Το… καρότο
Ευτυχώς (!), πάντως, που μαζί με το μαστίγιο μας δίνουν και ολίγον καρότο… Και αυτό προσφέρεται με τη μέθοδο μιας άτυπης αναδιάρθρωσης του χρέους μέσω κεφαλαίων που θα δώσει η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας για επαναγορά κρατικών ομολόγων.
Η γερμανική εφημερίδα «Die Zeit» βιάστηκε να… μαρτυρήσει το σχέδιο που συζητείται και επίκειται η εξαγγελία του, και έτρεξε η κυβέρνηση με δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη να το διαψεύσει, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει καμία συζήτηση στο θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους». Πρόκειται για παραπλάνηση, αφού δεν μπορεί να μη γνωρίζει η κυβέρνηση ότι η διέξοδος που προωθείται δεν έχει τη μορφή της γνωστής μεθόδου αναδιάρθρωσης.
Μέχρι σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγοράζει ελληνικά ομόλογα (και έτσι γλιτώνει από τον κίνδυνο πτώχευσης η ελληνική οικονομία), τα οποία εμείς θα εξοφλήσουμε στο 100% της συνολικής τους αξίας. Η αλλαγή που προωθείται είναι στο εξής η Ελλάδα να χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας και θα αγοράζει από τις αγορές ελληνικά ομόλογα στο 80% (ίσως και πιο κάτω) της αξίας τους, όπως τα αγοράζουν οι τράπεζες και η ΕΚΤ.
Αυτό σημαίνει ότι γίνεται «κούρεμα» του χρέους κατά 20% και έτσι αυτόματα συντελείται αναδιάρθρωση του χρέους.
Παρά τις διαψεύσεις, ακόμα και από εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, όπως και από τον εκπρόσωπο του Επιτρόπου Όλι Ρεν, δεν είναι τυχαίο ότι την αποκάλυψη της «Die Zeit» πρόβαλαν την επομένη και οι «Financial Times».
Σʼ αυτό το καλό νέο, λένε, οικονομικοί και χρηματιστηριακοί παράγοντες, οφείλεται η απρόσμενη άνοδος των τιμών στο χρηματιστήριο την περασμένη Πέμπτη.
Αποφεύγεται η πτώχευση
Εφʼ όσον αυτό το συζητούμενο σχέδιο υλοποιηθεί, αποφεύγεται η «τυπική» πτώχευση της χώρας, που θα είχε ως συνέπεια οι καταθέσεις να κινδυνεύσουν, να εκτοξευθούν οι τιμές, να μειωθεί η αξία περιουσιακών στοιχείων και να έχουμε δραματικές επιπτώσεις στην αγορά.
Όμως την πτώχευση ήδη τη βιώνουμε. Τι λιγότερο από πτώχευση είναι η μείωση των μισθών, οι περικοπές σε συντάξεις, επιδόματα και δώρα, η εκτίναξη των τιμών σε βασικά αγαθά και οι αυξήσεις σε φόρους, καύσιμα, εισιτήρια και ΔΕΗ;
Μέχρι τελευταίας δεκάρας…
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, δεν υπάρχει περίπτωση, οποιαδήποτε μέθοδος αναδιάρθρωσης του χρέους μας και αν επιλεγεί, να συμπεριληφθούν σʼ αυτήν και τα 110 δισ. ευρώ που θα πάρουμε από τον Μηχανισμό Στήριξης.
Αυτά θα τα πάρουν όλα με τους τόκους, και με το παραπάνω, γιατί ανήκουν στους πολίτες των χωρών-μελών της ΕΕ που μετέχουν στον Μηχανισμό.
Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας υπολογίζεται να φθάσει στα 360 δισ. ευρώ!