησαν οι μετοχές με 237 εκατ. ευρώ και τέλος τα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων με 185 εκατ. ευρώ.

>Τόσο μεγάλη προθυμία… χρήζει τουλάχιστον προσοχής! Μπορεί τα καταναλωτικά δάνεια των τραπεζών για την πληρωμή χρεών προς την εφορία, όπως του φόρου εισοδήµατος, της περαίωσης κ.λπ., να έχουν χαμηλότερη δόση από το αν οι ρυθμίσεις γίνονταν απευθείας με τις ΔΟΥ, ωστόσο ο υπόχρεος πληρώνει περισσότερα σε τόκους, ενώ του ζητούνται και εμπράγματες εξασφαλίσεις, όπως υποθήκη οικίας, γης, επιχείρησης κ.λπ.

>Προς όφελος των βασικών μετόχων, όχι όμως και των εργαζομένων που είδαν τους μισθούς τους να περικόπτονται! Η πρόθεση του οικονομικού επιτελείου να καταργήσει τον υψηλό εταιρικό φόρο 40%, επαναφέροντας την παρακράτηση με χαμηλό συντελεστή 25%, αναμένεται να εκτινάξει στα ύψη τα καθαρά κέρδη και τη μερισματική απόδοση των ΔΕΚΟ.

>Από παγίδες άλλο τίποτε! Οι νέοι ιδιοκτήτες ακινήτων κινδυνεύουν να χάσουν την απαλλαγή από το πόθεν έσχες, καθώς στα εξαιρούμενα όρια της επιφάνειας των 120 τ.μ. και της αξίας των 200.000 ευρώ προσμετρώνται πλέον οι βοηθητικοί χώροι της αποθήκης, του χώρου στάθμευσης και του λεβητοστασίου.

>Αυτά παθαίνει κανείς όταν σκάβει διαρκώς τον λάκκο του διπλανού του! Αφού οι τράπεζες χρησιμοποίησαν την «τρόικα» ως «όχημα» προκειμένου να περάσουν τις θέσεις τους σε εργασιακό και Ασφαλιστικό, ήρθε η σειρά τους να «πληρώσουν βαρύ τίμημα», καθώς «εξ ονόματος» των υποψήφιων αλλοδαπών αγοραστών τους, οι «μνημονιακοί φίλοι» τους ζητούν να σταματήσουν να είναι εξαρτημένες από την ΕΚΤ με κεφάλαια ύψους 95 δισ.

>Το μαγείρεμα πάει σύννεφο, με τους σεφ να έχουν ξανασερβίρει τα ίδια μενού! Η μη εμφάνιση των προβληματικών δανείων, μέσω της μεθόδου των αναχρηματοδοτήσεων, είναι ένας από τους πλέον συνήθεις τρόπους «ωραιοποίησης» των τραπεζικών ισολογισμών.

>Κάτι πρέπει να γίνει με αυτό! Βάσει νόμου, σε κάθε νέο πλειστηριασμό η τιμή πρώτης προσφοράς είναι από 10 έως και 20% χαμηλότερη από την προηγούμενη, γεγονός που ύστερα από πολλαπλές προκηρύξεις απαξιώνει τα περιουσιακά στοιχεία που πλειστηριάζονται.

>Ποιος να τολμήσει να ανοίξει την υπόθεση των δομημένων ομολόγων; Το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα και οι θεσμοί, που ως «κομήτες περιστρέφονται γύρω του, έχουν τη φωλιά τους λερωμένη», καθώς φοβούνται πώς αν η έρευνα επεκταθεί σε βάθος, ενδέχεται να «βγουν από τα ντουλάπια οι καλά κρυμμένοι σκελετοί» των σκόπιμων υπερτιμολογήσεων που απέφεραν στους εμπλεκόμενους προμήθειες πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

>Καλό για τους ισολογισμούς των πιστωτικών μας ιδρυμάτων, κακό για την ελληνική οικονομία! Μεγάλα είναι τα ποσά που μετέφεραν κατά την περυσινή περίοδο στις ελληνικές τράπεζες των χωρών τους, οι μετανάστες που δραστηριοποιούνται εντός των συνόρων.

>Τυχαίο; Δεν νομίζουμε! Οι εταιρείες αξιολόγησης βαθμολογούν με ΑΑΑ μόνο τα ποσά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού διευκόλυνσης που εγγυώνται οι χώρες με ΑΑΑ αξιολόγηση και όχι όλα, με αποτέλεσμα τα χρήματα που μπορούν να διατεθούν από αυτόν να είναι πολύ λιγότερα των 750 δισ. ευρώ.

>Ποιο business plan και πράσινα άλογα; Αν δεν χρωστάνε υπέρογκα ποσά, δεν υπάρχουν άνωθεν παρεμβάσεις και δεν πέσει το σχετικό «λάδωμα», οι εισηγητές δεν λένε εύκολα το «ΟΚ» προκειμένου τα συμβούλια χορηγήσεων να δώσουν το «πράσινο φως» για τις αναχρηματοδοτήσεις των επιχειρήσεων.

>Με την κατάθεση… το μπέρδεμα, με την εκκαθάριση… η λυπητερή! Η φετινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος 1) γενικά… χρήζει ιδιαίτερης προσοχής τόσο στα τεκμήρια, γιατί κοστίζουν σε φόρο, όσο και στις αποδείξεις δαπανών, που μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια του αφορολόγητου ορίου και 2) ειδικά… στα ποσά για μείωση της αντικειμενικής δαπάνης συμπεριλαμβάνονται και τα κέρδη από πώληση μετοχών μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο, ενώ στις αποδείξεις αναγνωρίζεται η δαπάνη από πινακίδια χρηματιστηριακών εταιρειών για αμοιβή παρεχόμενων υπηρεσιών μόνο.

>Σε ρόλο ρυθμιστή η συναλλαγματική ισοτιμία! Η αποδυνάµωση του ευρώ έναντι του δολαρίου ενίσχυσε τις εξαγωγές προς τρίτες χώρες και μείωσε τις αντίστοιχες προς τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

>Μπορεί να δίνει μια βαθιά ανάσα, ωστόσο ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς! Στις υποβαθμισμένες περιοχές εκτός κέντρου, οι ιδιοκτήτες ακινήτων «ρίχνουν νερό στο κρασί τους», αποδεχόμενοι χαμηλότερα ενοίκια προκειμένου να κρατήσουν τους παλαιούς μισθωτές τους.

>Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα! Από τη μια τα νέα stress tests και η Βασιλεία ΙΙΙ, από την άλλη η αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών, το πιθανό «κούρεμα» των ομολόγων και η αύξηση των επισφαλειών στα δάνεια καθιστούν επιτακτική την ανάγκη της ενίσχυσης των τραπεζικών κεφαλαίων.

δΑφού άφησαν το φαινόμενο ανεξέλεγκτο, προσποιούνται τώρα ότι θέλουν να το αντιμετωπίσουν! Σε μια «πεθαμένη» αγορά, με μηδαμινούς τζίρους και παντελή έλλειψη ρευστότητας, κάποια «διορισμένα τζιμάνια της πράσινης κομματικής μηχανής» επαναφέρουν το θέμα της απαγόρευσης αποδοχής των μεταχρονολογημένων επιταγών στα «κιτάπια» των τραπεζών.

δΠέρασε ανεπιστρεπτί ο καιρός που αποτελούσαν την κότα με τα χρυσά αυγά των ιατρικών ομίλων! Η λειτουργία των νέων μαιευτηρίων έχει εκτινάξει τον ανταγωνισμό στον κλάδο στα ύψη, αφού αυξήθηκαν οι υποψήφιοι σε μια περίοδο που η πίτα μειώθηκε εξαιτίας της κρίσης, καθώς όλο και περισσότεροι επιλέγουν να γεννήσουν σε δημόσια νοσοκομεία.


Σχολιάστε εδώ