Τιμή στους έλληνες εβραίους μάρτυρες του διωγμού των Ναζί

Την Τετάρτη στις 6 το απόγευμα θα γίνουν στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας, που βρίσκεται στην οδό Νίκης 39, τα εγκαίνια της έκθεσης «ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ: 16 καλλιτέχνες προτείνουν Μνημείο Ολοκαυτώματος Ελλήνων Εβραίων στην Αθήνα», που έχει κατασκευαστεί στο πάρκο που είναι στο πεζοδρόμιο της οδού Ερμού και Ευβούλου στο Θησείο και έγινε από τη γλύπτρια Ντιάνα Μαγκανιά.
Την επομένη στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο και στις 7 το βράδυ στην Ιερά Συναγωγή Αθηνών (Μελιδώνη 5, Θησείο) θα γίνει η κεντρική εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης, όπου την κεντρική ομιλία θα κάνει ο καθηγητής Νεώτερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Χάγκεν Φλάισερ.
Σημειώνουμε ότι η Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος καθιερώθηκε στη χώρα μας το 2004, ύστερα από ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων. Ως ημέρα μνήμης ορίστηκε η 27η Ιανουαρίου, ημέρα που απελευθερώθηκε από τα σοβιετικά στρατεύματα το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης, Άουσβιτς – Μπιρκενάου, αποκαλύπτοντας την τραγικότητα και το μέγεθος της ναζιστικής θηριωδίας στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Επίσης η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε την 27η Ιανουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ισραηλινής Κοινότητας Αθηνών, οι συνολικές απώλειες του εβραϊκού πληθυσμού της Ελλάδας από τον γερμανικό διωγμό ήταν 67.149 άτομα (πριν υπήρχαν 77.337 Εβραίοι που ζούσαν στην Ελλάδα και μετά τους διωγμούς έμειναν 10.188!).
Η Θεσσαλονίκη ήταν η πιο μαρτυρική πόλη για τον εκεί εβραϊκό πληθυσμό. Από τους 56.000 σώθηκαν μόλις 1.950…


Σχολιάστε εδώ