200.000 θα φτάσουν τα «λουκέτα»!

Οι κλάδοι που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση είναι ο κατασκευαστικός, στον οποίο η πτώση της δραστηριότητας ειδικά στην επαρχία αγγίζει το 90%, και ο εμπορικός, με πτώση του τζίρου που ξεπερνάει το 40%. Το κλείσιμο βέβαια όλων αυτών των επιχειρήσεων σημαίνει οικονομική εξαθλίωση εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών, απολύσεις, φτώχεια και φρένο στην παραγωγική διαδικασία και την οικονομική ανάπτυξη.

Η κατάσταση είναι δραματική τόσο στην Αθήνα όσο και στην επαρχία. Ολόκληρες πόλεις στην κεντρική Ελλάδα έχουν βυθιστεί σε οικονομικό μαρασμό εξαιτίας των πολλαπλών «λουκέτων». Ακόμα και η Β. Ελλάδα, που θεωρητικά ήταν σε ισχυρότερη οικονομική θέση, βρίσκεται υπό… κατάρρευση!

Στη Δράμα 552 επιχειρήσεις έκλεισαν πέρυσι, από τις οποίες το 30% ανήκε στον μεταποιητικό – εξαγωγικό κλάδο. Στη Ροδόπη πέρυσι έκλεισαν 474 επιχειρήσεις και αναμένεται μέχρι το Πάσχα να κλείσουν άλλες τόσες! Επίσης στον Έβρο έκλεισαν 427 επιχειρήσεις και στην Ξάνθη 756!

Το χειρότερο απ’ όλα όμως είναι πως η κατάσταση θα γίνει τραγική φέτος, αφού, όπως προκύπτει από οικονομικά στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει τα Επιμελητήρια της Β. Ελλάδος, οι μισές επιχειρήσεις βρίσκονται στο «κόκκινο». Το 48% των επιχειρήσεων αυτών, θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι μέχρι το τέλος του χρόνου δεν θα αντέξουν και θα κλείσουν! Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι από τους 4.500 εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΕ Κομοτηνής, οι 2.200 αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους. Το 70% των χρεών των επιχειρήσεων στη Β. Ελλάδα δημιουργήθηκε το 2010. Ορισμένοι κλάδοι μάλιστα είχαν τρομακτική πτώση του τζίρου. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στον οικοδομικό τομέα η πτώση αγγίζει το 100%, ενώ στον κλάδο πωλήσεων αυτοκινήτου στο 80%. Στον νομό Έβρου όλο το 2010 πουλήθηκαν μόλις 5 αυτοκίνητα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του τοπικού Επιμελητηρίου!

Αυτό το ζοφερό κλίμα, που επικρατεί σ’ όλη τη χώρα, δείχνει πως ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα, με εξαίρεση τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, ψυχορραγεί. Και επειδή ο νέος χρόνος προβλέπεται χειρότερος από τον προηγούμενο, εύκολα μπορούμε να αντιληφθούμε τι θα γίνει… Γι’ αυτό και οι παράγοντες των αγορών αυτών και εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων απ’ όλη την Ελλάδα υποστηρίζουν ότι τα λουκέτα στις επιχειρήσεις θα ξεπεράσουν τον αριθμό των 200.000.

Με τέτοιες απώλειες, όμως, με τόση ανεργία, με τόση οικονομική δυσπραγία πώς θα συντηρηθούν τα Ταμεία, πώς θα εισπραχθεί ΦΠΑ, πώς θα λειτουργήσει η αγορά;

Τα χειρότερα είναι μπροστά μας, λένε πολλοί, αναλογιζόμενοι όλα τα παραπάνω. Και –δυστυχώς– μάλλον έχουν δίκιο…


Σχολιάστε εδώ